Egy.én

„Csendet akarok!” – 7 tipp ahhoz, hogy meg is találd!

Néha az embernek elege lesz, és nem vágyik semmi másra, csak hogy hagyja mindenki békén. Legyen végre csend! Vajon hol van ez a rejtélyes csend, amire annyira vágyunk? Hiszen tudja mindegyikünk, hogy hiába zárkózunk be a ház egy halk zugába, ilyenkor ez kevés, ez még nem „az a csend”. De vajon azt hol keressük? Megtalálhatjuk egyáltalán, vagy az fog ránk találni?

 

Talán nevezhetem csendnek azt, amikor nem hallani az ember által keltett zajokat, a gépeket, munkaeszközöket. De valamit szinte mindig hallani. A természet zajait, neszeit, de legfőképpen a gondolatainkat, melyek a legsterilebb körülmények között is velünk vannak. Sokszor ezek a leghangosabbak. Hol van hát az a csend, melyre néha annyira vágyunk?

A mi igazi csendünk a belső béke, és azt érzékeljük zajnak, amiről úgy érezzük, távol tart tőle.

A belső csendem felé engem mindig a természet vezet el, vagy annak egyes elemei, így a javaslataim mint úgy kezdődnek, hogy hagyd el a várost, és…

1. Menj ki a természetbe, távol az emberektől! Ez persze még kevés önmagában, de a megszokottól eltérő ingerek már ennyitől is elkezdenek dolgozni. Állj meg egy helyen, és figyeld meg alaposan a képet, amit látsz. Majd hunyd le a szemed, és próbáld felidézni. Aztán kis időre újra nézd meg a valót, majd újra próbáld csukott szemmel felidézni. Ennek a kis koncentrációs gyakorlatnak és a környezetváltozásnak az együttes hatása már egészen jól működik.

2. Keress egy megtermett fát a közeledben, lehetőleg egy emberektől távoli helyen, és öleld át! Képzeld el, hogy mióta állhat itt, mennyi mindent látott. Én kifejezetten szeretek a homlokommal nekitámaszkodni, ilyenkor úgy érzem „kiszippant” belőlem minden zajt, és a lombján át messzire visz onnan, ahol vagyok.

3. Menj el egy természetes vízpartra! A víz hullámzása, csobogása a legtöbb emberre jótékony hatással van. Én szeretek ilyenkor a vízhez érni, megmosni benne a homlokom, tarkóm, s ettől máris tisztábbnak, csendesebbnek érzem magam.

4. Gyújts tüzet a szabadban! Persze lehetőleg erre kijelölt, kiépített helyen. Nem kell óriási máglyát raknod, de ha építesz egy kis tűzfészket, raksz rá pár száraz vesszőt, gallyat, akkor a lobogó tűz lángja segít kitisztítani elmédet. Csak ücsörögj kicsit ott, bámuld… majd oltsd el és bizonyosodj is meg róla, hogy sikerült. 

5. Végezz légzőgyakorlatokat a szabadban, elhagyva a város rossz levegőjét! Millió ilyen gyakorlatot tölthetsz le a telefonodra, de valójában még ezekre sincs szükség. Végy egy mély levegőt, lehetőleg egészen a hasadba, tartsd bent kis ideig, majd fújd ki!

6. Nyáron, vagy jó időben keress egy földutat és szabadulj meg a cipődtől! Sétálj egyet mezítláb!

7. Keresd meg a környék legszebb helyét! Ha egy efféle célt tűzöl ki magad elé és erre fókuszálsz, hamarabb megtalálod a csended, mit gondolnád. Ha pedig a helyet is megtalálod, akkor ezentúl tudni fogod, hová gyere el, ha egy kis „csendre vágysz” és itt el is végezheted az előző hat pont bármelyikét.

Ha az időjárástól tartasz, vagy úgy gondolod, hogy ezek a tippek csak „jó időben” működnek, akkor bártan tedd próbára magadat, garantáltan meg fogsz lepődni! Nyilván itt nem szakadó esőre vagy extrém körülményekre gondolok, de sokszor egy borongó délután, egy zúzmarás reggel, esetleg egy szeles idő több élményt adhat, mint egy napsütötte délután. A fenti módszerekkel sem te fogod megtalálni a csendet, de meglátod majd: ha elébe mész, ő fog megtalálni téged!

Ajánljuk még:

 

Már követem az oldalt

X