Almatorta karamellizált mandulával

Gasztro

Almatorta karamellizált mandulával

Harrer-Abosi Beatrix receptje

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 250 g liszt
  • 75 g cukor
  • 1 csipet só
  • 1 db tojás
  • 125 g vaj

A karamellizált mandulához:

  • 1 ek méz
  • 150 g szeletelt mandula
  • 75 g cukor
  • 75 g vaj
  • 3 ek tej

A töltelékhez:

  • 60 dkg alma
  • 20 dkg főtt gesztenye
  • 300 ml almalé
  • 40 g keményítő
  • 4 ek cukor
  • + vaj a forma kikenéséhez

Elkészítés:

Első lépésként a tészta hozzávalóit simára összegyúrjuk, majd egy 20 cm átmérőjű, vajjal kikent, csatos tortaforma aljába nyomkodjuk úgy, hogy 3 cm magas peremet is készítünk. Kb. 40 percre hűtőbe tesszük pihentetni, majd 10 percig elősütjük 180 fokon.

A karamellizált mandulához folyamatos kevergetés mellett felforraljuk a vajat a mézzel, a tejjel és a cukorral. A tűzről levéve belekeverjük a mandulát, majd visszatéve a tűzhelyre addig pirítjuk tovább, míg világos aranybarna színe lesz. Ekkor félretesszük.

A töltelékhez az almákat meghámozzuk, a magházukat kivágjuk, majd nagyobb kockákra vágjuk a gyümölcsöt. 250 ml almalevet felforralunk. A keményítővel és a cukorral elkevert maradék 50 ml almalevet hozzáöntjük, és az egészet sűrűre főzzük, mint a pudingot. Ezután belekeverjük az almakockákat és a főtt gesztenyét is. A gesztenyéket érdemes negyedekbe felvágni, így egyenletesebben el tudnak oszlani a töltelékben.

Amint elősütöttük a tésztát, jöhet bele a töltelék. Kissé nyomkodjuk is le. Ezután 30 percig 170 °C-os sütőben sütjük. Végül a tetejére simítjuk a karamellizált mandulát, és további 30 percet sütjük.

Tálalás előtt hagyjuk legalább langyosra hűlni.

 

Ajánljuk még: