Öt különleges kenyér, amit otthon is megsüthetsz

Gasztro

Öt különleges kenyér, amit otthon is megsüthetsz

Mindig arra törekedtem, hogy a gyerekek tányérjába minél több házias íz kerüljön, telis-tele anyai szeretettel. Így lett az idei nyár a kenyérsütésé, és milyen jó, hogy így alakult! Sok új és különleges recepttel lettem gazdagabb, amelyek az őszi hónapokban is jól jönnek.

Az iskolaszünetben mindenki itthon van, ilyenkor egy pillanat alatt főállássá válik a konyha, és a „hivatalos” munka a második helyre kerül. A nyár most igazi kísérleti időszak volt a számomra. Egymás után születtek az újabb ötletek azzal kapcsolatban, miképp is lehetne feldobni a megszokott házi kenyér ízeit. Volt minden, mi szem szájnak ingere: túrós és kecskekefíres megoldás, chilis változat és még gyógynövényes cipó is. Színek, illatok és textúrák kavalkádja, ami megadta az alapot az őszi hétvégék sütéseihez is.

De a sok-sok változat közül most azokat szeretném megosztani veletek, amelyek abszolút sikernek örvendtek kicsik és nagyok közt egyaránt, és amiket mindenképpen érdemes nektek is kipróbálnotok. Az alaprecept mindig ugyanaz, csak az összetevőket variáltam. Alapreceptnek pedig válogassatok ezek közül:

Ezekre építve bármilyen variációt elkészíthettek. Ezek pedig az én kedvenceim az idei szezonból:

Paradicsomleves cipó

 

 

Tovább olvasok

Kétségkívül az év egyik favoritja. Aszaltparadicsom készítése közben jött az ötlet, hogy a besózott paradicsom felfogott levét nem kellene veszni hagyni. Így víz helyett a fűszeres lé került a kenyértésztába. Mind a színe, mind az illata és az állaga különleges és utánozhatatlan. Bekerült a családi recepteskönyvbe.

Kurkumás kenyér

 

Nem tudom ki hogy van vele, de nálunk elő-előjönnek olyan időszakok, amikor egyszerűen képtelenség egészséges tápanyagokat, vitaminokat és más hasznos elemeket megetetni a gyerekekkel. Ilyenkor kerülnek elő a gyógynövényes kenyerek, májasok és más egészséget rejtő finomságok, amelyek színüknél vagy formájuknál fogva felkeltik a gyerekek érdeklődését is. A sárgán virító kurkumás kenyér egy ilyen aduász, aminek színéért rajonganak a gyerekek. És még ráadásul finom is, úgyhogy nem sok maradt belőle.

Ricottás cipó fűszeres olajjal kenve

 

Egy erősebb, nehezebb tészta, amiből olyan tápláló cipó sül ki, aminek egy szeletje is jóllakatja a legéhesebb gyomrot is. A kenyértészta összetevői közé 250 gramm házi ricottát csempésztem, és a kenyeret nem vágtam be – hagytam hogy repedjen. Amikor már majdnem kész lett, megkentem fűszeres-paprikás olajjal, majd mikor kisült, újra rákentem az aranyló olajat. Egy kellemesen ropogós héjú, kompakt desszertcipó lett belőle, ami kiváló kísérője a sajtválogatásoknak vagy az esti borkóstolóknak.

Erős ember lepénye

 

Egy borsos, chilis, erősen fűszerezett tésztából készült lepény formára sütött kenyér, aminek tetejére házi fetasajtot morzsoltam. A chili erősségétől függően lehet variálni az elérendő hatásokat – nekem sikerült olyat is sütnöm, amit még az erőspaprikát kedvelő vendégek is megkönnyeztek. A gazdag fűszerezés nagyon jót tesz a lepénynek, a tetejére szórt feta kissé lágyítja. Érdemes apróbb hozzávalókkal: dióval, magvakkal és zöldséggel kínálni, hiszen önmagában is kielégítő vacsora lehet belőle.

Kecskekefíres magos kenyér

 

A tésztához szükséges folyadék egy részét kecskekefírrel helyettesítettem, és a kenyér tetejét magvakkal díszítettem. Aki nem szereti a kecsketej ízét, annak érdemes egy kis fokhagymát is törnie a tésztába, mert az elveszi azt az erős „kecskeízt”. A kefír jót tesz a tészta állagának, kellemesen, majdhogynem selymesen lágy lesz tőle, és egy olyan magvas kenyeret tudunk sütni belőle, ami szendvicsekhez, de még egytálételek mellé kísérőként is megállja a helyét.

 

Már követem az oldalt

X