Különböző húsok különböző módokon elkészítve a legfinomabbak. És míg vannak húsok, amiket kifejezetten szeletbe, másokat éppen egészben érdemes elkészítenünk.
Most három olyan receptet mutatunk, amik egészben hagyott húsokhoz tökéletesek.
Főtt sertéscomb
Hozzávalók:
- 1,5 kg sertéscomb egyben
- víz
- só
- 1 ek egész bors
- 3-4 babérlevél
- egy fej fokhagyma
- 1 fej vöröshagyma
- 2-3 ág kakukkfű
Elkészítés:
Ehhez az ételhez, hogy igazán mutatós legyen, egy nagyobb darab, minimum 1,5 kg-os sertéscomb darabra lesz szükségünk. A húst alaposan megsózzuk, borsozzuk, majd félbe hajtjuk és összekötözzük házi cérnával. A vizet feltesszük melegedni a fűszerekkel együtt, és ebbe helyezzük bele a húst is, melyet lassú tűzön addig főzünk, amíg tökéletesen meg nem puhul. Ez kb. négy órát vesz igénybe. A fokhagymafejet félbevágjuk, a vöröshagymán rajta hagyjuk a külső héjat, úgy tesszük a lábosba.
A főzővízbe tehetünk zöldségeket is, néhány répát, fehérrépát, zellert. Mire a hús elkészül, kapunk egy ízletes alaplevet is, amit adagonként lefagyaszthatunk, és a későbbiekben felhasználhatunk különböző ételek készítéséhez.
A húst végül megszabadítjuk a madzagoktól, és egy nagy fadeszkára helyezve tálaljuk héjában főtt krumplival, kaporszósszal, savanyúkáposzta főzelékkel.
Tépett hús
Hozzávalók:
- 1,5 kg tarja kicsontozva
- 5-6 gerezd fokhagyma
- őrölt kömény
- só
- bors
- curry
- 2 dl sör
Elkészítés:
A tarját egyben hagyjuk, a hentessel kicsontoztatjuk. A fokhagymagerezdeket kisebb darabokra vágjuk, és megtűzdeljük vele a húst. Ezután megsózzuk, és a külsejét bedörzsöljük a fűszerekkel. Meglocsoljuk sörrel, majd 120 fokos sütőbe tesszük. Bent hagyhatjuk akár egész éjszakára is. A végeredmény omlós, puha, szálaira szedhető hús lesz, melyet többféleképpen is felhasználhatunk. Érdemes belőle különféle zöldségekkel, salátával, mustárral, majonézzel szendvicseket készíteni. Remek vendégváró étel.
Egyben sült csülök
Hozzávalók:
- 1 kisebb csülök
- 2 szál sárgarépa
- 1 szál fehérrépa
- 2 fej vöröshagyma
- 4-5 gerezd fokhagyma
- fél zeller
- só
- zöldbors és feketebors ízlés szerint
- sertészsír
- 1,5 dl alaplé vagy víz
Elkészítés:
A borsokat egy mozsárban megtörjük, a vöröshagymát megtisztítjuk, majd nagyobb darabokra vágjuk. A fokhagymagerezdeket megtisztítjuk, a répákat és a zellert szintén, majd feldaraboljuk. Egy hőálló, mélyebb edény alját sertészsírral megkenjük. A csülköt alaposan bedörzsöljük a sóval, és a borsok keverékével. Végül a csontos, keskenyebb résszel felfelé helyezzük az edénybe, majd pedig köré halmozzuk a zöldségeket. Ráöntjük az alaplevet vagy a vizet. Alufóliával befedjük, majd 180 fokra betesszük a sütőbe. 20 perc elteltével levesszük a hőmérsékletet 120-130 fokra, és kb. 6 óra alatt puhára sütjük. Ezután levesszük róla a takarást, és megpirítjuk. Olyan puhára kell sülnie, hogy a csontot egy mozdulattal ki tudjuk szedni belőle.
Az egyben sült csülköt Borbás Marcsi ebben a videóban készítette el.
***
A cikket az Agrárminisztérium és az Agrár Marketing Centrum támogatta.
Ajánljuk még: