Ha már unod a vizet: egészséges frissítők a forró napokra

Egészség

Ha már unod a vizet: egészséges frissítők a forró napokra

Ahogy egyre feljebb kúszik a hőmérők mutatója, úgy iszunk mi is egyre több vizet naponta – legalábbis ideális esetben. Ha ezzel nehézségek akadnának (mert mondjuk innánk már valamit, aminek íze is van), akkor bevethetjük a csodafegyvert: a gyógynövényes teákat.

Nyáron még inkább oda kell figyelni az elegendő – min. 2-2,5 liter – folyadékbevitelre. A legegészségesebb, ha tiszta vizet és édesítés nélküli gyógyteát iszunk. Az emberek már évszázadok óta fogyasztanak gyógyteákat kellemes ízük és gyógyhatásaik miatt. A gyógyteák különféle gyógynövényekből és fűszernövényekből készülhetnek, melyek nem csupán tökéletes nyári italok lehetnek, hanem használhatjuk azokat nyugtatóként vagy a nagy melegben az alvásproblémák esetén is.

Nem árt tudatosítani magunkban azt sem, hogy egy pohár zamatos gyógytea kalóriatartalma nulla, míg egy doboz mesterséges aromákat tartalmazó, szénsavas üdítőé 145-150 kcal (kb. 37 g cukrot is tartalmaz). 

Ha odafigyelünk az egészségünkre, akkor különösen érdemes a gyógynövényekből készült teákra voksolnunk.  Fontos szabály viszont, hogy a gyógyteák mellett feltétlenül fogyasszunk azért elegendő vizet is!

Fotó: Unsplash / Farsai Chaikulngamdee

A jéghideg víz viszont kerülendő a nyári hőségben is, mert könnyen torokgyulladás lehet a vége. Ahelyett tehát, hogy az ásványvizes palackot azonnal a fagyasztóba dobnánk, inkább fogyasszuk a vizet szobahőmérsékleten, ha pedig tehetjük, akkor készítsünk egy meleg teát a nyári napokon is.

Okos teák a nyári szezonra

  • A borsmenta tea természetes hatóanyagai segítségével frissíti a szervezetet. Mindemellett a mentának fertőtlenítő és vírusölő hatása is van, hűsít és serkent is. 1 liter vizet forraljunk fel, tegyünk bele 1 kávéskanál mentát, s hagyjuk 10 percig állni majd langyosan fogyasszuk. Ízesítés nélkül is kiváló frissítőt kapunk.
  • Nyár elején tele van a levegő bódító hársillattal. Az egészséges virágból a tea mellett érdemes szörpöt is főzni. Behűtve kiváló nyári hűsítő. Esti órákban teaként kortyolgassuk, nyugtató hatással bír.
  • A zsályát húsokhoz, köretekhez használjuk fűszernövényként. 1-2 levél elegendő, hogy kifejtse áldásos hatását. Daganatok megelőzésére alkalmazható, kellemes, nyugtató hatású, segíti az ellazulást, elősegíti a nyugodt alvást. Kiváló tea is készíthető viszont belőle: 1 liter vízhez 5 levél zsályát adjunk, forralás után hagyjuk állni 10 percig, utána fogyasztható.
  • A jeges fahéjas tea igen gazdag antioxidánsokban, ezért az egészségünknek mindenképpen jót teszünk vele. A fahéj jó hatással van az emésztésre, csökkenti a vércukorszintet és elősegíti a szív- és érrendszer egészségét is. A fahéj javítja a vérkeringést, növeli a vitalitást és csökkenti a fáradtságot.

Fotó: Unsplash / The Matter of Food

Jeges fahéjas tea

Hozzávalók

  • bármilyen gyümölcstea-filter
  • 3-4 szál rozmaring
  • 3-4 szál zsálya
  • 1 fahéjrúd

Elkészítés

Tegyél egy edénybe két csésze vizet. Forrald fel, majd tedd bele a teafiltert, a zsályát, a rozmaringot és a fahéjrudat. Főzd 5-10 percig, majd szűrd és hűtsd le. Lehűtve, jégkockákkal fogyasztva isteni ital a meleg nyári napokon.

Fotó: Unsplash / Food Photographer | Jennifer Pallian

citromfű enyhe nyugtató hatásáról ismert gyógynövény, melyet önmagában vagy akár fürtös mentával keverve is érdemes nyáron innunk. 

Meglátod, a házilag készült hűsítő sokkal jobban esik majd, arról nem is beszélve, hogy szinte semmibe sem kerül, és nem tartalmaz egészségtelen hozzávalókat sem.

Fotó: Unsplash / Yomex Owo

Használhatsz gyümölcsöket is tetszőleges mennyiségben, az eper, görögdinnye, vagy akár a barack is jó ötlet lehet, ám a zöldséges verzióval is érdemes megbarátkoznod. Az uborkás víz frissítő és méregtelenítő is egyben, ráadásul nagyszerűen hidratál. Sőt, ha a jégkockatartóba gyümölcslevet teszel, csak bele kell dobnod egy-két darabot egy pohár vízbe, és máris kész a tökéletes szomjoltó!

Ezek után pedig nem lehet többé kifogás, hogy unod a sima vizet, hiszen csupán egy pár hozzávalóra és a fantáziádra van szükséged ahhoz, hogy igazán különleges ízű frissítőket kreálj a forró nyári napokra!

Nyitókép: Unsplash / ShengGeng Lin

Ajánljuk még: