Gasztro

Barackos batyu

 A Házikó receptje. 

Hozzávalók:

  • 230 g liszt (BL55)
  • 11,5 g élesztő
  • 4,6 g só
  • 23 g vaj
  • 11,5 g méz
  • 1 db tojás
  • 1 dl víz
  • pár csepp ecet
  • 125 g lisztes vaj (liszt és vaj fele-fele arányban begyúrva)
  • 550 g töltelék (tetszés szerint lehet sós vagy édes)

 Elkészítés: 

Az összes hozzávalót egyneművé gyúrjuk a lisztes vaj kivételével. Összegömbölyítve öt percet állni hagyjuk, addig begyúrjuk a lisztes vajat. Pihentetés után a gömbölyített tésztát lóhere formára nyújtjuk. Közepére helyezzük a téglalap alakúra lapított lisztes vajat. Ráhajtjuk a tészta négy oldalát a vajra, majd kinyújtjuk.

Egy szimpla hajtást végzünk rajta, vagyis a nyújtott tésztát elharmadoljuk, majd a jobb oldali harmadot a középső harmadra hajtjuk, a baloldalit pedig rá. 30 percet pihentetjük a hűtőben letakarva.



Kivétel után egy dupla hajtást végzünk el. A kinyújtott tésztát négyfelé osztjuk. A legszélső negyedet ráhajtjuk a mellette lévőre. Ezt mind a két oldalon elvégezzük. Ekkor egy nyitott könyvet kapunk, melyet be is csukunk. Újabb 30 perc hűtőben pihentetés után kinyújtjuk kb. 2-3 mm vastagságúra. Egyenlő szárú háromszögeket vágunk belőle. A háromszög aljára töltjük a tölteléket, amely adagonként kb. 50-55 g. A két csücsköt magunk felé húzva összeérintjük, majd a kimaradt csücskét feltekerjük. A batyut (szilikonos muffin) formába tesszük. Tojással lekenjük és 30 percet kelesztjük. Újra lekenjük tojással és 200°C os sütőben sütjük 12 percig.

Barackos töltelék

Feltesszük főni a barackot 2-3 perce, ezután lecsöpögtetjük. Figyeljünk rá, hogy ne váljon pépessé, ne nagyon kevergessük. Lehetőleg a saját súlyától csöpögjön le. A kihűlt barackot összekeverjük gyömbérrel, fahéjjal, morzsával és mézzel.

Most van szezonja! Készíts baracklekvárt vagy egy mennyei barackos pitét

Ajánljuk még:

Citromos túrókrémmel töltött tészta

Nagyanyám nem ismerte a raviolit. Fogalma sem volt, hogy a töltött laskát az olaszok így hívják. Csak szerette derelyevágóval felcakkozni a frissen gyúrt és nyújtott házi tésztát, közéje pedig legtöbbször tehéntúró, juhtúró vagy hagymára pirított szalonna került. Hússal ritkábban készítette, de kétségtelen, hogy ezt az egyszerű fogást ezerféleképpen variálhatjuk. Ezúttal egy citromos, túrókrémes változatot mutatunk.