Egészség

Működhet az aromaterápia? – Amit az illóolajokról tudni érdemes

A különféle illóolajokról, azok használatáról, hatásairól már nagyon sok írás jelent meg, jó hír, hogy különféle élethelyzetekben egyre több ember fordul az illóolajok és az aromaterápia felé. Gyógynövényekkel és régi tájfajta gyümölcsökkel foglalkozó szakemberként azonban sokszor úgy érzem, hogy az illóolajok egyre fokozódó népszerűsége ellenére is – vagy éppen emiatt – sok félreértés, de legalábbis tisztáznivaló van még ezen a téren is. Az egyes illóolajok speciális felhasználási lehetőségei helyett most próbáljunk helyre tenni néhányat a leggyakoribb félreértések közül!

Kezdjük a leggyakoribb téves kérdéssel: „Ti is készítetek illóolajat?” A hiba itt nem a mi érintettségünkben rejlik, hiszen kicsi családi gazdaságunk gyógynövénykertjében mi is számos illóolajos növényt termesztünk, de sokkal inkább a „készítés” szó az, ami bántja a fülem… Mert bizony azt különféle lepárlási eljárásokkal mi is legfeljebb csak kinyerjük a növényből, de mégiscsak ők azok, akik azt saját szervezetükben előállítják. Ugye, érzik, mekkora a különbség?! Ma már persze semmin nem lepődhetünk meg, így aztán az is nyílt titok, hogy a világ számos pontján valóban készítenek szintetikus, növényt sosem látott „illóolajakat”, de ezek használatától még jellemzően vonzó áruk ellenére is inkább óvnék mindenkit.

Apropó, ár! Mi is kerül többezer (esetleg tízezer…) forintba 5 vagy 10 milliliter illóolajban? Ennek megértéséhez jó tudni, hogy a növények illóolajtartalma – súlyra vonatkoztatva – mindössze alig néhány százalék: levendula esetében például 1 kg (nagyjából 1 liter) illóolaj kinyeréséhez mintegy 100 kg virágra van szükség! Kevésnek (vagy éppen soknak) tűnik, pedig a levendula éppen a bőkezűbb gyógynövények közé tartozik… Mert hozhatjuk példaként akár a citromfüvet is, ahol ez az arány nagyságrendekkel komolyabb: 1 kg citromfű illóolajának kinyeréséhez 5-7 tonna (!) növényt kell begyűjtenünk! Ezt a mennyiséget pedig nemcsak meg kell termelni, de valamilyen lepárlási eljárással ki is kell nyerni a növényből. (És akkor nem is beszéltünk még a csomagolás, piacra juttatás egyéb költségeiről…)      

Itt pedig meg is érkeztünk a piacon kapható termékek elnevezésének problematikájához. Fentiekből világosan kiderül, hogy a valódi citromfű-illóolaj szinte szó szerint aranyat ér, nem csoda, ha hozzá kapcsolódóan igen gyakran találunk megtévesztő nevű termékeket. Lépjünk túl azon, hogy hasonló illatú terméket mesterségesen is előállíthatnak, de sok esetben a hasonló illatú, jóval olcsóbb növények olaját kínálják megtévesztő néven. Legyen szó valóban citromról, vagy éppen az indiai citromfűről, esetleg ezek keverékeiről, egyik sem bír olyan gyógyhatásokkal, mint amit amúgy az orvosi citromfűtől (magyar nevén méhfű, tudományos nevén Melissa officinalis) várnánk!

Nagyon fontos tájékozódni, hogy valóban olyan olajat vásároljunk, amit szeretnénk; az eligazodásban az ár az egyik fő indikátor. A valódi, orvosi citromfű illóolajának 5 milliliterje is több tízezer forintba kerül, ne tévesszenek meg senkit a párszáz vagy néhány ezer forintos „akciós” lehetőségek! A valódi, 100%-os tisztaságú illóolajok érthető okokból tehát drágábbak a szintetikus kutyulmányoknál, szerencsére azonban – a használatuk során – alkalmanként elegendő csak néhány cseppet használni belőlük. A valódi illóolajok ugyanis rendkívül koncentrált, erős hatóképességű anyagok, azonban éppen ezért óvatosan is kell használni őket.

Az illóolajokat a gyógyászatban hivatalosan csak külsőleg alkalmazhatjuk, azonban bőrre kenve is csak hígítva javallott a használatuk. Mivel olajról van szó, ezért vízben nem oldódik, ellenben más olajba (pl. olíva), tejbe, esetleg mézbe bátran keverhetjük, így jótékony hatásának megtartása mellett mégis szelídebb formában juttathatjuk bőrünkbe. Párologtatóba csepegtetve, fürdővízhez adva, esetleg valamilyen saját készítésű kozmetikumban szintén jól használhatjuk őket, de ezekben az esetekben sem érdemes túladagolni: néhány csepp bőven elegendő illatot és hatóanyagot biztosít számunkra.

Kincset érnek tehát az illóolajok, de mint minden más esetben, itt is ügyeljünk a mértékletességre!

Itt pedig összegyűjtöttünk 7 illóolajat, amely segít megteremteni a testi-lelki egyensúlyt! 

Ajánljuk még:

Megjavítom az agyam! – A neurofeedback módszerével közeledek egy kiegyensúlyozottabb élethez

Bárki megmondja rólam, hogy már gyerekként is tíz centivel a föld felett jártam és ábrándoztam reggeltől estig, de még ma is előfordul, hogy ha szólnak hozzám, az csak tíz másodperc elteltével jut el a tudatomig – ha egyáltalán eljut. Minden kimegy a fejemből és elképesztően szétszórt vagyok, arról aztán nem is beszélve, hogy egész életemben botladoztam, folyton levertem és összetörtem valamit. Amikor hallottam a neurofeedbackről, amivel többek között a figyelemzavart kezelik az agyhullámok kondicionálásával, rögtön meg akartam tudni, mi is van az én fejemben. 

 

Már követem az oldalt

X