Kölesgombócok illatos mazsolamártással
(nyitóképünkön)
Hozzávalók
- 10 dkg köles
- 2 evőkanál rizsliszt
- só
- 1 közepes fej vöröshagyma
- fél csokor petrezselyem
A sütéshez: olaj
A mazsolamártáshoz:
- 5 dl natúr almalé
- 10 dkg mazsola
- csipetnyi só
- 1 evőkanál levendulavirág
- 1 evőkanál rizsliszt
Elkészítés
5 dl vizet felforralunk, beleszórjuk a kölest, megsózzuk, majd lassú tűzön kevergetve kb. 20 percig főzzük. A tűzről levéve, lefedve hagyjuk kihűlni. A felforrósított olajon üvegesre pirítjuk a felaprított vöröshagymát. Hozzáadjuk a puha kölest, a rizslisztet, a finomra aprított petrezselymet, és alaposan összedolgozzuk. A masszából diónyi gombócokat formálunk, és bő, forró olajban ragyogó aranysárgára sütjük, azután lecsepegtetjük. A mazsolamártáshoz az almalébe belekeverjük a mazsolát, a rizslisztet, sóval, levendulával ízesítjük, és folyamatos kevergetés mellett egy percig forraljuk.
A mazsolamártást a kölesgombócok mellé kínáljuk.
Mézes kölespuding
Hozzávalók
- 1 liter tej
- 15 dkg köles
- 4 evőkanál méz
- 1 evőkanál búzakeményítő
A mártáshoz:
- 1 kis üveg meggybefőtt
- 1 csomag tortazselé por
- esetleg 2 evőkanál rum
Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Elkészítés
A tejet egy nagyobb tejeslábasba töltjük és felforraljuk. Hozzáadjuk a mézet, a kölest, és lassú tűzön, folyamatosan kevergetve kb. 20 percig főzzük. Ekkor a búzakeményítőt beleszórjuk, jól elkeverjük, és még 1 percig forraljuk. A tűzről levéve hideg vízzel kiöblített pudingformákba töltjük és 2-3 órára hűtőszekrénybe tesszük. Ezalatt a meggybefőttet leszűrjük, ha szükséges, a gyümölcsöt kimagozzuk. A levéhez hozzákeverjük a tortazselé port, és annyi vizet adunk hozzá, hogy a tasakon feltüntetett mennyiségnek megfelelő legyen. Lassú tűzön sűrűre főzzük, majd a meggyet beleszórva, esetleg rummal ízesítve, kihűtjük. A megdermedt pudingokat kistányérra borítjuk, köré öntjük a meggymártást.
A pudingot bármilyen növényi tejjel is elkészíthetjük.
Körözött köleskásából
Hozzávalók
- 10 dkg köles
- 4 dl tej
- 10 dkg vaj (vagy margarin)
- 1-1 evőkanál pirospaprika-krém és mustár
- só
- őrölt bors
- kömény
- 2 gerezd fokhagyma
- 1-1 csokor petrezselyem és snidling
Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Elkészítés
A kölest a forró tejbe szórjuk és lassú tűzön, néha-néha megkeverve puhára főzzük. Fedő alatt langyosra hűtjük. Ekkor hozzáadjuk a vajat, a fűszereket, az összezúzott fokhagymát, a finomra vágott petrezselymet és snidlinget, majd alaposan összedolgozzuk. Jól behűtve kínáljuk kenyér, vagy péksütemény mellé, esetleg a hagyományos körözötthöz hasonlóan zöldpaprikába töltve, felszeletelve tesszük tálra.
Rizstejjel is készíthetjük.
Ajánljuk még: