Nemcsak okostelefonod, de okosruhád is lehet – Technika 50 év felett

Egészség

Nemcsak okostelefonod, de okosruhád is lehet – Technika 50 év felett

A kétezres évek elejétől az idősek mindennapi életét megkönnyítő tudomány, a gerontechnológia óriási lépéseket tett. Az okostelefonokon már elérhetők különféle gyógyszerbeszedési applikációk, mozgáselemző vagy esésfigyelő programok, megjelentek segítő, úgynevezett „okosbotok” a piacon, illetve megindult az okosruhák fejlesztése is.

Az okosruhák nemcsak, hogy kényelmesebbek a szokott ruházatnál, s jobban idomulnak az idős test biológiai változásaihoz, hanem szenzoraik révén információt adnak a zsebében lévő „központi egységnek” – amely célszerűen szintén az okostelefonunk –, s az azon futó program összegzi a benyomásokat.

Az okosruhák fejlesztőinek figyelembe kellett venniük az idős emberek testének változásait:

  • Az idős korosztály végtagizomzata 50 évtől 80 éves korig átlagosan a felére csökken, így a ruháknak könnyen hordhatóknak, kis alapsúlyúaknak kell lenniük.
  • Szintén fontos tény, hogy az idősödéssel az ember bőre folyamatosan elvékonyodik, és a kisebb sérülések is nehezebben gyógyulnak. Ezért a ruhafejlesztőknek olyan anyagokat kell választaniuk, amelyek kevésbé dörzsölik a testfelületet, illetve figyelni kell a cipzárakra is, amelyek szintén sérüléseket okozhatnak.
  • A ruhaanyagok kiválasztásánál nagyon fontos az is, hogy biztosítsák az állandó, fázás- vagy éppen izzadásmentes hőérzetet, azaz akár tél van, akár nyár, a ruhában az ember kényelmesen, komfortosan érezze magát.
  • Továbbá szükséges, hogy a test egészséges vagy betegség során történő átalakulásához a ruhák anyaga képes legyen rugalmasan idomulni, ne kelljen minden változás után új ruhát vásárolni.

Ezzel együtt az okosruha lényege az is, hogy a ruha belsejében, kívülről nem látható módon, az idős ember mindennapi életét egyébként semmilyen formában nem zavaró kis chipek, szenzorok vannak elhelyezve, amelyek számos fontos funkcióval bírnak.

  • Követik az ember mozgását, és elemzik azt. A nap végén egy központi modulból az okostelefonunkban összefutó program meg tudja mutatni, hogy azon a napon mennyit mozogtunk, és ez hány kalóriát jelentett a számunkra.
  • A szenzorok jelzik a rendellenes mozgásokat, eséseket, de mérik a vérnyomást is, így pontosan elemezhető, hogy milyen terhelésre a szervezet hogyan reagál.
  • A kapucnis ruhákban nem egyszer lejátszó szenzorok is vannak, amelyek sportolás esetén a telefonon keresztül egyfajta fejhallgatóként kellemes zenét sugároznak nekünk.
  • A szenzorok érzékelik a külső hőmérséklet változásait, s azok hatását bőrfelületünkre, s jeleznek, ha további ruházatra van szükség. Szintén érzékelik a test hőmérsékletének változását, így láz esetén azonnal, pár másodpercen belül tudnak jelezni.
  • Egészen meglepő, de a legújabb okosruha-fejlesztések már arról is adnak információt, hogy mozgás és fekvés közben a gerincoszlop ideális helyzetben van-e, s ha nem, akkor a szenzorok révén a program jelzi a megfelelő állapotot. Ezzel számos izom- és gerincprobléma megelőzhető.

Egy okosruha rengeteget segíthet demenciával élő hozzátartozónknak, de nekünk is, akik gondozzuk őt, hiszen a ruha információt ad a beteg fizikai állapotáról, illetve mozgásáról, így figyelhetjük mozgáskoordinációjának állapotait az otthoni, de még inkább a külső területeken történő mozgások során. Természetesen az okosruhák hatékony mosását is kifejlesztették a szakemberek. A központi modul kivehető, és miközben feltöltjük azt, a ruhát ki lehet mosni, hiszen a beépített szenzorok nem károsodnak.

Aki úgy érzi, hogy számára kellemetlen lenne egy egész testet behálózó okosruha viselése – bár újra megjegyzendő, hogy a szenzorokat a viselő nem is érzékeli –, azoknak az ún. okostalpbetét nyújthat megoldást. A járást is megkönnyítő, a talp formájához igazodó, puha, szenzoros betét méri a megtett távolságot, a mozgás közbeni kalóriafogyasztásunkat, a megtett távolságot, és hőt vagy éppen hideget is tud fejleszteni talpunk megfelelő hőmérsékletének szinten tartásához. Sőt, ha a láb megbicsaklik, vagy futás közben elbotlunk, s elesünk, a betét jelez a központi egységnek jelez, s az automatikus riasztást tud tenni az előre megadott központi telefonszámra. Ezzel együtt pedig a természetellenes mozgásokat a rendszer össze tudja gyűjteni, és elemezni tudja a számunkra, hogy ezeket később akár orvoslással, akár nagyobb odafigyeléssel ki tudjuk küszöbölni.

Kétségtelen: a jövő az okosruháké, de minimum az úgynevezett „adaptált” ruháké, amelyek a fent felsorolt újításokban a legfontosabbakat tartalmazzák. Ne habozzunk ezekre rákeresni az interneten, mert megkönnyíthetik a mindennapjainkat!

Ajánljuk még:

Működhet az aromaterápia? – Amit az illóolajokról tudni érdemes

A különféle illóolajokról, azok használatáról, hatásairól már nagyon sok írás jelent meg, jó hír, hogy különféle élethelyzetekben egyre több ember fordul az illóolajok és az aromaterápia felé. Gyógynövényekkel és régi tájfajta gyümölcsökkel foglalkozó szakemberként azonban sokszor úgy érzem, hogy az illóolajok egyre fokozódó népszerűsége ellenére is – vagy éppen emiatt – sok félreértés, de legalábbis tisztáznivaló van még ezen a téren is. Az egyes illóolajok speciális felhasználási lehetőségei helyett most próbáljunk helyre tenni néhányat a leggyakoribb félreértések közül!