Marketingfogás, vagy csoda? Minden, amit a legerősebb superfoodokról tudnod kell
Olvasási idő: 3 perc

Marketingfogás, vagy csoda? Minden, amit a legerősebb superfoodokról tudnod kell

Évek óta egyre többet lehet hallani a superfoodokról, és most már nemcsak a bio-, hanem az élelmiszerboltok kínálatában is meg lehet őket találni. Pontosan mit nevezünk szuperélelmiszernek, és miért jó ha, fogyasztjuk őket?

Pár éve erről beszélgettem Kovács Gergely barátommal, aki nemzetközileg elismert szakember a témában, és ő a következő 7 alapanyagot sorolta ezek közé:

  • alga
  • goji bogyó
  • maca por
  • kakaó
  • kókusz
  • méhészeti termékek
  • kendermag

A goji bogyó csodája

A goji bogyó nemcsak a kiemelkedően magas C-vitamin tartalma miatt került fel erre a listára, hanem azért is, mert az agy azon részét serkenti, ami a növekedési hormon termeléséért felel. Tehát mondhatni rá, hogy egy természetes „koksz”.

Barberry with leaves and dry goji berries on wooden background
Fotó: 123RF 

Ezen kívül erős gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik, és sikerrel használják ízületi problémák kezelésére is. Antioxidáns tartalma duplája a fekete áfonyának, és fokozza a fizikai, szellemi erőnlétet, támogatja az immunrendszert és az öregedési folyamatot is lassítja. Egyszóval egy kihagyhatatlan reggelibe való.

Naponta 40-50 grammot érdemes fogyasztani belőle. Én a zabpelyhembe szórva szoktam reggelente fogyasztani.

A kakó ereje

A félreértések elkerülése végett: nem az instant kakaóporról, vagy a csokoládéról van szó, hanem a kakaóbabról. Ez ugyanis rendkívül gazdag falvonoidokban, eszzenciális fehérjékben, vitaminokban és ásványi anyagokban.

Wooden spoon and pods on cocoa beans, closeup�
Fotó: 123RF  

Segít a különböző szív-, és érrendszeri megbetegedések megelőzésében, a boldogsághormon termelődésében játszik szerepet, természetes antidepresszánsként szolgál, növeli a koncentrálóképességet.

Fontos, hogy mindenképpen minél magasabb kakaótartalommal rendelkező terméket fogyasszuk, ami nem tartalmaz hozzáadott cukrot sem.

A maca por jótékony hatása

A maca por legfontosabb tulajdonsága az, hogy a szervezet oxigénfelvevő-képességének növelésével fokozza az állóképességet. Fontos kiemelni még a természetes nemi hormonserkentő képességét is, ami által fokozza a libidót, és fokozza a termékenységet. Meddőség esetén is szokták kúraszerűen alkalmazni az alternatív gyógyászatban.

Galaganl Powder (selective focus)
Fotó: 123RF  

Ebből naponta 1 nagy kanál az ajánlott beviteli mennyiség. Fontos, hogy egyáltalán nem bírja a hőt, így ne melegítsük, ne süssünk belőle sütit stb. Mivel nagyon fűrészporízű, ezért én kakaós turmixként ajánlom a fogyasztását.

Az alga hatékonysága

Az alga egy olyan hasznos alapanyag, amiben megtalálható az összes olyan esszenciális aminosav, ami a húsban is megvan. Annyi a különbség, hogy kb. négyszer olyan gyorsan szívódik fel a szervezetben, mint az állati fehérje. A nap bármelyik szakaszában fogyasztható.  

Concept of Japanese cuisine, Chuka salad, top view
Fotó: 123RF  

Leginkább spirulina, alfa-alga vagy klorellaként lehet megtalálni a polcokon. Kevés kell belőle, és én őszintén szólva mindenképp valamivel keverve ajánlom a fogyasztását, mivel finoman szólva sem kellemes önmagában az íze. Ajánlom mellé a banánt egy kis fahéjjal megszórva.

Szuper fehérjetartalma mellett még a barnulást is elősegíti!

A nem csak finom, de egészséges kókusz

A kókusz rostban, ásványi anyagban és vitaminban gazdag superfood, melynek minden egyes része jótékony hatással van az egészségre. A kókuszlé ugyanis vizelet- és hashajtó, vértisztító és emésztést segítő hatású, a kókuszolajban sok laurinsav található, így erős immunerősítő hatása van, és jelentős szerepe van a különböző betegségek kezelésében is (pl.: asztma, allergia), a kókusz húsa pedig csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását, erősíti a csontokat, és a szervezetet.

Fotó: 123RF  

A nélkülözhetetlen méhészeti termékek

A virágpor, propolisz, méhpempő, és a méz különböző hatással vannak a szervezetre, ám egy közös bennük: rendkívül gazdagok ásványi anyagokban és vitaminokban.

Ezek közül a leginkább superfood kategóriába ők tartoznak:

Propolisz: Magas arányban tartalmaz virágport, vitaminokat (B1, B2, B6, C, E), ásványi anyagokat (kálium, nátrium, magnézium, alumínium, foszfor, szilícium, vas, kobalt, kén, nitrogén, cink) és flavonoidokat. Az utóbbiak egyfajta antioxidánsként működnek. Erősíti az immunrendszert, növeli a sejtek anyagcseréjét, és hatásosan lehet alkalmazni különböző anyagcserezavarok esetében is.

6d198211-788f-4937-afd9-08c2b49004e6
Fotó: 123RF  

Méhpempő: Antioxidáns, ami magas koncentrációban tartalmaz vitaminokat (A, C, D, E, H, P, K, B-komplexet), ásványi anyagokat (kálium, kalcium, magnézium, nátrium, foszfor, szilícium, kén,  vas, réz, cink, fluor, jód, króm, szelén) és aminosavakat.

A szupererős kendermag

Fontos kiemelni, hogy a kendermag nem tartalmaz kábító hatású THC-t, vagy más kannabinolt, viszont rendkívül tápláló, magas arányban tartalmaz fehérjét, antioxidánsokat, esszenciális omega-3, omega-6 zsírsavakat, C-vitamint, D-vitamint, E-vitamint, B-vitaminokat, kalciumot, vasat, foszfort, magnéziumot, káliumot, cinket, mangánt és a rezet.

Bowl and scoop with hemp seeds on wooden background�
Fotó: 123RF  

Kiváló fehérjeforrás, támogatja az izmok fejlődését, és a méregtelenítési folyamatokat. Javítja a szívműködést és a vérkeringést.

Természetesen nem csak ez a 7 alapanyag fogyasztása van pozitív hatással a szervezetre, de a szakemberek szerint ezeknek van a legerősebb hatásuk.

Nyitókép: 123RF