Nyáron még inkább oda kell figyelni az elegendő – min. 2-2,5 liter – folyadékbevitelre. A legegészségesebb, ha tiszta vizet és édesítés nélküli gyógyteát iszunk. Az emberek már évszázadok óta fogyasztanak gyógyteákat kellemes ízük és gyógyhatásaik miatt. A gyógyteák különféle gyógynövényekből és fűszernövényekből készülhetnek, melyek nem csupán tökéletes nyári italok lehetnek, hanem használhatjuk azokat nyugtatóként vagy a nagy melegben az alvásproblémák esetén is.
Nem árt tudatosítani magunkban azt sem, hogy egy pohár zamatos gyógytea kalóriatartalma nulla, míg egy doboz mesterséges aromákat tartalmazó, szénsavas üdítőé 145-150 kcal (kb. 37 g cukrot is tartalmaz).
Ha odafigyelünk az egészségünkre, akkor különösen érdemes a gyógynövényekből készült teákra voksolnunk. Fontos szabály viszont, hogy a gyógyteák mellett feltétlenül fogyasszunk azért elegendő vizet is!
Fotó: Unsplash / Farsai Chaikulngamdee
A jéghideg víz viszont kerülendő a nyári hőségben is, mert könnyen torokgyulladás lehet a vége. Ahelyett tehát, hogy az ásványvizes palackot azonnal a fagyasztóba dobnánk, inkább fogyasszuk a vizet szobahőmérsékleten, ha pedig tehetjük, akkor készítsünk egy meleg teát a nyári napokon is.
Okos teák a nyári szezonra
- A borsmenta tea természetes hatóanyagai segítségével frissíti a szervezetet. Mindemellett a mentának fertőtlenítő és vírusölő hatása is van, hűsít és serkent is. 1 liter vizet forraljunk fel, tegyünk bele 1 kávéskanál mentát, s hagyjuk 10 percig állni majd langyosan fogyasszuk. Ízesítés nélkül is kiváló frissítőt kapunk.
- Nyár elején tele van a levegő bódító hársillattal. Az egészséges virágból a tea mellett érdemes szörpöt is főzni. Behűtve kiváló nyári hűsítő. Esti órákban teaként kortyolgassuk, nyugtató hatással bír.
- A zsályát húsokhoz, köretekhez használjuk fűszernövényként. 1-2 levél elegendő, hogy kifejtse áldásos hatását. Daganatok megelőzésére alkalmazható, kellemes, nyugtató hatású, segíti az ellazulást, elősegíti a nyugodt alvást. Kiváló tea is készíthető viszont belőle: 1 liter vízhez 5 levél zsályát adjunk, forralás után hagyjuk állni 10 percig, utána fogyasztható.
- A jeges fahéjas tea igen gazdag antioxidánsokban, ezért az egészségünknek mindenképpen jót teszünk vele. A fahéj jó hatással van az emésztésre, csökkenti a vércukorszintet és elősegíti a szív- és érrendszer egészségét is. A fahéj javítja a vérkeringést, növeli a vitalitást és csökkenti a fáradtságot.
Fotó: Unsplash / The Matter of Food
Jeges fahéjas tea
Hozzávalók
- bármilyen gyümölcstea-filter
- 3-4 szál rozmaring
- 3-4 szál zsálya
- 1 fahéjrúd
Elkészítés
Tegyél egy edénybe két csésze vizet. Forrald fel, majd tedd bele a teafiltert, a zsályát, a rozmaringot és a fahéjrudat. Főzd 5-10 percig, majd szűrd és hűtsd le. Lehűtve, jégkockákkal fogyasztva isteni ital a meleg nyári napokon.
Fotó: Unsplash / Food Photographer | Jennifer Pallian
A citromfű enyhe nyugtató hatásáról ismert gyógynövény, melyet önmagában vagy akár fürtös mentával keverve is érdemes nyáron innunk.
Meglátod, a házilag készült hűsítő sokkal jobban esik majd, arról nem is beszélve, hogy szinte semmibe sem kerül, és nem tartalmaz egészségtelen hozzávalókat sem.
Fotó: Unsplash / Yomex Owo
Használhatsz gyümölcsöket is tetszőleges mennyiségben, az eper, görögdinnye, vagy akár a barack is jó ötlet lehet, ám a zöldséges verzióval is érdemes megbarátkoznod. Az uborkás víz frissítő és méregtelenítő is egyben, ráadásul nagyszerűen hidratál. Sőt, ha a jégkockatartóba gyümölcslevet teszel, csak bele kell dobnod egy-két darabot egy pohár vízbe, és máris kész a tökéletes szomjoltó!
Ezek után pedig nem lehet többé kifogás, hogy unod a sima vizet, hiszen csupán egy pár hozzávalóra és a fantáziádra van szükséged ahhoz, hogy igazán különleges ízű frissítőket kreálj a forró nyári napokra!
Nyitókép: Unsplash / ShengGeng Lin
Ajánljuk még:
Mitől idősbarát egy város, és vajon miért van belőle túl kevés a világon?
Kálciumban gazdag ételek – különösen időseknek
Tél végén is figyeljünk a magnéziumpótlásra – 50 felett különösen! Csak természetesen!
A boldog jövő szép ígéret, de a boldogabb jelent választom – ezért is tanulok folyamatosan
Egy nagyon kedves ismerősöm húsz év után lépett ki a munkahelyéről. Ha nem is ugyanazon a helyen húzott le húsz évet, de ugyanabban a szakmában és pozícióban. Nem féltem, sőt: vele, érte izgulok, mert pontosan tudom, hogy olykor ez a lehető legjobb döntés.