Barackos batyu

Gasztro

Barackos batyu

 A Házikó receptje. 

Hozzávalók:

  • 230 g liszt (BL55)
  • 11,5 g élesztő
  • 4,6 g só
  • 23 g vaj
  • 11,5 g méz
  • 1 db tojás
  • 1 dl víz
  • pár csepp ecet
  • 125 g lisztes vaj (liszt és vaj fele-fele arányban begyúrva)
  • 550 g töltelék (tetszés szerint lehet sós vagy édes)

Tovább olvasok

 Elkészítés: 

Az összes hozzávalót egyneművé gyúrjuk a lisztes vaj kivételével. Összegömbölyítve öt percet állni hagyjuk, addig begyúrjuk a lisztes vajat. Pihentetés után a gömbölyített tésztát lóhere formára nyújtjuk. Közepére helyezzük a téglalap alakúra lapított lisztes vajat. Ráhajtjuk a tészta négy oldalát a vajra, majd kinyújtjuk.

Egy szimpla hajtást végzünk rajta, vagyis a nyújtott tésztát elharmadoljuk, majd a jobb oldali harmadot a középső harmadra hajtjuk, a baloldalit pedig rá. 30 percet pihentetjük a hűtőben letakarva.



Kivétel után egy dupla hajtást végzünk el. A kinyújtott tésztát négyfelé osztjuk. A legszélső negyedet ráhajtjuk a mellette lévőre. Ezt mind a két oldalon elvégezzük. Ekkor egy nyitott könyvet kapunk, melyet be is csukunk. Újabb 30 perc hűtőben pihentetés után kinyújtjuk kb. 2-3 mm vastagságúra. Egyenlő szárú háromszögeket vágunk belőle. A háromszög aljára töltjük a tölteléket, amely adagonként kb. 50-55 g. A két csücsköt magunk felé húzva összeérintjük, majd a kimaradt csücskét feltekerjük. A batyut (szilikonos muffin) formába tesszük. Tojással lekenjük és 30 percet kelesztjük. Újra lekenjük tojással és 200°C os sütőben sütjük 12 percig.

Barackos töltelék

Feltesszük főni a barackot 2-3 perce, ezután lecsöpögtetjük. Figyeljünk rá, hogy ne váljon pépessé, ne nagyon kevergessük. Lehetőleg a saját súlyától csöpögjön le. A kihűlt barackot összekeverjük gyömbérrel, fahéjjal, morzsával és mézzel.

Most van szezonja! Készíts baracklekvárt vagy egy mennyei barackos pitét

Ajánljuk még:

Zöldre van a torta festve – de nem mindegy, hogy mivel!

A zsenge csalánlevél gazdag vitaminforrás, kitűnő főzeléket, levest főzhetünk belőle. Mint ínségétel, a paraszti konyhák régebben ismerték, de újabban a trendi éttermek is felismerték a csalánt, mint a reformkonyha egyik pompás alapanyagát. Aki megszereti, rá fog jönni, hogy a csalánban még ennél is több van! Mint természetes zöldítőt, mint ásványianyag-raktárt, belekomponálhatjuk akár sós- vagy édes süteménybe is.

 

Már követem az oldalt

X