Egészség

Ilyenkor traumatizáljuk a szervezetünket – nem árt ismerni a karácsonyi stressz, túlevés és alkoholizálás káros hatásait

Több éve kimutatták: a karácsonyi ünnepek alatt, vagyis december 24. és január 6. között sokkal magasabb a hirtelen szívmegállás miatt bekövetkező elhalálozás aránya, mint az év bármely másik szakában. Magyarországon is jellemző, hogy más időszakhoz képest sokkal többen fordulnak az ügyeletekre szív- és érrendszeri problémákkal, de súlyos emésztési gondokkal is. Mi mindenre kell figyelnünk az ünnepnapokon különösen ötven év felett?

Kezdjük az alapoknál! A legtöbb egészségügyi problémát az okozza az ünnepnapokon, hogy az emberek rendkívüli módon túleszik magukat, a felnőtt ember napi, szükséges mennyiségénél (2000-2500 kalória) akár kétszer, háromszor is többet esznek. Ez súlyos emésztési, de akár keringési problémákhoz is vezethet. Amennyiben ezt kiegészíti az alkoholfogyasztás megugrása, akkor kisebb vagy nagyobb mértékben traumatizáljuk a szervezetünket, még akkor is, ha egy savlekötővel vagy más gyógyszerrel pillanatnyilag enyhítettük is a problémát. Nagyon fontos tehát, hogy ezekben az időszakokban se térjünk el jelentősen az alapvető táplálkozási szokásainktól, és továbbra is mozogjunk, legalább annyit, mint az év bármely más szakában. 

Különösen fontos figyelnie azoknak, akik számára bizonyos ételek vagy italok fogyasztása kis mennyiségben is szigorúan tilos. Sokan úgy érzik ilyenkor, hogy kivételesen megengedhetik maguknak azt, amire vágynak, másokat a családtagok bíztatása vesz rá a lazításra, hiszen nem mindenki van tisztában a másik betegségének súlyosságával. Mindenesetre ilyenkor nem ritka, hogy cukor-, vérnyomás- vagy reflux-betegek olyan ételeket és italokat fogyasztanak, amelyekre máskor rá sem néznek, hiszen pontosan tudják, hogy ártalmasak. 

Mindezek mellett a magányosság okozta depressziós problémák is rendkívüli módon megnövekednek ebben az időszakban. Ezért nagyon fontos, hogy ha van az ismeretségi körünkben izoláltan vagy magányosan élő ember, aki az ünnepeket egyedül tölti, érdemes rákérdezni, tudunk-e neki valamiben segíteni – sokszor egy-egy rövidebb beszélgetés, akár telefonon is segíthet a magány oldásában. Ha szomszédról van szó, érdemes vinni egy kis süteményt: jól fog esni az illetőnek, hogy gondoltak rá. Fontos, hogy az illető érezze, nincs egyedül: ha baj van, kap segítséget másoktól. 

A szív- és érrendszer működésére a stresszhormonok is negatív hatást gyakorolnak. A karácsonyi ünnepek idején sokan túlhajszolják magukat, folyamatosan takarítanak, sütnek-főznek, ajándékok után rohannak, ami idegi és fizikai kimerüléshez is vezethet. Ugyanígy nem tesz jót az embernek a toxikus családi légkör, de az is probléma lehet, hogy sok ember nem szereti minden rokonát, akikkel ilyenkor hosszabb-rövidebb időt kell eltöltenie, és sajnos – bár ez a szeretet ünnepe – ilyenkor a rokonok néha súlyos és felesleges vitába keverednek egymással – ez pedig a testre és a lélekre egyaránt negatívan hathat. 

Szintén gyakori a „gyógyszerfeledékenység” is, ami több dolgot is jelenthet: vagy tudatosan nem vesznek be bizonyos gyógyszereket, mondván, „most úgyis pihenünk”, nincs szükség rá, vagy az ünnepi sürgés-forgásban egyszerűen kimegy a fejükből. Ma már a telefonokon léteznek gyógyszerszedési applikációk, amelyeket a nap egy-egy időpontjára beállíthatunk, és az a megfelelő jelzéssel emlékeztet a gyógyszerek beszedésére és adagolására.  

Nagyon fontos hangsúlyozni, hogy a karácsonyi ünnepek elsősorban arra alkalmasak, hogy a család vagy a barátok körében nyugodtan és békésen, lelkileg feltöltődve töltsük el az ünnepi hetet. Az alapvető egészségügyi szabályokon és szokásokon azonban nem szabad változtatnunk, hiszen ezek hosszabb vagy rövidebb távon problémákat okozhatnak. 

 

Már követem az oldalt

X