Hozzávalók
- 4 kg padlizsán
- 2 kg vastaghúsú, piros paprika
- 2 kg paradicsom,
- 2 kg hagyma
- egy nagyobb fej fokhagyma
- só
- bors (egész és őrölt is)
- 5-6 babérlevél
- kb. 1,5 liter olaj
Elkészítés
A padlizsánt és a paprikát sütőben vagy platnin megsütjük, miután kihűltek, a héjukat lehúzzuk. A paradicsomot leforrázzuk, és a héját eltávolítjuk. Minden zöldséget külön-külön húsdarálón ledarálunk.
Miután ezzel elkészültünk, apró kockára vágjuk a hagymát és az olajon megdinszteljük. Amikor a hagyma üvegesre sült, hozzáadjuk a sót, attól a hagyma jobban szétfő. (legjobb, ha parajdi sót vagy natúr bányasót használunk.
Ezután hozzáadjuk a ledarált zöldségeket, fűszerezzük és lassú tűzön 2-3 órát főzzük. Ez a művelet hasonlít a lekvárfőzéshez: legyünk türelmesek, és kevergessük gyakran! Ennek a mennyiségnek az elkészítéséhez legalább fél nap szükséges. Praktikus, ha a paprikát és a padlizsánt előre megsütjük, és csak másnap főzzük meg a zakuszkát.
A fokhagymából egy keveset a vége fele adjunk csak hozzá, mert úgy jobban érezni lehet majd az ízét.
Akkor van kész a zakuszkánk, amikor az olaj feljön a massza tetejére, azaz elválik a zöldségtől. Ekkor töltsük befőttes üvegekbe, zárjuk le és dunsztban hagyjuk kihűlni.