Egészség

Ütöd és ugrálsz rajta, pedig ő csak jót tesz veled – te mennyi figyelmet szentelsz a lábaidnak?

A lábunkat napi szinten rengeteg terhelésnek tesszük ki: azon állunk egész nap, sétálunk, futunk, ugrálunk. Vajon fordítunk-e annyi figyelmet rá, mint amennyit megérdemel? Cikkünkben a pedikűr és azon belül a gyógypedikűr fontosságát mutatjuk be. Mert ami a lábnak jó, a léleknek is az!

Reggeltől estig cipőben szaladgálunk, és akármilyen kényelmes is az a lábbeli, a nap végére elfárad a talpunk. Ha esetleg van lúdtalpunk, vagy harántboltozat-süllyedésünk, akkor a lábfej, a sarok, a lábujjak nem a megfelelő terhelést kapják, nem a legoptimálisabb helyzetben vannak a cipőben, így bőrkeményedés, benőtt köröm is lehet a következménye.

Az emberek nagy többsége nem fordít kellő figyelmet lábai állapotára, hiszen annyi mással kell foglalkozni, a láb pedig elvan, nem kiabál, hogy „Hé, foglalkozz velem!”. Sokan nem is gondolkodtak azon, hogy mi is a pedikűr valójában. Azon végképp nem, hogy a pedikűr és a gyógypedikűr különbözik egymástól. Emlékszem, húszas éveim elején, ha a pedikűr szó jött velem szemben, szépen, formásan levágott lábujjkörmökre gondoltam, valami ízléses körömlakkal kifestve, egy profi, hozzáértő szakember által. Persze nem tévedtem nagyot, mert ez is része a munkájuknak, ám ennél ezerszer szerteágazóbb.

Esztétikai pedikűr

Egy esztétikai pedikűr alkalmával a meleg vízbe áztatott, majd felpuhult lábról eltávolítják a kisebb-nagyobb bőrkeményedéseket, majd formázzák és lakkozzák a körmöket. Ez a hivatás manapság nagyon népszerű, és sokan foglalkoznak vele. Szinte minden sarkon lehet látni ehhez hasonló szalonokat, amelyeknek kirakatát egy topmodell kecses lába díszíti. A lábak és lábujjkörmök csinosítása is egy fontos munka, ám nem egyezik meg a gyógypedikűrösével.

Gyógypedikűr

Gyógypedikűröshöz olyan esetekben fordulhatunk, ha valami gondunk van a lábunkkal. Ez akár lehet benőtt köröm, tyúkszem, szemölcs, lábgomba vagy valamilyen elváltozás. Annál pedig alig van rosszabb, ha fáj a lábunk, szinte járásképtelenek vagyunk, mégis, az élet megy tovább. A gyereket óvodába, iskolába kell vinni, el kell intéznünk a bevásárlást, munkába igyekszünk, és sok esetben a lábunknak nincs lehetősége napközben megpihenni. Akinek volt már tyúkszem a talpán, az tudja, hogy szinte elviselhetetlen fájdalommal jár minden egyes lépés. Egy benőtt köröm miatt begyulladt lábujjban is olyan intenzitással képes pulzálni a fájdalom, amitől könny szökik a szemünkbe. Ezek olyan problémák, amelyekkel fontos mielőbb szakemberhez fordulni, mert bizony mi magunk otthoni körülmények között nem biztos, hogy meg tudjuk oldani.

A benőtt köröm a leggyakrabban jelentkező probléma. Örökletes is lehet, de sokszor a rosszul megválasztott cipő a hibás. Egy szűk, hegyes orrú fazonban a lábujjaknak nincs elég helyük, a körmök, főleg a nagylábujj körme hosszú ideig tartó nyomásnak van kitéve, és elkezdhet a sarkoknál befelé nőni. Ám nem csak felnőttekkel esik meg ez, néha még cipő sem kell ahhoz, hogy megtörténjen ez a kellemetlenség.

Kisfiam alig volt egy hónapos, amikor észrevettem, hogy a nagylábujjkörmei teljesen benőnek, és emiatt begyulladtak a lábujjai, bőre csak úgy feszült a gennytől.

Aggódva elsiettem vele egy gyermekkórház ügyeletére, ahol néhány órányi várakozás után egy kedves orvos megvizsgálta. Fertőtlenítővel megápolgatta, és engem ellátott hasznos tanácsokkal, hogyan kell vágni egy ilyen makacs körmöcskét. Viszont ha a szülő nem érez elég bátorságot magában, hogy kezelésbe vegye kisbabája érzékeny lábait, nyugodtan forduljon bizalommal egy gyógypedikűröshöz, mert ő az, aki nagy szakértelemmel képes pillanatok alatt orvosolni a problémát.

 

Szakértők serege hangoztatja, hogy a legtöbben nem tudják, hogyan kell helyesen körmöt vágni. A nyolcvanas években például kerekre vágták a lábkörmöket, akkoriban az volt a divat, mai napig sokan ezt tartják szépnek. Ez viszont egy rossz technika. A körmöt ugyanis egyenesre kell vágni, nagyon picit kerekítve a sarkait. Veszélyes teljesen lekerekíteni a lábkörmöket, hiszen akkor kivágjuk a köröm sarkát, ezért ott nem védi semmi a lábat, könnyebben megtelepednek a gombák és baktériumok, és maga a benövés is legtöbbször ebből adódik.

Egy csúnya, gyulladt, benőtt köröm esetén nem feltétlenül kell műtéti megoldásra gondolni. Van egy úgynevezett körömszabályozás, ami annyit tesz, hogy egy drótos technikával gyakorlatilag felemelik a körmöt. Ez szinte olyan, mint a fogszabályozás, csak éppen a körmökön.

Egy dróteszközt beépítenek a körömbe, ami ott marad hónapokon át, akár egy évig is, amíg le nem nő a problémás körömrész.

Ez picit félelmetesen hangzik ugyan, de semmi ok az aggodalomra, a beavatkozás teljesen fájdalommentes, és egy zselé segítségével a drótot elfedik, így nem látszik, és viselőjét sem zavarja.

Sokan vannak, akik tyúkszemmel, szemölccsel fordulnak gyógypedikűröshöz. Rossz cipő, esetleg egy belső lefolyású betegség is okozhat tyúkszemet, szemölcsöt viszont inkább uszodában szedhetünk össze, mivel az ragályos. Egyes szakemberek szerint a szemölcs megjelenésének akár lelki okai is lehetnek.

Bőrkeményedése szinte mindenkinek volt már. Legtöbbször nem fáj, nem okoz gondot, csak csúnya, főleg nyáron kellemetlen, hiszen akkor mindenki láthatja, ahogy papucsban, szandálban tipegünk. Általában nyáron alakul ki, mivel a lábunk ki van téve a sok külső tényezőnek. Én akkor találkoztam ezzel a jelenséggel először, amikor kertes házba költöztünk, és egész nyáron mezítláb szaladgáltam a kertben a gyerekekkel. Utánaolvastam az interneten, és megdöbbenve láttam, milyen szörnyű következményei lehetnek egy bőrkeményedésnek, főleg ha elhanyagolja az ember.

Felkerestem egy gyógypedikűröst, aki egy óra leforgása alatt csodálatosan puhává varázsolta a lábaimat.

Mindenféle jó illatú krémmel kente, masszírozta, végül púderrózsaszín körömlakkal kifestette a körmeimet, én pedig majd’ elaludtam közben, olyan jólesett ez a lábkényeztetés. Azóta rendszeresen járok a hölgyhöz kezelésre, akkor is, ha nincs semmi problémám, lelkileg is feltölt egy ilyen alkalom.

A súlygyarapodás sem tesz jót a talpaknak, ugyanis sokkal több teher hárul a lábakra. A túl gyakori, túlzásba vitt sarokreszelgetés is okozhat bőrkeményedést. A szervezet úgy védekezik, hogy még többet növeszt vissza. A lábon jelentkező problémáknak belső szervi oka is lehet. Lábunk állapota utalhat egy lappangó betegségre. Egy jó szakember azonnal felismeri a gond forrását, és néha továbbirányít minket orvoshoz laborvizsgálatra.

Néhány jótanács az otthoni lábápolással kapcsolatban és a lábgondok kialakulásának megelőzése érdekében:

  • Lehetőleg mellőzzük a szűk, hegyes orrú, kemény talpú cipőket. Érdemes a lábformánknak megfelelő, kényelmes lábbelit választani, főleg, ha állómunkát végzünk. Ha a munkahelyünk nem követeli meg az elegáns megjelenést, egy jó minőségű futócipő az egyik legjobb viselet.
  • Tyúkszem esetén puha talpbetét ajánlott.
  • Az a legjobb, ha van két pár kényelmes cipőnk, és felváltva hordjuk azokat. Ha a láb beleizzad egy cipőbe, annak nagyjából 24 óra kell, hogy teljesen kiszáradjon, egy nedves cipő viselete pedig lábgombához vezethet.
  • Igyekezzünk elsajátítani a helyes körömvágás módszerét otthon is. Időnként áztassuk be, majd hidratáljuk krémmel lábainkat. Az ureás krémek a legjobbak száraz, repedezett bőrre.
  • Télen lehetőleg szüneteltessük a körmök lakkozását, hogy körmeink tudjanak lélegezni, hiszen egész nap vastag zokniban és cipőben vannak.

A lábápolás igen fontos, és a láb meghálálja a gondoskodást. Érdemes évente legalább néhány alkalommal felkeresni egy pedikűröst, aki legjobb tudása szerint kezelésbe veszi fáradt lábainkat, és szinte újjávarázsolja azokat. A kezelés alatt mi pedig relaxálunk, akár szemeinket behunyva élvezhetjük a szakszerű ápolást.

Forrás: itt és itt

 

Már követem az oldalt

X