Becsüljük meg, amíg zsenge – tartósítsuk okosan: a zöldfűszerekből most kell bespájzolni télire

Gasztro

Becsüljük meg, amíg zsenge – tartósítsuk okosan: a zöldfűszerekből most kell bespájzolni télire

A nyár rengeteg zöldfűszerrel örvendeztet – mindegyikük egy-egy újabb kapocs a természethez. A zöldfűszerek használata sok mindent elárul ám a szakácsról-szakácsnőről! E zöldfűszerek nem csak jóízűek, nem csupán kellemes színfolttal gazdagítják az ételt, de egyben vitamin- és ásványianyag-források is. Érdemes bespájzolni télire a kedvenceinkből.

A zöldfűszereket nem tudjuk egész évre frissen eltárolni, mert a leggondosabb eljárás során is veszítenek élvezeti értékükből a tárolás során. De a „zöld korszakot” néhány héttel vagy hónappal mindenképpen meghosszabbíthatjuk. Ehhez adunk pár ötletet – a teljesség igénye nélkül.

A legnépszerűbb zöldfűszerünk a petrezselyem, amely ilyenkor szépen és bőven zöldell a kertben, gyönyörű csokrokat lehet belőle jó áron kapni a piacon. Megszáríthatjuk, de figyelembe kell venni, hogy a szárított, majd lemorzsolt petrezselyem íze azért nem hozza teljesen azt a nyári, friss, üde zöld ízt!

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

Tovább olvasok

Jó megoldás, ha a megmosott petrezselymet apróra vágva a jégkockatartó rekeszeibe nyomkodjuk, és gondosan lefedve, lefagyasztjuk. Az így kapott petrezselyemkockákat egyenesen a levesbe, mártásba, töltelékbe pottyanthatjuk. Vannak, aki biztosra mennek és vízzel töltik fel a zöld levelek közti űrt: ez is jó megoldás. Ebben az esetben, ha megfagyott a petrezselymes jégkocka, kiborítva, fagyasztózacskóban vagy jól záródó dobozban várhatja a mélyhűtőben további sorsát, és készülhet a következő adag.

Hasonló módon a zellert, a kaprot is eltehetjük télire. A zacskókat érdemes felcímkézni, vagy valamilyen félreérthetetlen jellel ellátni, a későbbi félreértések elkerülése végett. Nem árt az égiekkel is jóba lenni, mert egy 24 órás áramszünet halálos ütést mér a zöld jégkockákra.

Visszafagyasztani szigorúan tilos!

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

A kapor megosztó zöldfűszer: vannak rajongói, de akadnak jócskán kapor-utálók is. E zamatos fűszernövényre is igaz, hogy szárítva nem az igazi, nem az a harsogó kapor íz köszön vissza, ha kaporszárítmányt hintünk télen a tökfőzelékbe. Az ilyen tökfőzelék az „érzelem nélküli ételek” kategóriába tartozik, tehát csak a legvégső megoldás legyen. Tehát a kapor is mehet jégkocka-formában a mélyhűtőbe.

Aki nem akar annyit vacakolni vele, a megmosott és jól leszárogatott kaporból fogjon össze több szálat. Hosszúkás csokorba rendezve nyomkodjuk össze, és az így kapott „kapor-rudat” tekerjük több réteg frissentartó fóliába. Máris mehet a fagyasztóba! Ha szükségünk van friss kaporra, a csomag végét bontsuk ki és ollóval egyenesen az ételbe apríthatjuk a fagyos, illatos kaprot. A maradék pedig mehet vissza, a sorára várni. Gyorsan kell ilyenkor vagdosni, hogy még véletlenül se olvadjon fel!

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

A bazsalikom a nyár kihagyhatatlan íze, de a bazsalikom-szárítmány se mond el semmit sem a nyári friss levelek karakteréről. Épp ezért amikor levélben dúskálnak a bazsalikom-tövek, és illatos virágokat nevelnek az ágvégeken, akkor jó néhány üveg pesztót kell bespájzolni.

A peszto alapanyagai – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho  

Peszto

Hozzávalók

  • 10 dkg héj nélküli mandula
  • 1 nagy csokor bazsalikom
  • 0,5 dl olívaolaj
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • 5 dkg parmezán

Elkészítés

A bazsalikomot megmossuk, leszárogatjuk, nagyjából összevágjuk vagy összetépkedjük. A mandulával és a fokhagymagerezdekkel együtt aprítógépbe tesszük, és nagy fordulaton összeaprítjuk. Megsózzuk, belereszeljük a parmezánt, majd apránként hozzáöntjük az olajat, és addig keverjük, míg sűrű masszává áll össze. Kisebb üvegekbe porciózzuk, a tetejére annyi olajat töltünk, hogy a levegőtől teljesen elzárja, és az üveget gondosan lezárjuk. Hűtőben 40-50 napig eláll.

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho  

A menta szárítva nagyon jó teának. A friss leveleket cukorral elmorzsolva csodás illatú, halványzöld cukrot kapunk, amellyel feldobhatunk egy sütit, desszertet. Mennyei krusztát varázsolhatunk a koktélos-vagy desszertespohár peremére. A mentás cukor kisebb üvegbe zárva szintén hetekig megőrzi aromáját, és akár még mentás limonádé vagy mentaszirup készítéséhez is felhasználható. Kényelmesebbek késes aprítógépet is használhatnak, főleg, ha nagyobb mennyiségben gondolkodnak! Hasonlóan járhatunk el a citromfűvel is.

Mentás cukor – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

A kakukkfű, a szurokfű és a lestyán jól szárítható, a tárkony pedig ecetben eltéve lesz a legjobb, hiszen szinte csak savanykás ételekhez használjuk fel. Ezeket a növényeket szépen visszavágva, a hűvösebb idő beköszöntével újabb friss hajtások növesztésére serkenthetjük.