
A könnyű kelt tésztából készült, vaníliasodóban fürdő, cukros mákkal szórt gőzgombóc belsejét zamatos szilvalekvár tölti ki. Legtöbben ausztriai utazásuk során találkoztak vele először. Egy ilyen gombóc magában is kihívás, leves után pedig pukkadásig jóllakhatunk vele. A gőzben párolt gombócok sokféle formában jelennek meg, a népek konyhái különféléket alkottak meg az élesztős tésztából. Gombócország édes és sós gyönyörűségei közt mindenki számára akad olyan, ami szívének és ínyének is kedves lehet.
Az osztrák és bajor vidékeken népszerű gőzgombóc (Germknödel) jókora tésztagombóc, amelyet fahéjas szilvalekvárral töltenek meg. Miután szépen meggömbölygették, a pihentetett gombócokat gőzben párolják puhára. Ehhez a művelethez többféle megoldás is létezik. Mivel ez a gőzgombóc titka, érdemes alaposan nekikészülni. Vagy szűrőbetéttel ellátott lábos szükséges hozzá, vagy egy nagyobb lábos, amibe egy sütőpapírral bélelt szűrőbe kerülnek a gombócok. Van, aki a lábos tetejére kötött tiszta vászonra rakosgatja a gombócokat, és egy másik tállal lefedi őket, mások pedig a mikróban való gőzölésre esküsznek. A saját gőzölési technikánk megalkotása után, gyerekjáték lesz bármikor gőzgombócot tenni az asztalra! Így a tökéletes hütte-élményt is odavarázsolhatjuk saját étkezőasztalunkra!

Tölteléknek az üstben főtt, vagy sütőben sült, fahéjjal bolondított szilvalekvár a legjobb. Csehországi változatában áfonyalekvár bújik meg. A szlovákok olykor marcipánnal, csokoládéval vagy mogyorókrémmel töltik, és a gondos gőzölés után vajjal kenegetik fényesre.
A sváb konyhában a gőzgombóc más alakot ölt. A Heveknedli vagy sváb gőzgombóc sós, és legtöbbször a bab vagy a lencse mellé készül, alja szép piros kérget kap. Ez a gombóc nem gőzben fő, hanem zsírral jól kikent lábosban pirul. Őse a Németország vidékein népszerű gőzgombóc, a Dampfnudeln, amely főként a Rajna-vidékén népszerű, sós változatban. A piros kérgű, lyukacsos, könnyű gombóc mellé párolt káposzta, tejszínes gombamártás vagy húsos-fűszeres ragu dukál. Bajor változata legtöbbször édes, pirospozsgás kérgét a vajtól, és a tejben való gőzöléstől nyeri el. Vaníliamártást, borsodót, gyümölcskompótot kínálnak hozzá. Egy egyszerű leves után fejedelemi folytatás.
A gőzgombóc legendáját kőből faragva is megismerhetjük a németországi Freckenfeld városkában, ahol gőzgombócos kapukat találunk. A harmincéves háború idejéből származó legenda alapján épült nevezetesség, a Dampfnudeltor ívét 1286 kőből faragott gőzgombóc díszíti, bár messziről nézve csak kő-duduroknak tűnnek.

A gőzgombócok közép-európai közösségétől kicsit távolabb áll a kínai konyha gőzgombóca, a bao-zi. Ám itt van az is karnyújtásnyira, hiszen a kínai éttermekben, kifőzdékben lépten-nyomon találkozhatunk velük. Ezek a gombócok kisebbek, vékony tésztaréteg rejti a lényeget, a fűszeres, húsos vagy zöldséges tölteléket. A töltelékek titka a fűszerezésben rejlik, a varázslatosság pedig a gombóchajtogatási technikában rejlik. A kínaiak legtöbbször nem gömbölygetik a gombócot, hanem furfangos mozdulatokkal míves batyukat, díszes labdácskákat formálnak belőle, pillanatok törtrésze alatt. A megformált gombócok bambuszpárolókban gőzölődnek készre. Tapasztalatom szerint a természetes bambuszból készült párolás is plusz ízt, izgalmas aromát ad hozzá az ételhez. Sokhelyütt találunk olyan ázsiai jellegű kifőzdéket, ahol kizárólag különféle gőzgombócokat kínálnak, mert a japán, a koreai és a vietnami konyha palettáján is ott találjuk a tésztába csomagolt mennyei ízeket.

Jómagam szeretem a gőzölt gombócokat mindenféle formában. Igaz, hogy az elkészítésük időigényes, és körültekintést igényel, de a gombócok gazdaságosak, és minden ízlésnek megvan a maga gombóca. Télen, hideg időben a nagy, szilvalekvárral töltött, vaníliaszószban fürdő lakoma-gombócok kerülnek asztalra, máskor a káposztás húshoz a sváb jellegű, kicsit pirított változat. Bableves után jól jön a bajor módra elkészített gombóc, vajon sült és tejgőzben puhult, némi körtekompót kíséretében. A könnyű, bulis estékhez pedig olykor nekilátok kínai módra készült gőzgombócoknak, és kipróbálok egy-egy újabb tészta-tekerési technikát.
Borbás Marcsi egyik kedvence a tejben főtt gőzgombóc, ezt darált mákkal és cukros dióval kínálja, miután édes tejben puhára híztak a fedő alatt. Páránfőtt gombócának receptjét is mindenképpen érdemes kipróbálni! Aki nem akar nekiállni a gőzgombócolásnak, annak ott a szupermarketek fagyasztópultjaiban a megoldás. A háromdarabos kiszerelésben kapható gőzgombóc elkészítése roppant egyszerű. Rátesszük a gőzgombócot egy tányérra, körös-körül bevizezzük, és a mikróban, lefedve 2 perc alatt készre gőzöljük. Megszórjuk a mellé csomagolt cukros mákkal, és máris nekiláthatunk.
Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

Hogyan vált az étkezés elengedhetetlen eszközévé? – a villa története
Evőeszköztani kalandozásaink fontos állomásához érkeztünk, hiszen korábban már megismerkedtünk az „ötujjas” evés művészetével, és azzal, hogy a kés és a kanál hogy került az asztalra. A villa megjelenése azonban egy új világ kapuját nyitotta meg, hiszen ez az eszköz szinte lavinát indított el az étkezőasztaloknál, kezdve az evőeszközkészletek, a külön, személyre szóló tányérok és székek megjelenéséig, egyszóval igazi forradalmár szerepet játszott. Pályafutását azonban már jóval korábban kezdte, igaz, hogy „csoffadt” kis kétágú „pálcikaként”, és nem is akárhol.