Egészség

Természetes és modern csodaszer: a huminsav tényleg jót tesz kívül-belül

Egyre többet lehet hallani a huminsavról, de valójában mi ez az anyag, miért annyira jó a szervezetünknek, és milyen egészségügyi előnyei vannak?

A huminsav a humuszanyagok egyik csoportja, neve a latin humus, vagyis talaj szóból ered. Ez valójában az évszázadok során lebomlott és humifikáción átesett növényi részek maradványa, melyet a különféle enzimek, gombák és baktériumok tovább bontottak. Így jött létre a huminsav, mely egy természetes molekula, ráadásul egyre nagyobb szerepet kap napjainkban a megelőzés és az egészséges életmód fenntartása kapcsán.

Már évszázadokkal ezelőtt fontos volt a földművelésben és a gazdálkodásban, hiszen a molekula segítette a tápanyagfelvételt, csökkentette a toxinokat, visszatartotta a vizet (30 százalékkal is képes csökkenteni a vízpárolgást), ezáltal tovább maradt nedves a föld. De ugyanakkor hatással volt a hasznos mikrobák növekedésére, jobb talajszerkezetet, és egészségesebb gyökérnövekedést biztosított a növények számára. Ez ma is igaz, koncentrált huminsavat most is használnak kertészetekben és szántóföldeken többek között talajjavítás, csírázás serkentése, gyökérképződés, valamint az ellenállóság növelésének céljából.

Míg őseink a talaj termékenységének fenntartása érdekében használták (visszaforgatták a földbe a komposztot, melyből újabb tápanyagok születtek), korunk nagyüzemi földművelése más módszereken alapszik, ezért élelmiszereink ásványi anyagokban szegényebbek, ennek pedig sajnos egészségügyi következményei is vannak ránk nézve. Szerencsére, a huminsav segíthet az így jelentkező hiányok pótlásában. 

Hogyan hat az emberi testre?

Elsődleges egészségügyi előnye, hogy erősíti szervezetünk ellenálló-képességét. Mivel egy teljesen természetes molekuláról van szó, segítségünkre lehet a betegségek megelőzésében, a már kialakult tünetek enyhítésében, és normál egészségünk fenntartásában. A huminsav esszenciális ásványi anyagokat és nyomelemeket tartalmaz, melyek hozzájárulnak az egészséges élethez, testünk működéséhez, sőt mentális jólétünkhöz is. Tisztítja a vért, neve ellenére remek lúgosító, megakadályozza az elsavasodást, és segít megőrizni a szervezet optimális pH-értékét. Emellett, stimulálja az immunrendszert, élénkíti szervezetünk védekező-mechanizmusait, így a vírusokkal szemben is ellenállóbbá válhatunk, de betegségek után, lábadozás idején is ajánlott a szervezetbe juttatni.

A huminsav az elménkre és az energiaszintünkre is hat: fokozza a szellemi, valamint a fizikai teljesítőképességet, serkenti az agyműködést és a memóriát, ezért fogyasztása különösen ajánlott idős emberek, illetve memóriaproblémákkal küzdők számára.

Összességében elmondható, hogy jobban érezhetjük magunkat tőle, csökkenhet a stressz-szintünk, élénkebbek, energikusabbak, életerősebbek lehetünk, jobban aludhatunk, kiegyensúlyozottabb állapotba kerülhetünk, és még a bőrünkkel is jót tehetünk, ha huminsavat veszünk magunkhoz. Azon túl, hogy szebbé és fiatalosabbá válhatunk, a huminsavat tartalmazó készítmények külsőleges alkalmazásával a bőrproblémák (ekcéma, kiütések) ellen is küzdhetünk. A sérülések helyreállításában segítségünkre lehet például a molekulát tartalmazó szappan.

Kiváló méregtelenítő és antioxidáns

Keláthatásának köszönhetően a huminsav kiváló méregtelenítő. A kelátok azért különlegesek, mert megkötik, majd kihajtják a szervezetünkben felhalmozódott és lerakódott nemkívánatos anyagokat (toxinok, nehézfémek, egyéb méreganyagok), melyek gyógyszereken, élelmiszereken és ivóvízen, szennyezett városi levegőn, belélegzett dohányfüstön vagy az erős vegyszereken keresztül jutnak be a szervezetünkbe. A huminsav kiüríti ezeket, és egyben fel is tölti ásványianyag-raktárainkat.

További érdekessége, hogy egy része felszívódik, így baktérium- és gombaölő, valamint méregtelenítő hatást fejt ki, másik része pedig a bélrendszerben marad, ahol a nyálkahártyán egy vékony gélréteget képezve nyújt védelmet például a fertőzésekkel szemben. Ezenkívül helyreállítja a normális bélmozgást, segíti regenerálni a sérült részeket (bélbolyhok, nyálkahártya), elősegíti az emésztési zavarok felszámolását (puffadás, hasmenés, székrekedés), támogatja a bélflóra működését, ezáltal javítja a bél egészségét.

Erős antioxidáns, csökkenti a szabad gyökök képződését és azok negatív, sejtkárosító hatását, melyek akár szív- és érrendszeri-, daganatos- vagy gyulladásos betegségeket, és egyéb kóros folyamatokat is előidézhetnek.

Hogyan juthatunk hozzá?

A huminsavat többnyire étrend-kiegészítők (szirup és kapszula) formájában tudjuk bevinni. Sajnos élelmiszereink csak kis mértékben tartalmazzák ezt az értékes anyagot, ezért ilyen formán nehéz a szervezetünk számára szükséges mennyiségben bejuttatni. A huminsavat tartalmazó készítmények remek kiegészítők lehetnek testünk energiakészleteinek feltöltésében és a hiányállapotok megelőzésében.

Nyitókép: engin akyurt/Unsplash  

Ajánljuk még:

 

Már követem az oldalt

X