Egészség

Természetes és modern csodaszer: a huminsav tényleg jót tesz kívül-belül

Egyre többet lehet hallani a huminsavról, de valójában mi ez az anyag, miért annyira jó a szervezetünknek, és milyen egészségügyi előnyei vannak?

A huminsav a humuszanyagok egyik csoportja, neve a latin humus, vagyis talaj szóból ered. Ez valójában az évszázadok során lebomlott és humifikáción átesett növényi részek maradványa, melyet a különféle enzimek, gombák és baktériumok tovább bontottak. Így jött létre a huminsav, mely egy természetes molekula, ráadásul egyre nagyobb szerepet kap napjainkban a megelőzés és az egészséges életmód fenntartása kapcsán.

Már évszázadokkal ezelőtt fontos volt a földművelésben és a gazdálkodásban, hiszen a molekula segítette a tápanyagfelvételt, csökkentette a toxinokat, visszatartotta a vizet (30 százalékkal is képes csökkenteni a vízpárolgást), ezáltal tovább maradt nedves a föld. De ugyanakkor hatással volt a hasznos mikrobák növekedésére, jobb talajszerkezetet, és egészségesebb gyökérnövekedést biztosított a növények számára. Ez ma is igaz, koncentrált huminsavat most is használnak kertészetekben és szántóföldeken többek között talajjavítás, csírázás serkentése, gyökérképződés, valamint az ellenállóság növelésének céljából.

Míg őseink a talaj termékenységének fenntartása érdekében használták (visszaforgatták a földbe a komposztot, melyből újabb tápanyagok születtek), korunk nagyüzemi földművelése más módszereken alapszik, ezért élelmiszereink ásványi anyagokban szegényebbek, ennek pedig sajnos egészségügyi következményei is vannak ránk nézve. Szerencsére, a huminsav segíthet az így jelentkező hiányok pótlásában. 

Hogyan hat az emberi testre?

Elsődleges egészségügyi előnye, hogy erősíti szervezetünk ellenálló-képességét. Mivel egy teljesen természetes molekuláról van szó, segítségünkre lehet a betegségek megelőzésében, a már kialakult tünetek enyhítésében, és normál egészségünk fenntartásában. A huminsav esszenciális ásványi anyagokat és nyomelemeket tartalmaz, melyek hozzájárulnak az egészséges élethez, testünk működéséhez, sőt mentális jólétünkhöz is. Tisztítja a vért, neve ellenére remek lúgosító, megakadályozza az elsavasodást, és segít megőrizni a szervezet optimális pH-értékét. Emellett, stimulálja az immunrendszert, élénkíti szervezetünk védekező-mechanizmusait, így a vírusokkal szemben is ellenállóbbá válhatunk, de betegségek után, lábadozás idején is ajánlott a szervezetbe juttatni.

A huminsav az elménkre és az energiaszintünkre is hat: fokozza a szellemi, valamint a fizikai teljesítőképességet, serkenti az agyműködést és a memóriát, ezért fogyasztása különösen ajánlott idős emberek, illetve memóriaproblémákkal küzdők számára.

Összességében elmondható, hogy jobban érezhetjük magunkat tőle, csökkenhet a stressz-szintünk, élénkebbek, energikusabbak, életerősebbek lehetünk, jobban aludhatunk, kiegyensúlyozottabb állapotba kerülhetünk, és még a bőrünkkel is jót tehetünk, ha huminsavat veszünk magunkhoz. Azon túl, hogy szebbé és fiatalosabbá válhatunk, a huminsavat tartalmazó készítmények külsőleges alkalmazásával a bőrproblémák (ekcéma, kiütések) ellen is küzdhetünk. A sérülések helyreállításában segítségünkre lehet például a molekulát tartalmazó szappan.

Kiváló méregtelenítő és antioxidáns

Keláthatásának köszönhetően a huminsav kiváló méregtelenítő. A kelátok azért különlegesek, mert megkötik, majd kihajtják a szervezetünkben felhalmozódott és lerakódott nemkívánatos anyagokat (toxinok, nehézfémek, egyéb méreganyagok), melyek gyógyszereken, élelmiszereken és ivóvízen, szennyezett városi levegőn, belélegzett dohányfüstön vagy az erős vegyszereken keresztül jutnak be a szervezetünkbe. A huminsav kiüríti ezeket, és egyben fel is tölti ásványianyag-raktárainkat.

További érdekessége, hogy egy része felszívódik, így baktérium- és gombaölő, valamint méregtelenítő hatást fejt ki, másik része pedig a bélrendszerben marad, ahol a nyálkahártyán egy vékony gélréteget képezve nyújt védelmet például a fertőzésekkel szemben. Ezenkívül helyreállítja a normális bélmozgást, segíti regenerálni a sérült részeket (bélbolyhok, nyálkahártya), elősegíti az emésztési zavarok felszámolását (puffadás, hasmenés, székrekedés), támogatja a bélflóra működését, ezáltal javítja a bél egészségét.

Erős antioxidáns, csökkenti a szabad gyökök képződését és azok negatív, sejtkárosító hatását, melyek akár szív- és érrendszeri-, daganatos- vagy gyulladásos betegségeket, és egyéb kóros folyamatokat is előidézhetnek.

Hogyan juthatunk hozzá?

A huminsavat többnyire étrend-kiegészítők (szirup és kapszula) formájában tudjuk bevinni. Sajnos élelmiszereink csak kis mértékben tartalmazzák ezt az értékes anyagot, ezért ilyen formán nehéz a szervezetünk számára szükséges mennyiségben bejuttatni. A huminsavat tartalmazó készítmények remek kiegészítők lehetnek testünk energiakészleteinek feltöltésében és a hiányállapotok megelőzésében.

Nyitókép: engin akyurt/Unsplash  

Ajánljuk még:

Aki a tudatába zárt emberrel is kommunikál – Horváth Sándor logopédussal beszélgettünk

A tizenhat éves Danóka hazaért az iskolából, azt mondta az anyukájának, nagyon fáradt, lepihenne. Mivel sok leckéje volt, kérte, hogy hat óra körül keltse fel, akkor majd nekiáll tanulni. A tanulást már nem tudta elkezdeni, mert nem tudták felébreszteni. Súlyos agyvérzést kapott. A kórházban több órán keresztül műtötték, de így is komoly tünetei maradtak vissza. Mindez tíz éve történt, azóta több helyen kezelték és ma is folyamatosan rehabilitálják. Közben leérettségizett, most egyetemre készül. Filmbe illő, ma is nehéz útján Horváth Sándor gyógypedagógus, logopédus kísérte és kíséri, aki több mint kétezer afáziás beteggel foglalkozott az elmúlt évtizedek során. Hihetetlen hivatástudata, számos tapasztalata, töretlen lelkesedése és gyógyulásba vetett hite tartja a pályán dacára a nyugdíjas kornak.

 

Már követem az oldalt

X