
Komótosan, mint a király, vagy rohanósan – te hogy szoktál reggelizni?
Terülj, terülj, asztalkám!Jó szervezéssel, egy kis odafigyeléssel a reggel is lehet stresszmentes, örömteli, sőt! Ehhez elő kell készülni, előre tervezni, átgondolni a tennivalókat. Ajánlok is hozzá néhány praktikát, ami nálunk bevált. Tiszta lelkiismerettel ajánlom, mert amikor a gyerekek kicsik voltak, akkor sem éreztem azt, hogy a reggelek szörnyűek lennének.
Szerettem ezeket az asztal körül töltött, kakaó- és kávéillatú pillanatokat.
Igaz, ehhez már este előkészültem, megterítettem az asztalt és előkészítettem a reggelihez valókat, hogy reggelre minél kevesebb munka maradjon. Mindig jóval előbb keltem fel, mint az aprónép, így volt időm arra, hogy békésen elvégezzek néhány ébresztő tornagyakorlatot, felöltözzem, és mire megfőtt a kávé, elkészült a kakaó, a tea, addigra megcsörrent a vekker is, és kibújtak az ágyból a gyerekek. Úgy időzítettem, hogy mindig maradjon arra idő, hogy leüljünk, és mindenki elfogyassza a kedvenc reggelijét, az uzsonnák addigra ott sorakoztak szépen becsomagolva.

Lehet, hogy ez meseszerűnek tűnik, és valóban, visszanézve szinte rejtély, honnan volt erre idő, energia. Volt, mert úgy intéztem, hogy legyen. És lett.
Tehát az első lépés: úgy szervezni a napot, hogy legyen benne idő a reggelire.
Az ilyen mindennapos szertartások biztonságot nyújtanak, megnyugtatnak mindenkit. De csak akkor, ha nincs kapkodás, ezért kell rá elegendő idő!
Ha este előkészülünk, megterítünk, a reggelihez valók úgy várakoznak a hűtőben, hogy csak elő kell kapni őket, az már fél siker! A második lépés a józan átgondolás, a teendők összegzése.

Hogyan terítsünk meg egy hétköznapi reggelihez? A legegyszerűbben, a legpraktikusabban. Elég a kistányér, a csésze vagy bögre, kés és kiskanál.
Legtöbbször másra nincs szükség, ha péksüteményből vagy kenyérből és hozzávalókból áll a reggeli. A gabonapehelyhez, müzlihez mélyebb tálka és kanál való, és a hétköznapba az is belefér, ha a joghurtot egyenesen a poharából fogyasztjuk el.
A hétvégi reggelire érdemes több időt szánni, és kicsit ünnepibbé tenni. Ilyenkor készülhetnek a meleg reggelik, a tojásételek, piríthatunk kenyeret, sülhet bundás kenyér, amerikai palacsinta, főzhetünk virslit, debrecenit. A vasárnapot jelezze az is, hogy szépen megterítünk a reggeli étkezéshez.

A reggeliző étkészlet ma már nem minden háztartás elengedhetetlen része. Pedig a boltok kínálatában szebbnél szebb reggeliző együttesek mosolyognak, amelyeket repeső szívvel nézeget az ember, hogy ó, de jó volna ilyen szép csészékből, ilyen gyönyörű tányérokból falatozva indítani a napot! Legtöbbször ez csak vágy marad, vagy ha mégis hazakerül a megcsodált készlet, akkor hamarosan a szekrény sötét sarkában fogja várni a jobb napokat. Mert a készletek nem mindig illeszkednek praktikusan a saját étkezési szokásainkhoz, ezért jobb, ha a reggelihez inkább olyan tálalóedényeket választunk, amelyeket darabonként megvásárolhatunk, és szükség esetén pótolhatók.
A családtagok olykor szeretnek a saját, személyes bögréjükből inni. Így is lehet csinosan teríteni, ha minden más az asztalon színben-stílusban harmonizál egymással. A reggelinél nagyon hasznosak az üvegből készült, egyszerű kiegészítők, mert minden terítékhez illenek –ha jól választjuk meg őket, akkor könnyen tisztán tarthatók, mosogatógépben is elmoshatók. Az üveg cukor- és vajtartó, a citromfacsaró, a tejes kancsó, a kis müzlis tálak és akár a csészealjak is lehetnek üvegből. Ha svédasztalos reggelin veszünk részt szállodában, onnan is elleshetünk olyan praktikákat, amik jól jöhetnek később odahaza is!

A csészealj is kardinális kérdés: van-e egyáltalán szükség rá? Nem véletlenül találták fel, hiszen erre lehet tenni a kanalat, a teafiltert, ide csöppen le a csésze szélén esetleg lefelé induló csöpp, és nem az abroszra. Vendégségben igen kellemetlen tud lenni, ha csészealj híján foltot ejtünk a terítőn.
Ha sosem használunk csészealjat, vajon honnan fogják tudni a mai gyerekek, mit jelent a repülő csészealj kifejezés?!

A reggeli akár ünnepi alkalom is lehet:
villásreggeli egy születésnapon, pezsgős reggeli a házassági évforduló alkalmával, reggeli piknik a kertben vagy a közeli réten.
Az utóbbi időben népszerű sok családban az ünnepi köszöntés közös reggelivel, kánikula idején. Reggel még nincs túl meleg, kellemesen élvezhetjük egymás társaságát, azután pedig még ott az egész nap a pihenésre, kikapcsolódásra, hűsölésre.

Az ünnepi reggelit tervezzük meg gondosan, előző nap készítsünk elő, amit csak lehet. A hideg fogások készen, lefedve várakozhatnak a hűtőben, a meleg fogások alapanyagait tisztítsuk meg, vágjuk össze, hogy tényleg csak a legszükségesebb fázisok maradjanak reggelre. Az ünnepi reggeli terítésénél kövessük azokat a szabályokat, amelyek az egyes fogásokra vonatkoznak. Ha hideg ételt tálalunk, akkor nagy- vagy kistányért, kést, villát tegyünk az asztalra. Ha lesz meleg étel is, akkor legyen két tányér. Pezsgős reggelinél ott a helye az asztalon a jéggel töltött pezsgősvödörnek, a pezsgős poharaknak.
Az életet nem évtizedekben vagy évszakokban mérik, hanem napsütéses reggelekben.
Ha a reggel jó, minden jó.
Nyitókép: 123RF
