Az elfeledett gabona száz arca: a köles nem csak madáreleség, sőt!

Gasztro

Az elfeledett gabona száz arca: a köles nem csak madáreleség, sőt!

Elfeledett ősi gabonánkra nem csak madáreleségként gondolhatunk! Könnyen emészthető, rosttartalma magas, B vitaminban gazdag, kovasav- és magnéziumforrás is egyben. És ha mindez nem lenne elég, gluténmentes, sokoldalúan felhasználható. Lehet belőle kása édesen és sósan, kiváló köretként, tehetjük lecsóba, töltelékekbe a rizst kiváltani. Csudajó pitéket és desszerteket varázsolhatunk belőle. Most néhány kedvencemet ajánlom, egyik finomabb, mint a másik!

Kölesgombócok illatos mazsolamártással

(nyitóképünkön)

Hozzávalók

  • 10 dkg köles
  • 2 evőkanál rizsliszt
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • fél csokor petrezselyem

A sütéshez: olaj

A mazsolamártáshoz:

  • 5 dl natúr almalé
  • 10 dkg mazsola
  • csipetnyi só
  • 1 evőkanál levendulavirág
  • 1 evőkanál rizsliszt

 

Tovább olvasok

Elkészítés

5 dl vizet felforralunk, beleszórjuk a kölest, megsózzuk, majd lassú tűzön kevergetve kb. 20 percig főzzük. A tűzről levéve, lefedve hagyjuk kihűlni. A felforrósított olajon üvegesre pirítjuk a felaprított vöröshagymát. Hozzáadjuk a puha kölest, a rizslisztet, a finomra aprított petrezselymet, és alaposan összedolgozzuk. A masszából diónyi gombócokat formálunk, és bő, forró olajban ragyogó aranysárgára sütjük, azután lecsepegtetjük. A mazsolamártáshoz az almalébe belekeverjük a mazsolát, a rizslisztet, sóval, levendulával ízesítjük, és folyamatos kevergetés mellett egy percig forraljuk.

A mazsolamártást a kölesgombócok mellé kínáljuk.

Mézes kölespuding

Hozzávalók

  • 1 liter tej
  • 15 dkg köles
  • 4 evőkanál méz
  • 1 evőkanál búzakeményítő

A mártáshoz:

  • 1 kis üveg meggybefőtt
  • 1 csomag tortazselé por
  • esetleg 2 evőkanál rum

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

Elkészítés

A tejet egy nagyobb tejeslábasba töltjük és felforraljuk. Hozzáadjuk a mézet, a kölest, és lassú tűzön, folyamatosan kevergetve kb. 20 percig főzzük. Ekkor a búzakeményítőt beleszórjuk, jól elkeverjük, és még 1 percig forraljuk. A tűzről levéve hideg vízzel kiöblített pudingformákba töltjük és 2-3 órára hűtőszekrénybe tesszük. Ezalatt a meggybefőttet leszűrjük, ha szükséges, a gyümölcsöt kimagozzuk. A levéhez hozzákeverjük a tortazselé port, és annyi vizet adunk hozzá, hogy a tasakon feltüntetett mennyiségnek megfelelő legyen. Lassú tűzön sűrűre főzzük, majd a meggyet beleszórva, esetleg rummal ízesítve, kihűtjük. A megdermedt pudingokat kistányérra borítjuk, köré öntjük a meggymártást.

A pudingot bármilyen növényi tejjel is elkészíthetjük.

Körözött köleskásából

Hozzávalók

  • 10 dkg köles
  • 4 dl tej
  • 10 dkg vaj (vagy margarin)
  • 1-1 evőkanál pirospaprika-krém és mustár
  • őrölt bors
  • kömény
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1-1 csokor petrezselyem és snidling

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

Elkészítés

A kölest a forró tejbe szórjuk és lassú tűzön, néha-néha megkeverve puhára főzzük. Fedő alatt langyosra hűtjük. Ekkor hozzáadjuk a vajat, a fűszereket, az összezúzott fokhagymát, a finomra vágott petrezselymet és snidlinget, majd alaposan összedolgozzuk. Jól behűtve kínáljuk kenyér, vagy péksütemény mellé, esetleg a hagyományos körözötthöz hasonlóan zöldpaprikába töltve, felszeletelve tesszük tálra.

Rizstejjel is készíthetjük.

Ajánljuk még:

Fügés finomságok

Bő egy emberöltővel ezelőtt még ritka vendég volt a hazai konyhákban a füge. Emlékszem, gyermekkoromban a Mecsek oldalában virított néhány bokor, és akkora öröm volt, ha a szőlőből hazaigyekvő bácsik egy-egy érett fügével ajándékoztak meg! Azóta sokat változott a világ, és lassan a mi kertünkben is jobban érzi magát a füge, mint a barack. Fügebőségben desszertben, előételben és borkorcsolyában is ott a helye ennek a különleges finomságnak, amely megédesíti a nyári pillanatokat.