A legjobb receptek egyben sült húsokhoz

Gasztro

A legjobb receptek egyben sült húsokhoz

Borbás Marcsi receptjei.

Különböző húsok különböző módokon elkészítve a legfinomabbak. És míg vannak húsok, amiket kifejezetten szeletbe, másokat éppen egészben érdemes elkészítenünk. 

Most három olyan receptet mutatunk, amik egészben hagyott húsokhoz tökéletesek.

Főtt sertéscomb

 
 Fotó: Krisztics Barbara

Hozzávalók:

  • 1,5 kg sertéscomb egyben
  • víz
  • 1 ek egész bors
  • 3-4 babérlevél
  • egy fej fokhagyma
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2-3 ág kakukkfű

Elkészítés:

Ehhez az ételhez, hogy igazán mutatós legyen, egy nagyobb darab, minimum 1,5 kg-os sertéscomb darabra lesz szükségünk. A húst alaposan megsózzuk, borsozzuk, majd félbe hajtjuk és összekötözzük házi cérnával. A vizet feltesszük melegedni a fűszerekkel együtt, és ebbe helyezzük bele a húst is, melyet lassú tűzön addig főzünk, amíg tökéletesen meg nem puhul. Ez kb. négy órát vesz igénybe. A fokhagymafejet félbevágjuk, a vöröshagymán rajta hagyjuk a külső héjat, úgy tesszük a lábosba.

A főzővízbe tehetünk zöldségeket is, néhány répát, fehérrépát, zellert. Mire a hús elkészül, kapunk egy ízletes alaplevet is, amit adagonként lefagyaszthatunk, és a későbbiekben felhasználhatunk különböző ételek készítéséhez.

A húst végül megszabadítjuk a madzagoktól, és egy nagy fadeszkára helyezve tálaljuk héjában főtt krumplival, kaporszósszal, savanyúkáposzta főzelékkel.

Tépett hús

 

 
Krisztics Barbara

Hozzávalók:

  • 1,5 kg tarja kicsontozva
  • 5-6 gerezd fokhagyma
  • őrölt kömény
  • bors
  • curry
  • 2 dl sör

Elkészítés:

A tarját egyben hagyjuk, a hentessel kicsontoztatjuk. A fokhagymagerezdeket kisebb darabokra vágjuk, és megtűzdeljük vele a húst. Ezután megsózzuk, és a külsejét bedörzsöljük a fűszerekkel. Meglocsoljuk sörrel, majd 120 fokos sütőbe tesszük. Bent hagyhatjuk akár egész éjszakára is. A végeredmény omlós, puha, szálaira szedhető hús lesz, melyet többféleképpen is felhasználhatunk. Érdemes belőle különféle zöldségekkel, salátával, mustárral, majonézzel szendvicseket készíteni. Remek vendégváró étel.

Egyben sült csülök

Hozzávalók:

  • 1 kisebb csülök
  • 2 szál sárgarépa
  • 1 szál fehérrépa
  • 2 fej vöröshagyma
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • fél zeller
  • zöldbors és feketebors ízlés szerint
  • sertészsír
  • 1,5 dl alaplé vagy víz

Elkészítés:

A borsokat egy mozsárban megtörjük, a vöröshagymát megtisztítjuk, majd nagyobb darabokra vágjuk. A fokhagymagerezdeket megtisztítjuk, a répákat és a zellert szintén, majd feldaraboljuk. Egy hőálló, mélyebb edény alját sertészsírral megkenjük. A csülköt alaposan bedörzsöljük a sóval, és a borsok keverékével. Végül a csontos, keskenyebb résszel felfelé helyezzük az edénybe, majd pedig köré halmozzuk a zöldségeket.  Ráöntjük az alaplevet vagy a vizet. Alufóliával befedjük, majd 180 fokra betesszük a sütőbe. 20 perc elteltével levesszük a hőmérsékletet 120-130 fokra, és kb. 6 óra alatt puhára sütjük. Ezután levesszük róla a takarást, és megpirítjuk. Olyan puhára kell sülnie, hogy a csontot egy mozdulattal ki tudjuk szedni belőle.

Az egyben sült csülköt Borbás Marcsi ebben a videóban készítette el.

***

A cikket az Agrárminisztérium és az Agrár Marketing Centrum támogatta.

Ajánljuk még:

Holnap nyit a Hagyományok Háza Ünnepváró Forgataga

A Hagyományok Háza életében a karácsonyi ünnepvárás az év legmeghittebb időszaka. Az idén december 6. és 8. között megrendezésre kerülő Ünnepváró Forgatag koncertekkel, bábelőadássokkal, ajándékkészítő műhelyekkel, mesével, gyerektáncházzal, kézműves vásárral és mesterségbemutatókkal, valamint kedvezményes kiadványárusítással várja a látogatókat. A különleges, minden korosztályt megszólító programsorozat egyik legizgalmasabb tevékenysége a kézműves műhelyekben zajlik, ahol hagyományos mesterségekből ihletett, kézzel készített ajándékokat lehet alkotni.