Egészség

A tisztálkodási szerek többségében megtalálható SLS-től habosabb lesz a víz, de megborulhat az egészségünk

Mindannyian szeretünk habos fürdőben pancsolni, de vajon tudjuk-e, hogy ennek mi az ára? Nem arról a párezer forintról van szó, amit tusfürdőkre, samponokra költünk, hanem egy sokkal drágább dologról: az egészségünkről.

Nem tudom, találkoztatok-e már a Sodium Lauryl Sulfate (SLS) anyag megnevezésével. Gyakorlatilag minden sampon, tusfürdő, szappan, habfürdő, fogkrém és mosószer csomagolásán ez a vegyület van feltüntetve a víz után a fő összetevők között. Az SLS egy anionos tisztítószer és felületaktív anyag, vagyis egy olcsó és hatékony habképző vegyület. Azt viszont nagyon kevesen tudják róla, hogy az SLS és számos rokona más „név-köntösbe” bújtatva (pl. Sodium Coco Sulfate) károsak az emberi szervezetre. Erről sok helyen lehet olvasni, ha valaki veszi az időt, fáradtságot, könnyen rátalál a kutatások eredményeire. 

Az SLS erősen irritatív hatású anyag, melynek mértéke a koncentrációval nő. Állatokon és embereken végzett kísérletek azt bizonyítják, hogy irritálja a bőrt és a szemet. Az SLS erős zsíroldó anyag, viszont nem csak a zsíros szennyeződéseket távolítja el a bőrről és a fejbőrről, hanem a bőr saját felső zsíros rétegét is, amire pedig szükségünk lenne. Emiatt a bőr faggyútermelési mechanizmusa felborul. Ezáltal szenvedhetünk az állandóan zsíros haj vagy a túl száraz bőr tüneteitől. Arra pedig nem is gondolunk, hogy a folyamatos testápoló használat vagy a túl gyakori hajmosás hátterében is az SLS áll.

De a hivatalos verzió szerint a kozmetikumokban és tisztítószerekben található mennyiség biztonságos. Viszont miért kockáztatnánk, ha már bebizonyították, hogy káros? Ebben az esetben én inkább sem kicsi, sem nagy mennyiségben nem szeretném a hajamra vagy épp a gyermekeim hajára, testére dörzsölni ezt a remekül habzó dolgot. Nem azt mondom, hogy minden világcég, amely ilyet tesz a termékeibe, rosszat akar.

Az viszont tény, hogy ők is tisztában vannak az egészségkárosító hatással, mégis beleteszik.

Ezt nem tudom mással magyarázni, mint a profit egészséggel szemben való előnyben részesítésével.

Az én négyéves kislányomat például nagyon allergizálja ez az anyag. Amint SLS-t tartalmazó készítménnyel fürdetem, azonnal ekcémás tünetek jelentkeznek az egész testén. Óriási vörös, viszkető foltok, amelyek másnapra szárazzá válnak, és emiatt szegény kicsim gyakorlatilag véresre vakarja magát. Nyilván azonnal száműztük a közeléből ezeket a termékeket. Az én fejbőröm is viszketett számos alkalommal hajmosás után, pedig drága samponokat használtam. A magas áruk miatt azt gondoltam, egészségesek is. Tévedtem. Ha rajtunk jelentkeztek a vegyület okozta tünetek, kizártnak tartom, hogy másokon nem.

Tudom, hogy sokkal egyszerűbb és gyorsabb az általunk ismert drogériák polcairól lekapni egy-egy reklámokból már jól ismert testápolási- és tisztálkodási szert, de sajnos az idő- és pénzspórolás néha az egészségünk rovására mehet. Szerencsére sok kutatás és számos cég foglalkozik az alternatív habzószerek használatával. Manapság egyre több bio kozmetikum kerül a boltokba. Én már nyolcadik éve használok natúr szappanokat tusfürdők helyett. Nem szárítják a bőröm, természetes összetételük miatt (pl. kecsketej, olívaolaj) nem is okoznak bőrpirosodást, viszketést és a férjem elmondása szerint, még az illatom is mindig nagyon kellemes lesz tőlük. Már ő is szappant használ, és persze a gyerekeket is azzal fürdetem. Nem volt egyszerű dolgom, de találtam SLS-mentes sampont és mosószert is.

Minden olvasót szeretnék kedvesen megkérni arra, hogy menjen ki a fürdőszobába, és nézze meg tisztálkodási szerei hátulján található címkét. Nagy eséllyel ott lesz az SLS, SLES vagy az SCS rajtuk. Elhiszem, hogy jó az illatuk, de mégis mindenkit arra bátorítok, keresse a tőlük mentes termékeket. Nekem és a családomnak nagyon jó érzés volt kiűzni az életünkből ezeket a mumusokat.

Nyitókép: The Creative Exchange/Unsplash

Forrás: ITT, ITT, ITT, ITT és ITT 

 

Ajánljuk még:

 

Már követem az oldalt

X