Hozzávalók (15 db-hoz)
Tarte tészta
- 170 g liszt
- 100 g mandulaliszt
- 100 g porcukor
- 150 g vaj
- 100 g tojás (2 közepes)
- 1 g só
Sós karamell
- 120 g cukor
- 135 g tejszín
- 80 g vaj
- 3 g tengeri só
- 15 g zselatinmassza (1 g porzselatinhoz 6 g hideg vizet adunk)
Ganache
- 130 g tejszín
- 200 g étcsokoládé 62%
- 60 g fehércsokoládé
- 30 g méz
- 40 g vaj
Elkészítés
Elsőként a sós karamellt készítjük el. A cukrot elkezdjük olvasztani egy duplafenekű edényben. Amikor felolvadt, és szép barna színűvé vált, óvatosan hozzáadjuk a tejszínt. Vigyázzunk, mert fel fog habzani, nehogy megégessük magunkat! Ezután hozzáadjuk a sót és a vajat, majd a zselatinmasszát is, de azzal már nem forraljuk, hanem rögtön levesszük a tűzről. Botmixerrel addig turmixoljuk, míg szép és selymes nem lesz. Ezután hűvös helyre tesszük.
A tésztához a hozzávalókat összedolgozzuk, majd egy kicsit lehűtjük a tésztát, hogy a vaj vissza tudjon egy kicsit keményedni. Kb. 15 perc elteltével vékonyra nyújtjuk a tésztát, és a megfelelő méretre szaggatjuk, majd a tarte formákba illesztjük őket. Ha csak kevés formánk van, akkor a kiszaggatott tésztadarabokat tároljuk hűtőben. A kosárkákat 180 fokon sütjük ki, majd hagyjuk egy kicsit hűlni, így könnyedén ki tudjuk szedni őket a formából.
Ha minden kosárka elkészült, megcsinálhatjuk a csokoládékrémet.
A kétfajta csokoládét egy magas falú edénybe tesszük. A tejszínt forróra melegítjük, majd hozzáadjuk a mézet. Ezt a keveréket öntjük rá a csokoládéra, és szintén botmixerrel turmixoljuk. Közben a hideg vajat is hozzáadjuk. A végén egy sűrű, fényes csokoládékrémet kapunk. Ezzel töltjük meg a kosárkákat, és hagyjuk, hogy a krém behúzzon. Ezután a kihűlt karamellt egy habverő segítségével kihabosítjuk, és egy habzsák segítségével kidíszítjük vele a tarte-okat.
Ajánljuk még: