Hozzávalók
A piskótához:
- 10 db tojás
- 7 ek liszt
- 3 ek jó minőségű kakaó
- 10 ek cukor
A krémhez:
- 10 tojásfehérje
- 50 dkg porcukor
A mázhoz:
- 18 dkg min. 70%-os étcsokoládé
- 1 tk olaj
Elkészítés
A piskótához a tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéből kemény habot verünk a cukorral együtt. Ha elkészültünk, a sárgájákat egyenként hozzáadjuk a habhoz. A lisztet a kakaóval egyenletesen elegyítjük, majd óvatosan ezt is belekeverjük. (Hosszú, lassú, alulról felfelé tartó átfordító mozdulatokkal érdemes a tojáshabot keverni, mert úgy törik a legkevésbé). Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük a keveréket, majd 180° C-on, kb. 35 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy teljesen átsült-e a tészta belseje.
Közben felverjük a tíz tojásfehérjét. Amikor már jó kemény a hab, akkor apránként, állandó habverés közben hozzáadjuk a porcukrot, és fényesre keverjük. Ekkor gőz fölött folytatjuk a hab verését. Választunk egy akkora lábast, amelybe pont belepasszol a tálunk. Annyi vizet forralunk a lábasban, amelybe még éppen nem ér bele a tál alja. Addig folytatjuk így, gőz fölött a habverést, míg sűrű krémet nem kapunk.
Amint a piskóta kihűlt, egyenletesen, jó vastagon rásimítjuk a tojáshabot. Közben gőz fölött felolvasztjuk a csokoládét, hozzáadunk egy teáskanál olajat, jól elkeverjük, és az egészet a fehér krém tetejére csorgatjuk. Ezután néhány órára hűvös helyre tesszük a süteményt, hogy a csokimáz teljesen megszilárduljon a tetején.