Egészség

Körömelváltozások, amikre jó figyelni: így üzen körmünk az egészségi állapotunkról

Ha a körmeink színe, keménysége, formája vagy felülete megváltozik, érdemes odafigyelni, ugyanis számos betegségre utalhatnak az ilyetén eltérések!

Elváltozások a körmön: mi a normális?

Sokan figyelmen kívül hagyják a kezdődő betegségek első jeleit: egy szédülést, egy-egy roppanást a gerincben vagy ízületekben. Ezeknél még kisebb jelzésnek tekintik bőrük vagy éppen körmük megváltozását, például erősebb elszíneződését. Holott ezek az apróságok is fontosak lehetnek – ezért is érdemes megjegyezni az alapokat körmünk üzenőrendszeréről.

Ismerem, mint a tenyeremet – szoktuk mondani, és ebből is jól látszik az egyértelmű: a kezünket mind ismerjük. Nemcsak a tenyerünket, a körmeinket is. Tudjuk tehát, milyen a színe, a formája, a textúrája, hogy vannak-e rajta pöttyök, csíkok. Ugyanakkor a körmeink aprók, és többnyire érzetek sem kapcsolódnak hozzájuk (nem fájnak, viszketnek stb.), így könnyen elfeledkezhetünk róluk. Ha mégis észrevesszük, hogy valami megváltozik, elhessegethetjük a gondolatot: nem is baj az... pedig baj. Vagy legalábbis az lehet. 

Mire utalnak a körömelváltozások?

Törött köröm

A töredezett, repedezett vagy éppen könnyen eltörő kézköröm utalhat arra, hogy az ember sok mosószert használt, vagy éppen sokat áztatta a vízben kezét, de – ahogy erre több szakcikkben is felhívják a figyelmet – a pajzsmirigy alulműködésének jele is lehet, ezért nem árt komolyan venni, ha ilyet tapasztalunk magunkon. Egy vérvétel már sokat segíthet, ha kérdéseink vannak e téren.

Elszíneződött köröm

Amennyiben a láb- vagy kéz körömlemeze megvastagodik, elszürkül, és alatta és környékén furcsa, porszerű anyag jelenik meg, nagy eséllyel valamilyen gombás fertőzést kaptunk el, amiért érdemes felkeresnünk egy bőrgyógyászati szakrendelést. Az orvosi tapasztalat azt mutatja, hogy a körömelváltozások fele gombásodáshoz köthető – bár kellemetlen ez a tünet, a gond kezelhető. 

Előfordul, hogy körmünkön apró pontok vagy pöttyök figyelhetők meg, ezek a pikkelysömör jelei lehetnek, de

ha fehér foltok tűnnek fel, akkor vitaminhiányra érdemes gyanakodni.

Szintén találkozhatunk azzal a jelenséggel, hogy a körmök felületébe mélyen beilleszkedő, fehéres, de áttetsző vízszintes vonalakat kerülnek, ebben az esetben elsősorban a cink hiányára érdemes gondolnunk.

Terry-köröm, Lindsay-köröm

Vese-, máj- vagy szívbetegséget jelezhet többek között a Terry-féle köröm, amikor a körmök teljesen fehérek, csak egy vékony rózsaszín sáv húzódik a végükön:

 Wikimédia / Hojasmuertas

A Lindsay-körömnél is a színekre érdemes figyelni: ilyenkor a köröm egy része fehér, de 20-60 százaléka rózsaszín vagy barna, és nyomás hatására is ilyen marad. Vesebetegségre utalhat ez a zavar:

 Fotó: Wikimédia /Nickyay

Időnként körmeink különféle színárnyalatokat vehetnek fel. Fontos hangsúlyozni, hogy ezekben a helyzetekben valóban nagyon ritkán éri el az adott színt a köröm, csak ezek irányába történik elmozdulás. A kékes színű körmöknél érdemes szív- és érrendszeri problémára gyanakodni, leginkább az oxigénellátás hiányára, míg a barnás színárnyalat egyes gyógyszerek mellékhatásaként jelentkezhet, de arra is utalhat, hogy a kesztyű, a szoros cipő vagy egy rossz fekvés erőteljesen elszorította az láb- vagy kézujjakat. Ugyanez a helyzet akkor, ha az ujjainkat vagy kifejezetten a körmöt kicsit erősebben beütjük, ilyenkor a köröm alatti vöröses vagy barnás elszíneződés előfordulhat, de pár napon belül valószínűleg fel fog szívódni. 

Emelkedő köröm

Előfordul, hogy körmeink szélei kissé megemelkednek. A köznyelv ezt az állapotot – nagyon pontosan – kanálkörömnek nevezi, s ha ilyet látunk, illik komolyan venni, ugyanis ez általában az erősebb, vashiányos vérszegénység jele (s az esetek túlnyomó többségében megelőzi a körmök puhább állapota, amire már érdemes felfigyelni). 

A körömlemez emelkedése többféle betegségre, például veseproblémákra utalhat, minden esetben figyelmet érdemel. 

Benőtt köröm

A felsorolt problémáknál sokkal gyakoribb az ún. benőtt köröm esete, amikor a köröm széle behatol a köröm alatti szövetbe és ott gyulladást okoz. Ebben az esetben a köröm halványpirosas lesz, és körülötte a bőr gyulladt állapotba kerül. Ezt enyhébb esetben pedikűrös, erősebb, tartósabb gyulladás esetén szakorvos tudja kezelni. 

Amitől viszont nem kell megijedni, az az, ha körmeink (különösen lábainkon) az évek előrehaladtával kissé megvastagodnak és enyhén sárgulnak, fakulnak – ez az idősödés természetes jele. Amennyiben azonban a sárgulás ennél nagyobb mértékben növekszik, az sajnos májbetegség jele lehet.

Amennyiben az elváltozás megjelenését követő pár napban semmiféle pozitív változást nem tapasztalunk, érdemes megkeresnünk egy szakorvost, aki jó eséllyel továbbküld minket egy belgyógyászati vizsgálatra, vagy – enyhébb probléma esetén – receptet ír fel nekünk a felületi probléma kezelésére.

Nagyon fontos, hogy a láb- és kézkörömelváltozásainkat ne saját magunk által kitalált terápiával akarjuk meggyógyítani, hanem forduljunk ehhez értő szakemberhez!

 

Már követem az oldalt

X