A csipkebogyó (Rosa canina) a vadrózsa álbogyótermése. Ha megcsípi a dér, enyhül fanyarsága, úgyanígy akkor is, ha a meleg őszön megpuhulnak a piros bogyók. Már az ókori ember is használta, nemcsak ínyenc készítményekhez való gyümölcsként, hanem sorvadásos betegségek hatásos gyógyszereként. Valódi értékét magas C-vitamin-tartalma adja, amely felülmúlja a bármely más gyümölcsben kimutatott értéket – hideg vizes áztatással tudjuk kinyerni belőle a legtöbbet. A csipkebogyót sokan ismerik lekvár, szörp, esetleg bor formájában, de készíthetünk belőle levest, mártást is!
Fontos, hogy a szitán áttört csipkebogyóból visszamaradt magot ne dobjuk ki! Megszárítva, megőrölve gazdag beltartalommal rendelkező alternatív kenyér-alapanyagot kapunk, amelyet egykor ínségételként fogyasztottak.
Sültalmahab csipkebogyókrémmel
Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Hozzávalók
- 40 dkg csipkebogyó
- 3 evőkanál méz
- 4 alma
- 4 tojásfehérje
- 1 evőkanál méz
- csipetnyi őrölt fahéj
Elkészítés
A csipkebogyót megtisztítjuk, majd kevés vizet aláöntve puhára pároljuk. Szitán áttörjük, így a benne lévő szőrök és magok nem kerülnek a krémbe. A sűrű gyümölcspépben elkeverjük a mézet. Az almákat forró sütőben addig sütjük, míg a héjuk megreped. Meghámozzuk, majd az almák húsát összetörjük. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, óvatosan beleforgatjuk a mézet, az almapépet, és fahéjjal ízesítjük. Az almás habot a csipkebogyókrémmel váltakozva üvegpohárba rétegezzük. Behűtve kínáljuk.
Csipkebogyóleves
Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Hozzávalók
- 30 dkg csipkebogyó
- 5 dkg vaj
- 2 evőkanál zsemlemorzsa
- 3 dl vörösbor
- fél citrom leve
- 2 evőkanál méz
- csipetnyi só
A tálaláshoz: pirított zsemlekocka
Elkészítés
A csipkebogyót megtisztítjuk, majd kevés vizet aláöntve puhára pároljuk. Szitán áttörjük, így a benne lévő szőrök és magok nem kerülnek a levesbe. A felolvasztott vajon világosra pirítjuk a szitált zsemlemorzsát. Fölöntjük vörösborral és ugyanannyi vízzel, hozzáadjuk a csipkebogyópépet, és 3-4 percig forraljuk. A tűzről levéve citromlével, mézzel és csipetnyi sóval ízesítjük, és azon forrón, pirított zsemlekockával kínáljuk. Nálunk szokás durvára őrölt feketeborssal gazdagon megszórni.
Őzcomb csipkebogyóval, kenyérkéregben
Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Hozzávalók
- 50 dkg őzcomb
- 5 dl vad alaplé
- 2 tojás
- 10 dkg zsemlemorzsa
- 5 dkg vaj
- 2 dl vörösbor
- 1 kiskanál porcukor
- 1 kiskanál őrölt fahéj
- 20 dkg csipkebogyólekvár
- só
Elkészítés
A húst megmossuk, szárazra töröljük, sóval bedörzsöljük. Tűzálló tálba tesszük, leöntjük a forró alaplével és előmelegített sütőben, fedő alatt puhára pároljuk. Ha megpuhult, a szaft felét leöntjük. A fahéjat a cukorral elkeverjük, és a felét a húsra hintjük. A zsemlemorzsát a borba áztatjuk, majd a puha vajjal és a tojásokkal összedolgozzuk, a fahéjas cukorral ízesítjük. Ezt a keveréket a húson szépen elegyengetjük és a forró sütőben rásütjük. A félretett szaftot a csipkebogyólekvárral sűrűre főzzük és a felszeletelt hús mellé tálaljuk.
Csipkebogyólatte
Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Hozzávalók
- 1 marék friss csipkebogyó
- 2,5 dl növényi tej
- 1 ek méz
- fahéj
Elkészítés
A csipkebogyót megtisztítjuk, a szőrös belsejét eltávolítjuk. A növényi tejjel, a mézzel összeturmixoljuk, kevés őrölt fahéjjal megszórva máris fogyaszthatjuk. Ha nincs friss csipkebogyó, a beáztatott bogyókból is elkészíthetjük!
Csipkebogyótea
Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
A csipkebogyós italok egyik legismertebbje: legalább nyolc órán áztassuk a bogyókat hideg vízben, majd szűrjük le. Ha szükséges, langyosítsuk meg fogyasztás előtt.
Ajánljuk még: