Egészség

A csodálatos kapszulás endoszkópia – mire jó?

Ötven év felett már gyakoriak a különböző gyomor- és bélrendszeri betegségek, a reflux, a rekeszizomsérv, a nyelőcsőproblémák, a polipok. Ilyenkor a szakorvosok a tükrözést ajánlják (gasztroszkópia a gyomor esetében, kolonoszkópia az alsó bélszakasz esetében), amely ébren rendkívül kellemetlen, nem egyszer erősen fájdalmas trauma. Altatást viszont nem mindenki szeretne: kinek a szíve nem bírja, ki pedig fél a lehetséges, kisebb vagy nagyobb agyi traumáktól. Az ő esetüket könnyíti meg az endokapszula vagy kapszulás endoszkópia, amely már Magyarországon is elérhető és igénybe vehető.

Az eljárás lényege az, hogy a klinikai vizsgálószobában oldalfekvésben egy csekély vízzel le kell nyelnünk egy kicsi kamerát tartalmazó kapszulát, s ezután azonnal a hátunkra kell feküdnünk. A nyelés az emberek többségének elsőre sikerül, de harmadikra már biztosan, maga a kapszula akkora, mint egy nagyobb vitamin-tabletta. Miután lenyeltük, és a hátunkon fekszünk, az orvos egy nagy mágnessel ellátott számítógéppel kapcsolatot teremt az elemző program és a kapszula között, s egy képernyőn ezután pontosan látható a kapszula útja.

De ennél is többről van szó: a kapszula egy kis joystickkel mozgatható a testünkben,

és az orvos nagyon alaposan, a tükrözésnél hosszabb ideig tudja végignézni nyelőcsövünket és a teljes gyomrunkat is, minden apró felmaródást megvizsgálva, szükség esetén kinagyítva a képet.

Akár több szögből is megtekintheti, hiszen a kapszula nem csak le-föl mozgatható, hanem meg is fordítható a testünkben, tehát valódi kameraként működik.

Annyi felvételt készít a testünkben, amennyit szeretnénk, így akár egy egész filmet is megnézhetünk az útjáról. A töltése általában 8-9 órán át tart, így valóban teljes élményt szerezhetünk, ha erre vagyunk kíváncsiak, de természetesen itt is a szakorvos véleménye a döntő, ő pontosan tudja, mennyi felvétel mutat a számunkra igazán releváns képet.

Miután a gyomrot körbepásztázó vizsgálat véget ért, a kapszula folytatja útját a vékonybélben, s mi a testünkre helyezett köpenyben lévő érzékelőmodullal további képeket kapunk. Ekkor már nem kell feküdnünk, sétálhatunk is a kis géppel a zsebünkben. Itt még jó minőségű felvételeket tud a kapszula kamerája készíteni, például tökéletesen látszódnak az esetleges vérzések, s azok okai is, ez azért előnyös, mert ide már a tükrözés nem tud eljutni.

Általában az a protokoll, hogy a vizsgálat helyszínén egy pihenőszobában van a páciens addig, amíg a kapszula el nem jut a vastagbélig, ahol viszont már nem igazán használható a felvétel. Ez a folyamat 4-5 óra, de van olyan ember, akinél esetleg 8-10 óra is lehet. Végül a kapszula az ételek ismert útján távozik a testünkből.

A felvételeket a szakorvosok alaposan kielemzik, és pár nap múlva kezünkben a pontos diagnózis:

a tükrözés okozta fájdalom és kisebb-nagyobb horzsolások nélkül.

Ezen a ponton merülhet fel a kérdés: mennyibe kerül ma Magyarországon ez az eljárás? A kapszulás módszert nagyjából tíz éve alkalmazzák, de az ára még ma is magas, nagyjából kétszázezer forint körül van a magánorvoslásban. Azonban gondoljunk bele: az altatásos tükrözések ára is körülbelül százezer forint, így egy fájdalom és kellemetlenségek nélküli, pontosabb beavatkozás nem ér meg ennyit?

Sokakban felmerülhet a kérdés: vajon a kapszulának vannak hátrányai is? Erről is őszintén kell beszélni: sokmillió eset közül egy-egy embernél a kapszula esetleg elakadhat az ember testében, s akkor vissza kell jönni, meg kell mozgatni.

Ennél sokkal nagyobb hátrány azonban az, hogy nem vesz mintát a problémás részből, de a kutatók dolgoznak ezen a megoldáson is.

Összességében tehát elmondható: a 21. századra az orvostudomány nemcsak a CT és az MRI révén jutott el arra a szintre, hogy pontos „belső fényképeket” tudjon készíteni, hanem a kapszulák technológiájával is. Ne várjunk, amíg nagyobb gyomor- és bélrendszeri betegségeink kialakulnak, éljünk a korszerű megoldással minél hamarabb!

Ajánljuk még:

 

Már követem az oldalt

X