Egészség

Nemcsak okostelefonod, de okosruhád is lehet – Technika 50 év felett

A kétezres évek elejétől az idősek mindennapi életét megkönnyítő tudomány, a gerontechnológia óriási lépéseket tett. Az okostelefonokon már elérhetők különféle gyógyszerbeszedési applikációk, mozgáselemző vagy esésfigyelő programok, megjelentek segítő, úgynevezett „okosbotok” a piacon, illetve megindult az okosruhák fejlesztése is.

Az okosruhák nemcsak, hogy kényelmesebbek a szokott ruházatnál, s jobban idomulnak az idős test biológiai változásaihoz, hanem szenzoraik révén információt adnak a zsebében lévő „központi egységnek” – amely célszerűen szintén az okostelefonunk –, s az azon futó program összegzi a benyomásokat.

Az okosruhák fejlesztőinek figyelembe kellett venniük az idős emberek testének változásait:

  • Az idős korosztály végtagizomzata 50 évtől 80 éves korig átlagosan a felére csökken, így a ruháknak könnyen hordhatóknak, kis alapsúlyúaknak kell lenniük.
  • Szintén fontos tény, hogy az idősödéssel az ember bőre folyamatosan elvékonyodik, és a kisebb sérülések is nehezebben gyógyulnak. Ezért a ruhafejlesztőknek olyan anyagokat kell választaniuk, amelyek kevésbé dörzsölik a testfelületet, illetve figyelni kell a cipzárakra is, amelyek szintén sérüléseket okozhatnak.
  • A ruhaanyagok kiválasztásánál nagyon fontos az is, hogy biztosítsák az állandó, fázás- vagy éppen izzadásmentes hőérzetet, azaz akár tél van, akár nyár, a ruhában az ember kényelmesen, komfortosan érezze magát.
  • Továbbá szükséges, hogy a test egészséges vagy betegség során történő átalakulásához a ruhák anyaga képes legyen rugalmasan idomulni, ne kelljen minden változás után új ruhát vásárolni.

Ezzel együtt az okosruha lényege az is, hogy a ruha belsejében, kívülről nem látható módon, az idős ember mindennapi életét egyébként semmilyen formában nem zavaró kis chipek, szenzorok vannak elhelyezve, amelyek számos fontos funkcióval bírnak.

  • Követik az ember mozgását, és elemzik azt. A nap végén egy központi modulból az okostelefonunkban összefutó program meg tudja mutatni, hogy azon a napon mennyit mozogtunk, és ez hány kalóriát jelentett a számunkra.
  • A szenzorok jelzik a rendellenes mozgásokat, eséseket, de mérik a vérnyomást is, így pontosan elemezhető, hogy milyen terhelésre a szervezet hogyan reagál.
  • A kapucnis ruhákban nem egyszer lejátszó szenzorok is vannak, amelyek sportolás esetén a telefonon keresztül egyfajta fejhallgatóként kellemes zenét sugároznak nekünk.
  • A szenzorok érzékelik a külső hőmérséklet változásait, s azok hatását bőrfelületünkre, s jeleznek, ha további ruházatra van szükség. Szintén érzékelik a test hőmérsékletének változását, így láz esetén azonnal, pár másodpercen belül tudnak jelezni.
  • Egészen meglepő, de a legújabb okosruha-fejlesztések már arról is adnak információt, hogy mozgás és fekvés közben a gerincoszlop ideális helyzetben van-e, s ha nem, akkor a szenzorok révén a program jelzi a megfelelő állapotot. Ezzel számos izom- és gerincprobléma megelőzhető.

Egy okosruha rengeteget segíthet demenciával élő hozzátartozónknak, de nekünk is, akik gondozzuk őt, hiszen a ruha információt ad a beteg fizikai állapotáról, illetve mozgásáról, így figyelhetjük mozgáskoordinációjának állapotait az otthoni, de még inkább a külső területeken történő mozgások során. Természetesen az okosruhák hatékony mosását is kifejlesztették a szakemberek. A központi modul kivehető, és miközben feltöltjük azt, a ruhát ki lehet mosni, hiszen a beépített szenzorok nem károsodnak.

Aki úgy érzi, hogy számára kellemetlen lenne egy egész testet behálózó okosruha viselése – bár újra megjegyzendő, hogy a szenzorokat a viselő nem is érzékeli –, azoknak az ún. okostalpbetét nyújthat megoldást. A járást is megkönnyítő, a talp formájához igazodó, puha, szenzoros betét méri a megtett távolságot, a mozgás közbeni kalóriafogyasztásunkat, a megtett távolságot, és hőt vagy éppen hideget is tud fejleszteni talpunk megfelelő hőmérsékletének szinten tartásához. Sőt, ha a láb megbicsaklik, vagy futás közben elbotlunk, s elesünk, a betét jelez a központi egységnek jelez, s az automatikus riasztást tud tenni az előre megadott központi telefonszámra. Ezzel együtt pedig a természetellenes mozgásokat a rendszer össze tudja gyűjteni, és elemezni tudja a számunkra, hogy ezeket később akár orvoslással, akár nagyobb odafigyeléssel ki tudjuk küszöbölni.

Kétségtelen: a jövő az okosruháké, de minimum az úgynevezett „adaptált” ruháké, amelyek a fent felsorolt újításokban a legfontosabbakat tartalmazzák. Ne habozzunk ezekre rákeresni az interneten, mert megkönnyíthetik a mindennapjainkat!

Ajánljuk még:

Munka, vásárlás és szabadidő miatt halmozódik a képernyőidőnk

Túl sok időt töltünk együtt – szólt az okostelefonom. Legalábbis így értelmeztem, amikor a heti értesítés szerint átlagosan napi öt órát töltöttem a képernyője előtt. Megvolt rá az okom, ahogy mindig van rá magyarázat, pedig több szempontból is fontos lenne csökkenteni a monitor előtt töltött időt.

 

Már követem az oldalt

X