Egészség

Színeket az asztalra

„Meg kell találni a mindennapi örömöt abban, hogy valamit nem ettünk meg”

Hogyan őrizhetjük meg kitartásunkat a fogyókúrában? Mire van szükségünk az egészséges súlyvesztéshez? Miért nem működnek hosszú távon a divatfogyókúrák? Hol a helye a sportnak a diétában? Ezek a kérdések mindannyiunk fejében megfordultak már. Angi Nimród személyi edző és többféle területen is szakképzett terapeuta segít megválaszolni ezeket, hogy megspórolhassuk magunknak az újabb csalódásokat.

A fogyás 70 százalékban a táplálkozáson múlik, a maradék 30 százalékban segít a megfelelően megválasztott mozgásforma és intenzitás. Mára egész tudományágak segítik a helyes életmódváltás iránt elkötelezetteket a változásban, érdemes tehát olyan szakemberhez fordulni segítségért, aki otthonosan mozog a sporttáplálkozás és a személyi edzés területén is.

„Mindenki egyéni szervezettel rendelkezik, ezért nagyon fontos, hogy a fogyáshoz megválasztott módszereknek, megoldásoknak, így az étrendnek és a mozgástervnek is egyénre szabottnak kell lennie. Egy jó személyi edző sosem ajánl tucatdiétát, hanem egyénre szabott állapotfelmérés eredményei alapján állítja össze az étrendet és az edzéstervet” – mondja a Nimród, aki személyi edzőként többek között gyakorlott fizikoterapeuta, neuro-ortopédiai manuálterapeuta, valamint gyógy- és sportmasszőr is. Praxisában a gerincbetegektől a testépítőkig igen széles spektrumban foglalkozott súly- és állapotváltozásra vágyó vendégekkel.

Fotó: Pexels.com

A józan számításon – vagyis szervezetünk alapanyagcseréjének és napi energiafelhasználásunknak összevetésén – túl a sikeres fogyókúrához nem csupán a kalóriadeficit elérésére kell figyelnünk, testünk működésének egyéb együtthatóit is ismernünk kell. Legfőképpen számolnunk kell azzal, hogy amikor diétázunk, vagyis csökkentett szénhidrátbevitelhez szoktatjuk a szervezetünket,

idegrendszerünk megsínyli a cukor hiányát: agyunk tiltakozni fog a csökkentett glükózmennyiség miatt.

Ez történik akkor is, amikor hirtelen elkezdünk edzeni, a fizikai megterhelés pedig ugyancsak kimeríti glükóz-raktárainkat, és egy idő után visszatérünk a korábbi táplálkozási mintákhoz, rosszabb esetben falási rohammal csapjuk agyon az addig fogcsikorgatva tartott diétát. A falási rohamok gyorsan megemelik az inzulinszintet, ami az újabb kalóriadeficit hatására ismét drasztikusan lecsökken, holott ezzel az inzulinszint-ingadozással teszünk a legrosszabbat a szervezetünknek és a fogyókúránknak egyaránt.

A cél, hogy a diéta és a mozgás egyensúlyban tartásával magát az inzulinszintet is alacsonyan tartsuk, amit leginkább alacsony glikémiás indexű, fehérjedús tápanyagok rendszeres fogyasztásával tudunk biztosítani. A hangsúly legalább annyira a rendszerességen van, mint amennyire fontosak a jól megválasztott élelmiszerek: naponta 4-5 alkalommal kisebb adagokban elfogyasztva, megfelelő folyadékpótlás mellett leszünk képesek kiegyensúlyozni inzulinháztartásunkat.

„Az edzéssel túlműködtetjük a szervezetet a kalóriaégetés szintjén, ezért ha a fogyni vágyó fokozatosan beépíti a mozgást a napi programjába, tartósabb eredményre számíthat. A fokozatosság azért nagyon fontos, mert az ülőmunkához vagy egyáltalán a mozgásszegény életmódhoz szokott szervezetnek időre van szüksége az új igénybevétel elfogadására ahhoz, hogy ne essünk vissza, ne tiltakozzon vehemensen a drasztikus változás ellen. Minden nap kell legalább egy félórányi intenzívebb mozgást végezni, ha pedig fogyni akarok, akkor a mindennapi mozgás megemeli és folyamatosan magas szinten tartja az alapanyagcserémet – ezáltal könnyebben olvadnak le a kilók és nehezebben rakódnak rám újra” – osztja meg az edző.

Hízni könnyű, fogyni viszont nagyon nehéz, mert rendkívül lassú a folyamat.

Többek között azért, mert a szervezet ragaszkodni fog a zsírraktáraihoz, de amiatt is, mivel a fogyás többletenergiát és tudatosságot igényel, ezzel szemben a hízás leginkább az oda nem figyelés, a spontán túlvés eredménye. Ebben az amúgy is nehéz folyamatban érdemes lehet szakszerű segítségért folyamodnunk, hogy jól indítsuk az életmódváltást.

Kezdetek, avagy: csak lélegezz!

„Ki kell deríteni, hogy van-e valamilyen betegségünk mielőtt még belekezdünk a diétába vagy az intenzív mozgásba. A lerakódott zsírpárnák önmagukban is veszélyesek, de megerőltető mozgás hatására rejtett betegségeket is felszínre hozhatnak, például lappangó trombózist, vércukor-ingadozást. Mindenki, aki súlycsökkentésbe fog, először vizsgáltassa ki magát, mert a hirtelen fogyókúrázással és mozgással akár betegségeket is előidézhetünk. Különösen a mai, ülő életformához szokott szervezetben például a hasi zsír magas kockázattal rejt egészségügyi problémákat, amelyek mozgás hatására fölszabadulhatnak” – figyelmeztet a kockázatokra az edző és terapeuta.

 

A hatékony mozgástechnikához a jó légzéstechnika elsajátítása is hozzá tartozik. „A mozgásszegény életmódról aktív életformára váltó vendégeknek az edzőteremben drasztikusan megemelkedik a pulzusszámuk az előbbiekhez képest, és ha rossz a légzéstechnika, gyorsan megemelkedik a szisztolés vérnyomás, aminek hatására akár a szív is sérülhet. Sok esetben ez történik, mikor arról hallunk, hogy valaki edzés közben meghalt. Nagyon nagy kockázata van a nem megfelelő légzéstechnikával végzett intenzív mozgásnak. Többek között az is a személyi edző feladata, hogy megtanítsa a megfelelő légzéstechnikát” – mondja Nimród.

Gyakori visszahúzó erő a fogyókúrában és a rendszeres mozgást is meg tudja akasztani az a tapasztalata, hogy amikor elkezdünk edzeni, a testsúlyunk nem csökkenni fog egy ideig, hanem nő:

többet mutat a mérleg nyelve a mozgással egybekötött életmódváltás elején.

Ez sokakat elbátortalanít és a célok feladására késztet, holott aggodalomra semmi ok. A mozgáshoz szoktatás révén az izmok elkezdenek vizet és vért tárolni, azaz tónusossá válnak és elkezdenek nőni. Ahogy az izmok nőnek, a testsúlyunk is nő. Ez megtévesztő lehet a laikus fogyókúrázók számára, viszont hosszú távon mindenképp csak jót tesz nekünk a sport, így nem érdemes megijedni és feladni!

És persze figyeljünk az egészséges étkezésre, sport mellett, de anélkül is, hiszen legkönnyebben és leggyakrabban a félreevéssel rontjuk el a fogyókúrát. 

A kialakított diétás étrendnek nemcsak a tartalma fontos, hanem a táplálékfelvétel ütemezése, valamint a „kihagyott” élelmiszerek is. Mindig csak az adott napra kell figyelni, mindig az aktuális napot szükséges megoldani és meg kell találni a mindennapi örömöt abban, hogy valamiről lemondtunk, valamit nem ettünk meg. 

Nem könnyű ezt a gondolkodást elsajátítani, azonban nagy ajándék az elégedettség érzelmi kárpótlása. „A nassolással az inzulinszintünket ráncigáljuk, ami megöli a fogyókúrát. Az olaszok például, akik nagyon értenek az egészséges táplálkozáshoz, az ebéd utáni szénhidrát-éhséget egy ristretto kávéval, vagyis egy rövid, erős feketével szüntetik meg, így tudják elhessegetni az édesség csábítását” – kapjuk a hasznos tippet a szakembertől. 

 A megjelenést a Zabosfa KerTÉSZ Kft. támogatta.

 

Már követem az oldalt

X