Az igazi zakuszka
Olvasási idő: 2 perc

Az igazi zakuszka

Zakuszka, ahogy Erdélyben készítik, és ahogy a legjobb!

Hozzávalók

  • 4 kg padlizsán
  • 2 kg vastaghúsú, piros paprika
  • 2 kg paradicsom,
  • 2 kg hagyma
  • egy nagyobb fej fokhagyma
  • bors (egész és őrölt is)
  • 5-6 babérlevél
  • kb. 1,5 liter olaj

 

Tovább olvasok

Elkészítés

A padlizsánt és a paprikát sütőben vagy platnin megsütjük, miután kihűltek, a héjukat lehúzzuk. A paradicsomot leforrázzuk, és a héját eltávolítjuk. Minden zöldséget külön-külön húsdarálón ledarálunk.

Miután ezzel elkészültünk, apró kockára vágjuk a hagymát és az olajon megdinszteljük. Amikor a hagyma üvegesre sült, hozzáadjuk a sót, attól a hagyma jobban szétfő. (legjobb, ha parajdi sót vagy natúr bányasót használunk.

Ezután hozzáadjuk a ledarált zöldségeket, fűszerezzük és lassú tűzön 2-3 órát főzzük. Ez a művelet hasonlít a lekvárfőzéshez: legyünk türelmesek, és kevergessük gyakran! Ennek a mennyiségnek az elkészítéséhez legalább fél nap szükséges. Praktikus, ha a paprikát és a padlizsánt előre megsütjük, és csak másnap főzzük meg a zakuszkát.

A fokhagymából egy keveset a vége fele adjunk csak hozzá, mert úgy jobban érezni lehet majd az ízét.

Akkor van kész a zakuszkánk, amikor az olaj feljön a massza tetejére, azaz elválik a zöldségtől. Ekkor töltsük befőttes üvegekbe, zárjuk le és dunsztban hagyjuk kihűlni.

Kapcsolódó tartalom
Darázsfészek
Farkas Boglárka | 2025. október 20

Darázsfészek

Az ízeket éppen úgy örököljük, akárcsak genetikánkat és a családi történeteket. Valójában éppen ezek a történetek fűszerezik egyedivé az ételeket, amelyek gyermekkorunk legfontosabb pillanatait idézik bennünk. A nagymamától kapott receptekből később nemcsak süteményeket sütünk, de életünk ösvényeit róva ezek az ízek és emlékmorzsák biztosítanak éltető erőt a mindennapokhoz. Nosztalgiával sütöm mindig ezt a darázsfészket. Azt hiszem, sokan őrzünk hasonló recepteket!