Egészség

Hogyan vigyázzunk a lábfejünkre ötven év felett?

Sokan azt hiszik, hogy a lábfejünknek az a legjobb, ha egész nap olyan cipőt viselünk, ami stabilan tartja. Ez téves feltételezés, cserébe sokat árthatunk vele magunknak! Mutatjuk, mi a jobb megoldás.

A világ legnagyobb nyugdíjasszervezete, a közel negyvenmillió tagot számláló, amerikai AARP jelentetett meg cikket azokról a közkeletű félreértésekről, amelyekről az emberek többsége tévesen azt hiszi, hogy egészségesek és lassítják az öregedést. Az írás második pontjában részletesen szólnak a lábbelikkel kapcsolatos hiedelmekről, s ez nekünk is tanulságos lehet ötvenéves kor felett, de még azt megelőzően is.     

Az egyik ilyen tévedés, hogyha egész nap kényelmes cipőben vagyunk, akkor a láb, különösen a lábfej öregedése lassabb lesz, és nehezebben is esünk el, hiszen a cipő biztonságot ad. Ezzel szemben – ahogyan ezt Elisabeth Splichal arizonai szakember hangsúlyozza – a lábfejek és a talp mozgás nélküli hosszú állapota valójában gyorsítja a leépülési folyamatokat.

Vagyis érdemes sokat mezítláb lenni.

„Ujjainknak fontos közvetlenül a talajba is nyomulniuk, hogy fenntartsák az egyensúlyt, hogy lábizmaink megfelelően összehúzódjanak és elernyedjenek az egyensúly és a testtartás fenntartása érdekében” – mondja a doktornő.

A lábfej és a talp finom idegzettsége akkor tud minél tovább fennmaradni, ha alkalmat adunk arra, hogy a nyomást és a rezgést közvetlenül átélje, jelezvén az agynak az ezzel kapcsolatos feladatokat. Ezért érdemes az egészséges ötven év felettieknek napi fél órát mezítláb lépkedni, ha máshol nem lehet, akár otthon is. Ennek során a talpunkat többször emeljük meg és lábfejünket is mozgassuk meg. Természetesen léteznek a lábfejet stimuláló szenzoros talpbetétek is, de ezek idehaza még magas áron érhetőek el.

Szintén jó megoldás az úgynevezett Kneipp-taposó használata, amelyet a legtöbb gyógyfürdőben igénybe is vehetünk. Úgy működik, hogy köveken kell sétálnunk – kapaszkodó segítségével –, egy nagyjából 10-15 Celsius-fokos vízben, ami a bokánkig ér. A lépkedés során a kövek érintése a talpat erősen stimulálja, a hideg vízből kiemelkedő lábfej pedig hirtelen a meleg levegővel érintkezik. Ez a folyamat

az egész testre jó hatással van, de még inkább a tartóizmokra, a láb és a talp vérkeringésére.

Létezik olyan változat is, ahol kétfelé van osztva a medence és az egyik lábunk a hideg, a másik a meleg vízben van, s csak a víz mennyisége és a kövek keménysége azonos. Természetesen nagyon fontos, hogy a kövek kemények és stabilak legyenek, de ne legyenek élesek, amelyek esetleg felsérthetik a talpunkat.

Ha valakinek talp- és bokaproblémái vannak (például csontkinövés jelent meg a talpán), ezek a terápiákat ne alkalmazza. Ebben az esetben a szakorvossal konzultálva érdemes speciális kezelést keresni, amely lehet akár talp- vagy lábfejmasszázs, de lézeres, végső esetben műtéti megoldás is. Azonban sokszor egy kényelmes, olcsón megvásárolható talpbetét is jelentősen enyhíti vagy éppen meg is oldja a problémát.

Mindenesetre a lábfejünket és talpunkat ne azzal kíméljük, hogy a lábat teljesen stabilan tartó cipőt egész nap viseljük, pláne otthon is (ez természetesen a láb higiéniája szempontjából sem megfelelő). Adjuk meg lábfejünknek a szabad mozgás lehetőségét, és ha ezt megtesszük, rövid idő alatt észrevehetjük a mozgásunk és a közérzetünk javulását.

Ajánljuk még:

Desszertek bodzavirágszörpből

Készítettél már bodzaszörpöt idén? Kápráztass el mindenkit a legmenőbb bodzavirágos desszertekkel! Legyen belőle szörbet, bólé, gyümölcsös bodzazselé, rebarbarás-bodzás pohárdesszert, cukkinis bodzavirágkrém, és aki belejött, a virágos élvezeteket tovább fokozhatja!

 

Már követem az oldalt

X