Egészség

Biohacking: életmódfejlesztés, ami a tudományt ötvözi a természetes módszerekkel

Egy érdekes, új fogalom terjed az egészséges életmód és táplálkozás világában: ez a biohacking, ami lényegében véve egy olyan életmódfejlesztést jelent, ami a tudomány és a természetes, ősi módszerek ötvözésével tesz egészségesebbé. Rácz András személyi edzőt és biohackert kérdeztük, aki életmód- és táplálkozási tanácsadó is egyben.

Mit jelent az, hogy biohacking? Mit csinál az, aki biohacker?

A szóösszetétel valójában azt jelenti, hogy valaki meghackeli a saját biológiáját, vagyis a szervezetét, annak működését. Annak analógiájára, hogy léteznek fekete kalapos hackerek, akik feltörnek, tönkretesznek rendszereket, és vannak etikus hackerek, akik segítenek megtalálni a potenciális veszélyforrásokat és gyengeségeket a rendszerekben, párhuzamot vonhatunk a saját szervezetünkkel, mint rendszerrel való bánásmódra. Fekete kalapos biohacker az, aki például rendszeresen fogyaszt alkoholt, cigarettázik, sokat stresszel, nem sportol, és így tovább. A tudatos biohacker pedig arra törekszik, hogy hosszú távon támogassa a szervezete hatékony működését, így minél egészségesebb legyen és jól érezze magát: ez fokozza a kreativitását és produktivitását. Ennek érdekében pedig megpróbálja a biológiáját, a szervezete működését megváltoztatni. Elég csak arra gondolni, hogy már az alvás minősége is milyen nagy mértékben befolyásolhatja az eredményességünket és sikerességünket.

Mit jelent az, hogy a tudományt ötvözik a természetes módszerekkel?

Az orvostudomány, az egészségügyi vizsgálatok fontos részét képezik ennek az életmódváltásnak. Peter Drucker vezetői tanácsadót idézem: amit nem tudsz mérni, azt nem tudod fejleszteni. De lehet, hogy egy probléma megoldásához nem lesz szükség gyógyszeres kezelésre, hanem csak meditációra vagy gyógynövények alkalmazására, de az is további vizsgálat tárgya lehet, hogy kinél melyik módszer válik be a leginkább.

Rácz András: életmód- és táplálkozási tanácsadó, biohacker. Manchesterben végzett a Fitness Akadémián, majd hazatérve személyi edzőként kezdett el dolgozni, ám folyamatosan fáradt volt, gyenge, sűrűn megbetegedett. Ekkor fordult a biohacking mint módszer felé, és oldotta meg a problémát: megerősödött, rengeteg energiája lett, így egyre bővült az ügyfélköre is. Az utóbbi években már több ezer emberrel dolgozott együtt a biohackingen alapuló módszerekkel.

Mindez miben különbözik az életmódváltástól?

Mi rendszerben gondolkodunk. Például ha valaki azért vág bele, mert fogyni szeretne, akkor az egészségügyi állapota alapján készítünk számára egy tervet. Jellemző probléma, hogy ha be is indul, egyszer csak megáll a fogyás. A legtöbb embernél megfigyelhető, hogy az első diétázás alatt könnyen lemennek a kilók, de ha másodjára ugyanazt csinálja, valamiért már nem működik a módszere.

Itt kezdődik a kutatómunkánk arról, hogyan indítsuk be a fogyást újra.

Ahogyan minden ember egyedi, úgy a megoldások is azok. Szerintünk nem feltétlenül kell mindenkinek 180 fokos fordulatot vennie és gyökeresen megváltoztatnia az életét, az életmódját. Tapasztalatunk szerint sokszor az is elegendő a pozitív változás beindításához, ha például csak kisebb változtatásokat hajt végre a napi rutinjában vagy a munkahelyi szokásaiban, az étrendjében. Lépésről lépésre haladunk, fejlesztjük az életmódunkat, ez is hozzásegíthet ahhoz, hogy megújuljunk. Mindenkinek másra van szüksége az életminősége javulásához, ezért egyedi terveket kell készíteni, nem lehet ugyanazzal a tanáccsal vagy módszerrel mindenkinél jó eredményt elérni. Az ügyfeleim közül sokan még azt sem tudják, milyen célt szeretnének elérni, csak a változásra vágynak. Egyszerűen jobban szeretnék érezni magukat, hatékonyabban létezni a hétköznapjaikban.

Hogyan kezdődik a biohackelés? Mik az első lépések?

Az első lépés a tudományé, ugyanis mindent megelőz egy alapos orvosi vizsgálat laborvizsgálattal együtt. Ezt egy alapos beszélgetés követi, amivel egyrészt kialakul a kölcsönös bizalom, másrészt így ismerjük meg az ügyfél életmódját, szokásait, amik alapján ki tudjuk találni, milyen változtatásokra lehet szüksége. Azt is mondhatjuk, hogy alapvetően mindenki hacker, mert mindenki próbál úgy változtatni az életmódján, hogy attól egészségesebb legyen. Már egy szem gyógyszer bevétele is biohackelés, vagy az, ha valaki a lépcsőt választja a lift helyett. De sokan nem tudatosan biohackerek, mi viszont éppen ezt a tudatosságot visszük bele az életmódfejlesztésbe.

Ehhez gondolom mindkét részről nagyfokú őszinteségre van szükség…

Ha valaki változtatni szeretne az életén, az életmódján, előbb be kell látnia, milyen hibái vannak és mi gátolja a céljai elérésében. Ehhez valóban egy nagy adag őszinteségre van szükség, ha eltitkol valamit vagy más színben tünteti fel, mint ami a valóság, akkor a segítség sem érhet célba. Ezért fontosak a beszélgetések, mert az elhallgatott információk így idővel kiderülnek. Van, aki csak úgy érzi, hogy egyik-másik körülmény nem olyan fontos, miközben könnyen lehet, hogy éppen az a kulcsa a változásnak. Például valakit megkérdeztem, fel szokott-e ébredni éjszakánként, mire ő azt felelte, hogy igen, előfordul. Amikor konkrét számot kérdeztem, kiderült, hogy akár háromszor-négyszer is felébred éjszaka. Ez a kettő azért nem ugyanaz.

Az életmód mely területeivel foglalkozik a biohacking? Hogyan kezdjen hozzá az, aki belevágna a fejlesztésbe?

Az alvás minőségének optimalizálása kifejezetten fontos, emellett a táplálkozást emelném ki az elsők között. Az időszakos böjtnek számos jótékony hatása van a szervezetre, persze egyénfüggő, hogy kinél milyen formában válik be. Mielőtt azonban belekezdünk, mindenképp érdemes kivizsgáltatni magunkat, valamint konzultálni egy hozzáértővel vagy az orvosunkkal, nehogy tápanyaghiány vagy egyéb egészségügyi probléma alakuljon ki. Például tápanyaghiányos állapotban, illetve bizonyos testzsírszázalék alatt kifejezetten tilos böjtölni. A táplálkozás szempontjából ugyanakkor fontos a rendszeresen fogyasztott víz minősége is. Érdemes lehet megvizsgáltatni a csapvíz tisztaságát, ha szükséges, beszerezhetünk egy víztisztító berendezést. Télen-nyáron oda kell figyelni a megfelelő hidratálásra, ezért nem mindegy, milyen vizet iszunk. Az úgynevezett „földelést” is fontos megemlíteni. Fontos kapcsolódnunk a földdel, minél közelebb kerülni a talajhoz, a természethez, hogy magunkba szívhassuk az energiáját. Ez is segíthet a szervezetünk megfelelő működéséhez szükséges természetes egyensúly kialakításában, valamint megtartásában. Mi is érezhetjük a hatását, amikor mezítláb járkálunk a strandon, vagy sétálunk egy nagyot az erdőben. Ebben az esetben is igaz, hogy mindenkinél más válik be, ezt is ki kell tapasztalni. Foglalkoznunk kell a bennünket körülvevő fényekkel is.

Az ember ugyanis évmilliókon keresztül a napfelkelte és a napnyugta közötti természetes fényspekrumokon belül élte az életét,

a természetes fény jelentős mértékben befolyásolja a hormonháztartásunkat. Manapság azonban sokszor vesz körbe minket mesterséges fény, mint amilyen például a villany, a tévé, a számítógép, a telefon fénye. Főleg a kék fény hatására pedig összezavarodhat a biológiai ritmusunk, ami hatással lehet például az alvásunk minőségére vagy éppen a táplálkozásunkra is. Ezért fontos felülvizsgálni, mennyi időt töltünk természetes fénynél, és milyen mesterséges fényforrásokkal vesszük körbe magunkat. Végül a légzést említeném, mint a biohacking fontos részét. Érdemes odafigyelni a légzésünkre, elsajátítani egy-két légzéstechnikát, amiket például stresszhelyzetben vagy pánikroham esetén hatékonyan alkalmazhatunk. Megfelelő légzéssel nyugodtabbak, kiegyensúlyozottabbak lehetünk, ami nagy mértékben javíthat az életminőségünkön.

Valóban sok lépcsőből áll…

Meglehetősen összetett, ezért fontos, hogy egy tapasztalt szakértő segítsen kiigazodni benne. Rendszerben kell látni az egészet, és azt is érteni, melyik lépés milyen változást eredményezhet a szervezetünkben, és arra szükségünk van-e vagy sem. Előfordulhat, hogy valakinél elindul valamilyen változás, de az nem megfelelő vagy megáll, s ilyenkor tovább kell kutatni, mi lehet a probléma, mi blokkolja a pozitív fejlődést. Ez jellemzően egy hosszútávú folyamat, amit megéri végigcsinálni. Mint mindenben, ebben is van hibalehetőség, de a rendszeres konzultációkkal és mérésekkel időben észrevehetjük és kijavíthatjuk azokat. A változás rövid időn belül elindulhat, a tartóssága azonban az egyén elszántságától, hozzáállásától és kitartásától függ.

Ajánljuk még:

Mindig morog, kiállhatatlan? Lehet, hogy csak vitaminhiánya van!

Az egyik családtagunk híres volt arról, hogy mindig mindenben csak a rosszat látta meg. Sosem felejtem el, amikor együtt sétáltunk, és rácsodálkoztam az újonnan telepített facsemetékre: De jó! Fasor lesz a házunk előtt! Mire ő: na, biztos allergiás leszek a termésére! Nála negatívabb, elítélőbb, mérgelődőbb embert nem ismertem. Aztán egyszer csak történt valami. 

 

Már követem az oldalt

X