Egészség

Koplalás helyett légy észszerű! – Milyen a jó tisztítókúra?

Segítünk, hogyan kezdj hozzá egy januári tisztuláshoz.

Újévkor sokan tesznek fogadalmat, hogy megváltoztatják addigi szokásaikat, életvitelüket. Sokunk számára az újévi fogadalmak jelentik a testi-lelki egészségünket illető elhatározások kulcsfontosságú pontjait, melyeket 12 hónapon át követhetünk majd. A siker egyik kulcsa talán az, hogy nem kell azonnal és mindent megváltoztatnunk. Megfogható és kivitelezhető célokra van szükség.

Sokak számára, koruk előrehaladtával az egészség szerepe felértékelődik. Ami korábban természetes volt, 30 fölött életfeladattá válik: egészségesnek kell maradni! Bensőnk kúraszerű kezelése tehát elengedhetetlen. Azt hiszem, az ilyen kezeléseket érdemes úgy felfogni, mint egy-egy alkalmat arra, hogy tegyünk valami jót magunkért, hogy megőrizzük egészségünket, vitalitásunkat.

Tarts egyensúlyt az életedben a kötelezettségeid, és az önmagaddal való foglalkozás között, 

mert az önmagaddal való törődés a jó közérzet új receptje, de túlzásba sem jó vinni.

Soha ne azért kezdj hozzá a méregtelenítéshez, mert fogyni szeretnél. Nem összekeverendő egy tisztítókúra a diétával, nem az éhezésről kell, hogy szóljon ez az egész. A méregtelenítő kúrák célja jó esetben az, hogy megszabadítsuk szervezetünket a lerakódott káros anyagoktól.

Felállíthatsz magadnak 1-2 napos terveket is.

Például egy napra teljes mértékben hagyd el a cukrot. Egy másik alkalommal a sót. Harmadik alkalommal csökkentsd a zsírbevitelt arra a napra. Egy-egy ilyen könnyített, rövid kúra is felfrissítheti a tested. Kúraszerűen szedj C-vitamint és antioxidánsokat magas dózisban, ez már önmagában hozzájárul az egészségedhez. A máriatövist például – a szervezet őrangyalaként – már évszázadok óta a májtisztítás egyik leghatásosabb gyógynövényeként tartják számon.

Érdemes a folyadékfogyasztást magasan tartanod és gyógyteákkal kiegészítened az alkalmazott kúrát, vannak kifejezetten tisztító hatású teakeverékek, ezeket 1-2 hónapig érdemes folyamatosan alkalmazni. A folyadék belülről hidratál, átmossa a húgyutakat és a vesét, emellett energiát is ad – és némely gyógytea még ennél is többet tud! A mezei katáng, a somkóró, a csalán, a gyermekláncfű, a nyírfalevél és a zsurló is csodás vízhajtók.

Használhat továbbá egy átmeneti húsmentes időszak is

– gondoljunk bele, régen egészen bevett volt a heti egynapos böjt.

Érdemes a kúrák alatt sok zöldséget enni, főleg nyersen. Az uborka jó vízhajtó, a zeller jó méregtelenítő, emellett pedig sok rostot is tartalmaznak, ami szintén hozzájárul a salaktalanításhoz.

Zárszóként kiemelném, fontos az időszakosan elvégzett enyhe méregtelenítés, amikor 1-2 napra könnyített az étrend, de kerüld a kalóriamentes, csak folyadékon alapuló drasztikus kúrákat. Helyette alkalmazz egészségesebb módszereket; tiszta étkezés, sok folyadék, vitaminok és rostok. Méregtelenítés után pedig ajánlott feltölteni a szervezetet jó minőségű táplálékkal. A lényeg, hogy a drasztikus megoldások helyett valamilyen könnyebben emészthető módszert válassz magadnak – minden értelemben!

 

Már követem az oldalt

X