Bakonyi betyárleves

Gasztro

Bakonyi betyárleves

Borbás Marcsi receptje

A bakonyi betyárleves a magyar gasztronómia egyik jellegzetes, tájjellegű fogása, amely a Bakony vidékének kulináris hagyományait őrzi. A leves neve a romantikus betyárvilágot idézi, amikor a törvényen kívüli férfiak a Bakony sűrű erdeiben bujkáltak. A hagyomány szerint ezek a betyárok készítették ezt a laktató és energiadús ételt, melynek alapját általában marhahúsból készült erőteljes húsleves adja, amelyet gazdagon megraknak zöldségekkel és gombával. A gomba használata különösen jellemző, hiszen a Bakony erdei bővelkednek különféle ehető gombafajtákban. A leves jellegzetes íze a gomba, a tejföl és zöldségek harmonikus kombinációjából ered, ami egyedi, kellemes savanykás ízt kölcsönöz az ételnek.

Fotó: Krisztics Barbara 

Ez a leves nem csupán egy tápláló fogás, hanem a bakonyi régió gasztronómiai örökségének fontos része is. Az évszázadok során a helyi közösségek összejöveteleinek, ünnepi alkalmainak kedvelt étele lett. Manapság is gyakran szolgálják fel vendéglőkben és családi asztaloknál egyaránt, különösen a hidegebb hónapokban, amikor egyébként is jólesik egy tál forró, tartalmas leves. A bakonyi betyárleves népszerűsége túlnőtt a régió határain, és mára az egész országban ismert és kedvelt fogássá vált. 

Hozzávalók

  • 50 dkg sertéslapocka
  • 1 ek. sertészsír
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 ek. fűszerpaprika
  • 1 ek. Univer Piros Arany
  • Univer Erős Pista ízlés szerint
  • 3-4 babérlevél
  • frissen őrölt bors
  • 3-4 szál sárgarépa
  • 2 szál fehérrépa
  • 25 dkg csiperke
  • 2 dl zsíros tejföl
  • 1 ek. liszt
  • friss petrezselyem

Elkészítés 

A vöröshagymát finomra vágjuk, majd lassú tűznél elkezdjük dinsztelni a zsíron. A fokhagymát karikára vágjuk, majd ezt is az edénybe tesszük. Egy percig pirítjuk, közben meg is sózzuk. A húst falatnyi darabokra vágjuk, majd a hagymához adjuk. Ha kifehéredett minden darab, megszórjuk a fűszerpaprikával, majd azonnal felöntjük hideg vízzel. Fűszerezzük babérlevéllel, sóval, borssal, Piros Arannyal.

Ha a hús félig megfőtt, a levesbe rakjuk a megtisztított, felkarikázott sárgarépát és fehérrépát. A gombát megmossuk, nagyobb cikkekre vágjuk, majd ezt is az ételhez adjuk. Ha minden megfőtt, elkészítjük a habarást. A tejfölt kikeverjük a liszttel, majd egy-két merőkanálnyi levessel kiegyenlítjük a hőmérsékletet. Ezután az ételhez öntjük, majd még két percig forraljuk. Friss petrezselyemmel meghintve tálaljuk.

A recept megjelenését az Univer támogatta.