Egészség

Ne fogadkozz, készíts stratégiát! – Hogyan változtassunk életmódunkon 50 éves kor felett?

Az óév végén és az új esztendő elején tele van fogadkozásokkal a közösségi média. Klári elhatározza, hogy 10 kilót lead nyár végéig. Sándor eldobja a cigarettát. Dezső minden nap gyalog megy majd a munkahelyére, hogy egészségesebben éljen. Mennyire vehetők komolyan ezek a fogadalmak? Milyen alternatívák vannak ehelyett 50 év felett? 

Ezek a személyes fogadkozások többnyire meg sem valósulnak. Ám ha meg is valósulnak, általában nem változtatják meg jelentősen az emberek életét. Nagyon sokszor az illető pár hónap múlva visszatér a régi szokásaihoz.

Az igazi változást az tudja hozni, ha egy új életstratégiát alakít ki az ember.

50 év felett ez szinte kötelező is, hiszen akkor is, ha egészségesen élünk, az immunrendszerünk gyengül, a fizikai és szellemi állapotunk lassan ugyan, de romlik, a feladataink elvégzése általában egyre nehezebb. A cél tehát a még meglévő, jó állapotot fenntartani és javítani ott, ahol ez lehetséges. 

Fontos elsőként tisztázni: mi a különbség a fogadalom és az életstratégia között? Elsősorban az, hogy a fogadalom kiragad egy tényezőt az ember életéből, és azt akarjuk megváltoztatni. Ez olyan, mintha egy elrontott pörköltet ugyanúgy szeretnénk megfőzni, csak egy kicsit kevesebb sót teszünk bele. Lehet, hogy legközelebb valamivel finomabb lesz, de a hús ugyanolyan kemény, az olaj ugyanúgy sok, a hagyma pedig ugyanúgy darabos marad, mint korábban.

Az életünk megváltoztatása csak komplex módon lehetséges. Ehhez az élet négy dimenzióját kell figyelembe vennünk: a fizikait, a szellemit, a lelkit és a spirituálist.

Egyrészt nagyon fontos, hogy a megfelelő fizikai állapotunk fenntartása érdekében rendszeresen mozogjunk. Egy, az orvosunkkal előre egyeztetett mozgásprogramot végezzünk el legalább hetente háromszor, addig, amíg jólesik. Az 50 év feletti ember ne akarjon versenysportoló lenni – de az alapvető fizikai mozgásokat tényleg rendszeresen végezze el! Lehet ez nordic walking, gyaloglás, kocogás, szenior örömtánc, jóga, tai chi vagy csikung, a lényeg a rendszeresség, a folyamatosság!

A fizikai állapotfenntartás önmagában azonban nem hoz egészségesebb időskort, ha nem egészül ki a lelki és a szellemi dimenziókkal. A lelki egészségünket olyan emberek és közösségek tudják biztosítani, akik energiát adnak a számunkra, nem pedig elvesznek tőlünk. Energiavámpírok között az ember jelentősen gyengébbnek fogja érezni magát, s ez gyakran fizikai problémákban ölt testet. Tévhit, hogy csak a fizikai erőnk kezd lassan csökkenni ötven év körül. Lelki energiáink is jelentősen megcsappanhatnak ebben az időszakban, különösen, ha rossz emberi közösségben vagyunk.

Éppen ezért nagyon fontos, hogy ha a környezetünk nem megfelelő, vagy lépjünk ki belőle, vagy ha ez nem megoldható, vegyük körül magunkat energiát adó feladatokkal! Olvassunk el egy jó könyvet, hallgassunk meg egy remek zenét, nézzünk meg egy régi filmet... Ezzel együtt pedig figyeljünk szellemi állapotunk fenntartására is. Olvassunk rendszeresen, legalább napi 10 oldalt, fejtsünk keresztrejtvényt, írjunk naplót, oldjunk meg memóriajátékokat: ezek arra is alkalmasak, hogy ellenőrizzük szellemi működésünket, s a demencia esetleg első jeleinél már szakorvoshoz tudjunk fordulni. A szellemi állapotfenntartás legjobb eszköze pedig a tanulás. Tavasszal újra nyílnak az országban a szenior akadémiák, iratkozzunk be egy-egy előadássorozatra vagy kurzusra!

Aki hisz abban, hogy életünket egy magasabb erő formálja, annak nagyon fontos, hogy nemcsak fizikailag, lelkileg és szellemileg legyen harmonikus az élete, hanem spirituálisan is legyen egyensúlyban. Ez azt jelenti, hogy úgy élje az életét, ahogy az általa követett vallás vagy lelki gyakorlat elvárja. Élje meg annak ünnepeit, és rendszeresen tudjon kommunikálni azzal a spirituális erővel, amelyet élete középpontjába engedett. A hit – mint tudjuk – hegyeket mozgat, s akinek van hite, hosszabb ideig él annál, mint aki örök keresőként bolyong a világban.

Az újesztendőben mindezek alapján tehát nem érdemes csak egy célt kijelölni, amelyben eredményeket akarunk elérni. Sokkal jobb, ha végiggondoljuk, hogy fizikai, lelki, szellemi és spirituális dimenzióban mit tehetünk magunkért, és ennek alapján formáljuk át az életünket. Ehhez minden olvasómnak erőt és kitartást kívánok!

Ajánljuk még:

A leggyakoribb tanácsunk segít a legritkábban az idősek alvászavarán

A kor előrehaladtával a legtöbb embernél fokozódnak az alvási nehézségek: idősebb korban később és nehezebben alszunk el, kevesebb időt töltünk mélyalvásban és hamarabb kelünk, mint fiatalabb korunkban. A nép bölcsességek pedig, amiket e probléma orvoslására hallunk, sokszor csak messzebb visznek az igazságtól.

 

Már követem az oldalt

X