Egészség

Horgászcsaliból orvosság és superfood: a krillolaj világhódító útja

Körülbelül egy évtizede robbant be a köztudatba a krillolaj és annak jótékony hatásai. A krillek, vagy más néven világítórákok a bálnafélék és fókák egyik fő táplálékai, a világ összes óceánjában megtalálhatóak. Eleinte akváriumi haleledel és horgászcsali gyártására használták, azonban nemrégiben a gyógyszeripar is felfedezte őket. 

Talán mindannyiunk hallott már az omega-3 zsírsavakról. Az omega-3 zsírsavak a többszörösen telítetlen zsírsavak csoportjába tartoznak, az élelmiszerekkel elfogyasztott zsírok és olajok lebontási termékei. Néhány kivételtől eltekintve a telítetlen zsírsavakat a szervezet nem képes előállítani, ezért nélkülözhetetlen, hogy az elfogyasztott ételekből kellő mennyiséget beszerezzünk. Az omega-3 zsírsavak nagyrészt a tengeri halakban fordulnak elő, heti ajánlott fogyasztási mennyiségük pedig 300 gramm körül van – és a hazai adatok szerint ennek csak töredékét sikerül bevinnünk.

Pedig az omega-3 zsírsavaknak számos olyan pozitív hatása van, amit érdemes lenne kihasználnunk. Az elmúlt évtizedek kutatói munkái arra a következtetésre jutottak, hogy az omega-3 zsírsavak hiánya az agyműködés olyan zavarát okozza, amely csökkenti a stresszhelyzetek megoldására irányuló képességet, és ami így – a tehetetlenség érzésével együtt – depresszióhoz vezethet. Rendszeres fogyasztásuk viszont segít erősíteni az idegrendszert, mérsékli a vér koleszterinszintjét, segíti az alvást, csökkenti az érelmeszesedés és szívinfarktus kialakulásának kockázatát, gyermekeknél pedig élesíti a látást és támogatja a megfelelő értelmi fejlődést is. A kutatási eredmények arra jutottak, hogy azok a gyerekek, akik rendszeresen fogyasztanak omega-3-zsírsavakat, feladat- és problémamegoldó képességüket javítani tudták, gyorsabban értették meg a feladatokat, és javultak az iskolai eredményeik is.

Gyermekeink számára, főleg 14 éves korukig kiemelten fontos fogyasztásuk,

mert addig fejlődik az agy a legintenzívebben. Kétségtelen hát: az omega-3 fontos, és halakból, más természetes forrásból, esetleg kapszulák formájában, de mindenképp érdemes beszerezni!

Ez idáig rendben van. Eddig is léteztek omega-3 kapszulák, miben más, miben jobb a krill?

A gyártók egyik legfontosabb érve, hogy az olajat az antarktiszi krillekből nyerik, akik az egyik legtisztább vizű területen élnek, és mivel a tápláléklánc legalján helyezkednek el, ezért tisztábbak, mint más halolajkészítmények.

Egyes kutatások szerint az így kinyert olaj gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik, ezért eredményesen veszi fel a harcot az ízületi fájdalmakkal, lassítja az öregedési folyamatokat, segít a demencia megelőzésében. Segít csökkenteni a megemelkedett glükóz- és lipidszintet, ezért fontos kiegészítő lehet cukorbetegség kezelésében is.

A szakirodalom szerint a krillolaj hatására a bőr fiatalabb lesz, visszanyeri rugalmasságát. A gyakori bőrproblémák, mint az ekcéma, száraz bőr, pszoriázis is eredményesen kezelhetők segítségével. Védi a bőrt a napkárosodástól, rendszeres fogyasztása mellett kevesebb kozmetikumot és krémet kell használnunk, hogy bőrünk szép maradjon. A kutatások szerint a krillolaj táplálékkiegészítőként fogyasztva éppen annyira hatékony a pszoriázis ellen, mint az oregano- vagy a kukoricaolaj. De a vizsgálatok azt is egyértelműen kimutatták, hogy azokban az országokban,

ahol megfelelő mennyiségű krillolajat fogyasztanak, egészségesebb és hosszabb életet élnek az emberek.

A krillolajban lévő hatóanyagokat a szervezet sokkal könnyebben tudja hasznosítani, azaz kisebb mennyiségben is intenzívebben fejti ki hatását, mint a halolaj. Ennek oka, hogy a halolajban lévő zsírsavak triglicerid formájában vannak jelen, a krillolajban azonban a fontos omega-3 zsírsavak foszfolipidekhez vannak kötve, és ezért az emberi szervezetben sokkal jobban felszívódnak, mint a halolaj zsírsavjai. A krillolajban található foszfolipidek továbbá nagyon erősen hasonlítanak a szervezet saját foszfolipidjeire, ezért nagyon jól hasznosulnak a sejtjeinkben. Összehasonlításképpen: 500 mg krillolaj körülbelül 1000-1200 mg halolajnak megfelelő omega-3-at biztosít a szervezetünk számára. Ráadásul a krillolajnak nincs kellemetlen halas utóíze, ami sokaknak problémát okozhat a halolaj szedésénél. Mert bizony hiába a halolajak tutti-frutti ízesítése, a gyerekek legnagyobb részénél kifejezett ellenérzést vált ki a fogyasztása.

A világítórák régóta szolgál emberi és állati táplálékként, a 19. századtól egészen a 60-as évekig aranykorát élte halászata. A mértéktelenség ez esetben is tragédiához vezetett: a 70-es évekre drasztikusan lecsökkent a rákpopuláció, ezért megalapították a CCAMLR (Commission for the Conservation of Antarctic Marine Living Resources) nemzetközi szervezetét, amely maximalizálta a krillek halászhatóságát egy fenntarthatónak vélt szinten.

Napjainkban Japán, Dél-Korea, Ukrajna és Lengyelország a fő krillhalász országok, azonban tevékenységük sok kérdést felvet, mivel a krill az óceánok táplálékláncának egyik legfontosabb eleme, többek között azért, mert a krill rákok elfogyasztják azokat a fitoplanktonokat, amelyeket a nagyobb állatok nem képesek közvetlenül elfogyasztani.

A krillolaj étrend-kiegészítőkben való forgalmazásából világbiznisz lett, és ahogy ilyenkor lenni szokott: sok helyen hamisítványt, olcsó utánzatot vagy szennyezett termékeket próbálnak eladni nekünk. Mindenkit óva intek az elkapkodott vásárlástól: érdemes alaposan utánajárni a legmegbízhatóbb termékeknek, és azok etikus készítési módjának, hiszen egészségünk és környezetünk védelme mindennél fontosabb!

A cikkben idézett kutatásokat itt találjátok

Ajánljuk még:

Aki a tudatába zárt emberrel is kommunikál – Horváth Sándor logopédussal beszélgettünk

A tizenhat éves Danóka hazaért az iskolából, azt mondta az anyukájának, nagyon fáradt, lepihenne. Mivel sok leckéje volt, kérte, hogy hat óra körül keltse fel, akkor majd nekiáll tanulni. A tanulást már nem tudta elkezdeni, mert nem tudták felébreszteni. Súlyos agyvérzést kapott. A kórházban több órán keresztül műtötték, de így is komoly tünetei maradtak vissza. Mindez tíz éve történt, azóta több helyen kezelték és ma is folyamatosan rehabilitálják. Közben leérettségizett, most egyetemre készül. Filmbe illő, ma is nehéz útján Horváth Sándor gyógypedagógus, logopédus kísérte és kíséri, aki több mint kétezer afáziás beteggel foglalkozott az elmúlt évtizedek során. Hihetetlen hivatástudata, számos tapasztalata, töretlen lelkesedése és gyógyulásba vetett hite tartja a pályán dacára a nyugdíjas kornak.

 

Már követem az oldalt

X