Hozzávalók:
A tésztához:
- 250 g liszt
- 75 g cukor
- 1 csipet só
- 1 db tojás
- 125 g vaj
A karamellizált mandulához:
- 1 ek méz
- 150 g szeletelt mandula
- 75 g cukor
- 75 g vaj
- 3 ek tej
A töltelékhez:
- 60 dkg alma
- 20 dkg főtt gesztenye
- 300 ml almalé
- 40 g keményítő
- 4 ek cukor
- + vaj a forma kikenéséhez
Elkészítés:
Első lépésként a tészta hozzávalóit simára összegyúrjuk, majd egy 20 cm átmérőjű, vajjal kikent, csatos tortaforma aljába nyomkodjuk úgy, hogy 3 cm magas peremet is készítünk. Kb. 40 percre hűtőbe tesszük pihentetni, majd 10 percig elősütjük 180 fokon.
A karamellizált mandulához folyamatos kevergetés mellett felforraljuk a vajat a mézzel, a tejjel és a cukorral. A tűzről levéve belekeverjük a mandulát, majd visszatéve a tűzhelyre addig pirítjuk tovább, míg világos aranybarna színe lesz. Ekkor félretesszük.
A töltelékhez az almákat meghámozzuk, a magházukat kivágjuk, majd nagyobb kockákra vágjuk a gyümölcsöt. 250 ml almalevet felforralunk. A keményítővel és a cukorral elkevert maradék 50 ml almalevet hozzáöntjük, és az egészet sűrűre főzzük, mint a pudingot. Ezután belekeverjük az almakockákat és a főtt gesztenyét is. A gesztenyéket érdemes negyedekbe felvágni, így egyenletesebben el tudnak oszlani a töltelékben.
Amint elősütöttük a tésztát, jöhet bele a töltelék. Kissé nyomkodjuk is le. Ezután 30 percig 170 °C-os sütőben sütjük. Végül a tetejére simítjuk a karamellizált mandulát, és további 30 percet sütjük.
Tálalás előtt hagyjuk legalább langyosra hűlni.
Ajánljuk még: