Karnyújtásnyira vannak ezek a páratlan energiabombák – le ne maradj a tavasz első gyógynövényeiről!

Egészség

Karnyújtásnyira vannak ezek a páratlan energiabombák – le ne maradj a tavasz első gyógynövényeiről!

Az első ibolyát mindig megeszem – mentségemre szóljon, hogy kandírozott virágját állítólag Erzsébet királyné is szívesen fogyasztotta. Bár a cukrozáshoz hasonló királynői huncutságokra a magamfajta kertésznek módja – és valljuk be – igénye se nagyon van, az illatos-ízes kis virág hosszas rágcsálása számomra a tavasz érkezésének egyik legfontosabb rituáléja… Az ibolya mellett ilyenkor számos másik növény is előbújik a hó vagy éppen a korhadó avar alól, melyek a hosszú téli zöld-ínséget követően akár kint a természetben, azonnal fogyasztva, vagy éppen konyhában feldolgozva is vitaminokkal és egyéb tápanyagokkal látják el szervezetünket.

A legkorábban virágot bontó növények lelket vidító üzeneteik mellett sok esetben a testet segítő gyógyhatással is bírnak: a tavasz életigenlő, tisztító, megtermékenyítő erejét hordozzák. Kell is ez az erő ilyenkor, nem véletlen, hogy a régi rend szerint a nagyböjt is éppen erre az időszakra esik. A böjt testet-lelket tisztító folyamatában a tavaszi gyógynövények igen sokat segíthetnek, ráadásul néhány közülük egy teljesen átlagos kertben is szinte biztosan megtalálható.

Ne becsüljük le zsengeségüket: a friss tavaszi gyógynövények kiemelten erős hatással bírnak, a téli álomból ébredő természet valódi energiabombái!

Az ilyenkor gyűjtött rügyek (!), frissen hajtott növények szerves részét képezhetik bármelyik házipatikának.

 

Fotó: Unsplash 

Itt van rögtön a nagy csalán (Urtica dioica), amelynek levelei ilyenkor még haragosan sötétzöldek, így kiválón láthatók rajta az ezüstös színű szőrök – már ha észrevesszük egyáltalán… A télen kitermelt farakás aljának bontásakor csípése bizony sokszor ért már kellemetlen meglepetésként, mikor a fával együtt a frissen kibújt csalánt is megmarkoltam… Szerencsére a hangyasav okozta csípő érzés nem tart sokáig, ráadásul helyi vérbőséget okozva még az ízületi gyulladások, reumatikus panaszok enyhítésében is segítségünkre van. Teaként fogyasztva serkenti a vese működését, miáltal a szervezetünkben lerakódott salakanyagok kiürülését is segíti. Érdekesség, hogy a csalán nagy mennyiségben tartalmaz vasat, kovasav tartalmának köszönhetően pedig hajápoló készítmények, samponok gyógyhatású összetevője. A csalán tavasszal a konyhában is helyet kaphat, kiváló saláta, leves, vagy éppen főzelék is készíthető belőle!

Fotó: Wikimedia Commons 

Többször írtunk már a tyúkhúrról (Stellariamedia), de talán sosem lehet elégszer hangsúlyozni ennek a látszólag jelentéktelen, apró, mindenhol megtalálható növénykének a jelentőségét! A jellegzetes ízű zsenge tyúkhúr sokszor már a hó alatt növekedésnek indul, minek köszönhetően a baromfiudvarban is tényleges népszerűségnek örvend. Míg konyhai felhasználása rendkívül változatos (saláta, leves, desszertek), a gyógyászatban leginkább koleszterin problémák (cukorbetegség) és az emésztőrendszer zavarainak kezelésére használhatjuk a tyúkhúrt.

Fotó: Unsplash

Enyhébb tavaszok idején hamar előbújnak a gyermekláncfű (Taraxacumofficinale), ismertebb nevén a pitypang aranysárga virágjai. Bár a fehér tejnedve okán kutyatejként is ismert növénynek növénytani szempontból valójában semmi köze a valódi kutyatejfélékhez, íze mégis legalább annyira keserű, mint azoké. Gyógyhatása azonban egyebek mellett éppen ennek köszönhető. A pitypang virágjából kiváló emésztést javító teát készíthetünk, míg vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag leveleit salátákban nyersen is fogyaszthatjuk, gyökere cukorbetegek diétájában használt készítmények alkotóeleme is lehet.

Fotó: Pxhere

Ha a bevezetőben már említettük, a sort zárjuk az illatos ibolyával (Viola odorata), amely nem csupán népdalok, de parfümök és kozmetikumok meghatározó alkotóeleme is. A népi gyógyászatban virágját gyulladásgátló és köhögéscsillapító hatásai okán javasolják, enyhe víz- és hashajtó hatásának köszönhetően pedig modern kori tisztítókúrák, diétás ételek alkotóelemeként is találkozhatunk vele.

 

Már követem az oldalt

X