Egészség

Egyetlen világhódító, akiről mégis három csúnya betegséget neveztek el

Nagy Sándor nevét a legtöbben ismerik, de kevesen tudják: a világ egy szép szeletét meghódította, az anekdoták szerint mégis mélabúsan lógatta lábát a tengerbe, mikor mindez sikerült neki. Mára pedig (érthetetlen módon) három különböző betegséget is találhatunk a szakirodalomban, amit róla neveztek el...

A 33 évesen elhunyt makedón uralkodó, Nagy Sándor halálát titkok és talányok övezik. A kutatók korábban maláriára vagy mérgezésre gyanakodtak, néhányan pedig azt állították, talán halálra ette magát a vezér. 1998 után az a teória számított a legelfogadottabbnak, hogy tífuszban halt meg, amit vagy a fertőzött víz, vagy a rossz higiéniai körülmények okoztak. 2019-től egy nagyon alapos orvosi tanulmány óta inkább egy másik bakteriális fertőzésre (az ún. GBS-re) gyanakodnak, amelyet valószínűleg egy rosszul megtisztított étel okozott.

Legalább ennyire rejtélyes az idősödés tudományában az, hogy egymástól függetlenül kétféle Nagy Sándor-szindrómáról lehet olvasni: a vásárlás- és rendelésmániáról, illetve a kései kiégésről – mindkettő ugyanerről a történelemformáló személyiségről kapta a nevét. Sőt: ismert egy neurológiai betegség is ezen a néven, de ez minden életkorban felbukkanhat, nemcsak az időseknél – így elég, ha most az első kettő zavarral megismerkedünk annak érdekében, hogy a környezetünkben élő idősek életét jobban megértsük, segíteni tudjuk!

Az időskori Nagy Sándor-szindróma első változata, a vásárlásmánia időskorban másképp is jelentkezhet, és mást is jelenthet, mint fiatalabb időszakunkban. Itt az, hogy gyakran vásárolok vagy rendelek különféle termékeket, nemcsak azt jelentheti, hogy imádom a válogatás érzését, vagy – mint a neves uralkodó – mindent szeretnék magaménak tudni, hanem azt is, hogy ezzel a fura megoldással szeretnék végre valódi emberekkel találkozni.

Nagyon sok idős társunk már annyira egyedül él, és nincsen kihez szóljon, hogy a találkozásokat rendelések útján igyekszik házhoz kérni. A futárokkal aztán hosszan, nagyon hosszan igyekszik elbeszélgetni – és nem is kell magyarázni, miért nehéz ez a helyzet mindkettejük számára. Nem egyszer az is megtörténik, hogy egy Nagy Sándor-szindrómás a megrendelt terméket valamilyen mondvacsinált okra hivatkozva visszaküldi, hogy aztán újra rendeljen, valami mást. Mindezek hátterében jól láthatóan nem a birtoklás vágya, hanem a magány húzódik, s a legtöbbet azzal segíthetünk, ha kedves, figyelmes emberek közé visszük idős hozzátartozónkat, vagy mi magunk leszünk az ő társasága! Az elmagányosodás komoly gond, pláne a nagyvárosokban: az idősekkel foglalkozó szociális intézmények, sok önkormányzat külön figyelmet fordít arra, hogy programokat és közösséget biztosítson a szépkorúaknak. Sokszor éppen csak annyiban kell segíteni az érintetteket, hogy felkutatjuk, milyen programokra menjenek.

A Nagy Sándor-szindróma másik változata az, amely a kiégéssel hozható kapcsolatba. Ezt a tünetegyüttest W. P. Wilson írta le először ezzel a névvel. Az anekdoták szerint Nagy Sándor, a szuperdomináns vezér nemcsak minden országot meghódított és elfoglalt, hanem egy lelkében sokat vívódó, érzékeny ember is volt, akit korai nevelője, Arisztotelész figyelmessé tett a filozófiai kérdésekre is. Utolsó nagy hódítását követően, lábát a tengerbe merítve depresszív hangulatba került, s azon gondolkodott, hogy

mi célja van még az életben, ha már mindent elért?

Nos, ez a másik fajtája az időskori Nagy Sándor-szindrómának. Ilyenkor az illető úgy érzi, nemcsak ő ért révbe, de gyermekeit és unokáit is mindennel ellátta, ami nekik kell, s már nem tud semmit élvezni, úgy érzi, már nincs értelme az életének. Ebben az esetben más a teendő, mint a szindróma első változatánál: az idős ember számára itt értelmes célt kell adnunk, abban kell segítenünk, hogy figyelemmel forduljon más dolgok, más emberek felé. Ez a depresszív állapot egyébiránt nagyon sokszor csak átmeneti: legtöbbször aki sikeres és produktív volt élete utolsó éveiig, az nem fog sokáig a semmittevésbe beleragadni. Ebben az esetben csak hagyni kell, hogy tegye a dolgát, és vigyázni rá, hogy ne erőltesse túl magát! Amennyiben azonban nem talál értelmes célt az idős ember, nekünk kell segítenünk. Jól eshet neki például, ha fel- vagy áthívjuk, hogy adjon tanácsot egy-egy nagyobb munkánk előtt, vagy tanuljon az unokákkal, mert ő jobban érti a matekot vagy a történelmet, mint mi! Legyünk kreatívak és ügyesek, amilyen ő is volt velünk, amikor unatkoztunk és nem volt kedvünk semmihez!

Nagy Sándornak nemcsak a halála rejtélyes, hanem az utóélete is: kétféle időskori szindróma is viseli a nevét, amelyek megoldása közös: a szeretetteljes, emberi közösség.

Ajánljuk még:

Aki gyógynövénytermesztő országgá tett minket: Bittera Gyula

Meghonosította a francia levendulát, létrehozta a világhírű tihanyi levendulást, de legfőképp felismerte, milyen értékek rejlenek a növényekben a gyógyászat számára. Rendkívüli ember volt, kivételes hittel és hatalmas küzdőszellemmel, aki nem félt szembe úszni az árral, és aki szorgalmának köszönhetően egy életre szóló örökséget adott az emberiségnek, több területen is.

 

Már követem az oldalt

X