Ragyogó tökföldek zöld aranya
Olvasási idő: 4 perc

Ragyogó tökföldek zöld aranya

Pisztácia helyett is kiváló!

Ropogtatjuk szívesen, nemrég pedig az Őrség zöld aranya országtortában mutatta meg új arcát. De mi mindent tud még ezen kívül a tökmag?

Kevés lenne csak annyit gondolni, hogy a tökmag egészséges. Azon kívül, hogy értékes vitaminok forrása, sokkal többet tud hozzátenni az étkezésünkhöz. Van benne vas, magnézium, cink, fehérjében és antioxidánsokban gazdag. Úgy tartják, hogy a rendszeres tökmag vagy tökmagolaj fogyasztás erősíti a szívet, csökkenti a rák kialakulásának kockázatát, rosttartalma serkenti a bélműködést. Védi a prosztata egészségét, és csökkenti a depresszió tüneteit. Egy szuperélelmiszerrel van tehát dolgunk, amit érdemes beépíteni a mindennapi táplálkozásba.

Beautiful and plentiful summer squash harvest growing on a spaci
 Fotó: Halmos Monika

Hazánk nyugati részén ismertebb a tökmag, hiszen ott nagy hagyománya van az olajtök termesztésének. Nem véletlenül született itt az Őrség zöld aranya nevezetű országtorta sem, amely azóta már olykor fagylalt formájában is fogyasztható. Az utánozhatatlan zamatú tökmagolajjal megöntözött káposztasaláta gyökere is az Őrségbe vezet. A sütőtök-krémleves tökmagolajjal megpettyegetve, pirított tökmaggal megszórva az egyik őszi sztárleves. Ki ne szeretné a tökmagos pogácsát, amelybe vagy egészben, vagy gorombára törve kerül a tökmag? Van aki meg is pirítja a magokat, mielőtt a pogácsatésztába gyúrná, máshol pedig tökmagolaj is kerül a hozzávalók sorába.

Pumpkin Seeds
 Fotó:123rf

Magas fehérjetartamú lisztje a színével tűnik ki a többi lisztféle közül. Zöld színét a tökmagtól kapja, amelyből először kipréselik az olajat, majd a visszamaradt anyagot porrá őrlik. A gluténmentes, rostokban gazdag liszt sokféleképpen használható fel. Gazdagíthatjuk vele a kenyér- vagy a péksütemény tésztáját, krémsajttal vagy vajjal kikeverve, csöppnyi fokhagymával ízesítve remek tökmagos kencét készíthetünk belőle. Tehetjük zöldségropogósok masszájába, palacsintatésztába. Figyeljünk arra, hogy magában használva a tésztát törékennyé teszi, mivel glutént nem tartalmaz. Ahhoz, hogy a megfelelő állagot kapjuk, mindenképpen ki kell kísérletezni, mennyi tökmaglisztet bír el a receptünk!

Nálunk van egy kedvenc tökmaglisztes ropogós, ami tökmaglisztet és tökmagot is tartalmaz, és bizony törik rendesen. Próbálkoztam a sima liszt és tökmagliszt arányának változtatásával, annak viszont az íze nem nyerte el a család férfitagjainak tetszését. Ők inkább a törékeny, ám „tökéletes tökmagos” ropogós mellett tették le a voksukat.

 Fotó:Halmos Monika

Egy tökmaglisztes tasakon az a felirat állt, hogy mandulaaroma hozzáadásával pisztáciakrémet készíthetünk a tökmagliszt felhasználásával. A döbbenetes mondat nem hagyott nyugodni, és kipróbáltam, működött! Ugyan nem pisztáciakrém lett a végeredmény, hanem egy gyönyörű zöld tökmagkrém, amelynek az íze a pisztáciakrémre hajazott. Azóta némi fenntartással nézegetem az üzletek pisztáciás termékeit, vajon az utóbbi idő pisztáciás őrülete milyen hatással lehet a tökmagliszt-felhozatalra? Legyünk optimisták, bízzunk abban, hogy a pisztáciás termékek tényleg pisztáciát tartalmaznak, azt viszont jó tudni, hogy a tökmagliszt az édes vonalon is megállja a helyét, akár süteményt vagy krémet készítünk belőle.

 Fotó:123rf

Nemrégiben Stájerországban járva kóstoltam bele a tökmag sokszínűségébe. A tökmagos saláták, levesek, a kenyérre kenhető tökmagkrém, a tökmagolajos rántotta mellett gyönyörű halványzöld tökmaglisztes süteményeket ismertem meg. Kóstoltam vaníliafagylaltot tökmagolajjal megöntözve, ami elsőre bizarr kombinációnak tűnt, de ahogy a sűrű tökmagolaj rádermedt a hideg fagylaltra, olyan ízrobbanást hozott létre, hogy azt álmomban sem gondoltam volna. A tökmagolaj itt újra bebizonyította, hogy van helye az édességekben, nem véletlenül álmodta bele készítője az Őrség tortájába sem.

A stájer dombvidéken sárgálló tökföldek mellett kerekezve, jóleső látvány volt a szemnek is a betakarításra előkészített, szépen glédába rendezett tökök sorozata. Aztán jön majd a gép, amelynek hatalmas kereke, mint egy sün, felszedi a tököket, és azonmód el is választja a magokat a hústól. Be is tértünk egy helyi tökmagolaj-előállítóhoz, ahol már az ajtóban megfogott a finom pirított tökmagillat. A környéket is messze belengte, hiszen éppen a munka dandárjába toppantunk. Nem csak pirították, hanem a világosra pörkölt magot megtörték, majd kezdődött a préselés folyamata. Szép lassan csurrant a „zöld arany”, a tökéletesen tiszta tökmagolaj.

Closeup of a bottle of pumpkin seed essential oil on a napkin wi
 Fotó:123rf

Hogy ne legyen kérdés sem a minőség, sem az ár, ezért a „tökmag-mozi”-ban egy rövidfilmből ismerhetjük meg ennek az olajnak a születését. Láthattuk, hogy mennyire fontos a méhek munkája ahhoz, hogy elegendő tök legyen. 60 kg tökmagból 24 liter olaj lesz. Azt pedig kiszámolni sem egyszerű, hogy mennyi tökből lehet kinyerni 60 kg magot? Természetesen meg is lehet kóstolni a tökmagolajokat, hogy meggyőződjünk a kiváló minőségről, és felfedezzük olaj és olaj közt a nüansznyi, ám érzékelhető ízbéli különbséget. Olajat inni gyűszűnyi pohárkából, vagy friss kenyérbelet mártogatni bele, csodás élmény, és szinte mindenütt szokásos, ahol jó olaj kerül az asztalra.

Válogathatunk natúr és ízesített, csokoládéba dermesztett tökmagok közül, tökmaglisztekből és olajokból, vagyis tökéletes kielégíthetjük a tök iránti kíváncsiságunkat. Nemcsak látjuk, érezzük minden porcikánkkal az ízletes tudatformálást, amellyel egy újabb lépést tettünk a tudatos étkezés felé. Az ilyen látogatások eszenciája az, hogy látjuk, mi, hogyan kerül az asztalunkra.

Fotó:Halmos Monika

Az őszi időszak szinte kínálja, hogy ne csak olyan divathóbortoknak hódoljunk mint a „pumpkin-latte”, hanem részesítsük előnyben a tök minden részét. Hozzuk vissza a hagyományos tökös ételeket, fogyasszunk tökmagolajos salátát, cseppentsük a levesre. Ropogtassunk tökmagot, süssünk-főzzünk tökmagliszttel. Ne hagyjuk ki az őszből a tökös programokat országszerte, vagy a határon túl, készítsünk tökös dekorációt, élvezzük a tököt, ha már megajándékozott a teremtő egy ilyen ragyogó sárga kabakossal.

A tökmag ellen egyetlen dolog szól csupán: magas kalóriatartalma. De ebben is, mint minden másban a legfontosabb a mérték.

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

 

 

Kapcsolódó tartalom
Érdekességek hagymás virágainkról
Amrein Tamásné Miskolczi Boglárka | 2025. október 05

Érdekességek hagymás virágainkról

Készüljünk már most a tavaszra!