Hozzávalók (8-10 darabhoz):
A fánkokhoz:
- 10 dkg víz
- 10 dkg sertészsír
- 10 dkg liszt
- 1 kk só
- 1 tk kristálycukor
- 3 tojás
A krémhez:
- 5 dl zsíros tej
- 4,5 dkg keményítő
- 7,5 dkg cukor
- 7 tojássárgája
- vanília
- 4 tojásfehérje
- 8,5 dkg cukor
- A tálaláshoz 3 dl zsíros tejszín
Elkészítés:
A zsírt, a sót és a cukrot a vízzel együtt felforraljuk. Folyamatos keverés közben adjuk hozzá a lisztet, és rövid ideig még a tűzhelyen tartva kavarjuk, égetjük a tésztát. A liszt egy kicsit oda fog kapni, de ettől ne ijedjünk meg. Ezután levesszük a tűzről, és a keveréket átöntjük egy másik edénybe. Egyenként hozzáadjuk a tojásokat, közben folyamatosan és alaposan keverjük az egészet. A végére nagyon sűrű, tejföl állagú masszát kell kapnunk, ami nagyjából megtartja a formáját a habzsákból kinyomva.
A sütőt 220 °C-ra előmelegítjük. A tésztából egy habzsák segítségével nagyobb dió nagyságú gombócokat nyomunk egy sütőpapírral bélelt tepsibe. Előtte a sütőpapír alá öntsünk egy kevés vizet.
A fánkjainkat ezután betesszük a forró sütőbe, és semmi esetre sem nyitjuk ki a sütő ajtaját, amíg el nem készülnek. Sütés közben nagyra, teniszlabda nagyságúra fognak dagadni a fánkjaink. Ha már szép aranybarnák, akkor vannak készen. Ekkor kapcsoljuk le a sütőt, és résnyire nyissuk ki az ajtót. Hagyjuk őket még a melegben pihenni.
A krémhez a tejet feltesszük forralni a vaníliával. Közben a tojások sárgáját 7,5 dkg cukorral és a keményítővel simára keverjük. Amikor a tej már forró, kimerünk belőle egy keveset, és a sárgájás keverékhez öntjük, közben végig keverjük. Ilyen módon kiegyenlítjük a hőmérsékleteket. Ha a tej felforrt, folyamatos keverés mellett beleöntjük a tojásos krémet, majd az egészet addig melegítjük, míg újra felforr, és besűrűsödik. Közben a fehérjét 8,5 dkg cukorral együtt kemény habbá verjük. Ha a krémünk elkészült, lehúzzuk a tűzről, és a fehérjehab egyharmadát erőteljes mozdulatokkal elkeverjük benne. A maradék habot óvatos, laza mozdulatokkal szintén hozzáadjuk.
A kihűlt fánkok tetejét levágjuk, a belsejükből kiszedjük a hártyásra sült tésztát. Habzsákba töltjük először a vaníliakrémet, és mindegyik süteménybe nyomunk a krémből, majd a felvert tejszínből is. Végül a fánkok kalapját is felhelyezzük, és megszórjuk őket porcukorral.
Ha ropogósan szeretjük, azonnal fogyasszuk, ha pedig puhán, akkor várjunk néhány órát.
Ajánljuk még: