A legjobb képviselőfánk

Gasztro

A legjobb képviselőfánk

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók (8-10 darabhoz):

A fánkokhoz:

  • 10 dkg víz
  • 10 dkg sertészsír
  • 10 dkg liszt
  • 1 kk só
  • 1 tk kristálycukor
  • 3 tojás

A krémhez:

Tovább olvasok
  • 5 dl zsíros tej
  • 4,5 dkg keményítő
  • 7,5 dkg cukor
  • 7 tojássárgája
  • vanília

  • 4 tojásfehérje
  • 8,5 dkg cukor

  • A tálaláshoz 3 dl zsíros tejszín
 
Borbás Marcsi

Elkészítés:

A zsírt, a sót és a cukrot a vízzel együtt felforraljuk. Folyamatos keverés közben adjuk hozzá a lisztet, és rövid ideig még a tűzhelyen tartva kavarjuk, égetjük a tésztát. A liszt egy kicsit oda fog kapni, de ettől ne ijedjünk meg. Ezután levesszük a tűzről, és a keveréket átöntjük egy másik edénybe. Egyenként hozzáadjuk a tojásokat, közben folyamatosan és alaposan keverjük az egészet. A végére nagyon sűrű, tejföl állagú masszát kell kapnunk, ami nagyjából megtartja a formáját a habzsákból kinyomva.

A sütőt 220 °C-ra előmelegítjük. A tésztából egy habzsák segítségével nagyobb dió nagyságú gombócokat nyomunk egy sütőpapírral bélelt tepsibe. Előtte a sütőpapír alá öntsünk egy kevés vizet.

A fánkjainkat ezután betesszük a forró sütőbe, és semmi esetre sem nyitjuk ki a sütő ajtaját, amíg el nem készülnek. Sütés közben nagyra, teniszlabda nagyságúra fognak dagadni a fánkjaink. Ha már szép aranybarnák, akkor vannak készen. Ekkor kapcsoljuk le a sütőt, és résnyire nyissuk ki az ajtót. Hagyjuk őket még a melegben pihenni.

A krémhez a tejet feltesszük forralni a vaníliával. Közben a tojások sárgáját 7,5 dkg cukorral és a keményítővel simára keverjük. Amikor a tej már forró, kimerünk belőle egy keveset, és a sárgájás keverékhez öntjük, közben végig keverjük. Ilyen módon kiegyenlítjük a hőmérsékleteket. Ha a tej felforrt, folyamatos keverés mellett beleöntjük a tojásos krémet, majd az egészet addig melegítjük, míg újra felforr, és besűrűsödik. Közben a fehérjét 8,5 dkg cukorral együtt kemény habbá verjük. Ha a krémünk elkészült, lehúzzuk a tűzről, és a fehérjehab egyharmadát erőteljes mozdulatokkal elkeverjük benne. A maradék habot óvatos, laza mozdulatokkal szintén hozzáadjuk.

A kihűlt fánkok tetejét levágjuk, a belsejükből kiszedjük a hártyásra sült tésztát. Habzsákba töltjük először a vaníliakrémet, és mindegyik süteménybe nyomunk a krémből, majd a felvert tejszínből is. Végül a fánkok kalapját is felhelyezzük, és megszórjuk őket porcukorral.

Ha ropogósan szeretjük, azonnal fogyasszuk, ha pedig puhán, akkor várjunk néhány órát.

 

 
 


 

Ajánljuk még:

Túrós desszertek: 12 könnyű finomság

Laza, puha finomságok készíthetőek ebből a sokoldalú hozzávalóból! Bármennyire tele vagyunk, egy kis túrós desszert mindig belénk fér, ha pedig csak édességre vágyunk, ez az egyik legkevésbé hizlaló alapanyag, amiből valamilyen sütemény készülhet. Mutatunk olyan receptet is, amivel el lehet indulni a legjobb háziasszony címért, de akkor is tudsz készíteni tortát, ha alig van hozzávaló otthon.

 

Már követem az oldalt

X