Egészség

8 érv, ami meggyőzhet, hogy legyere a cukorról – ha diétázol, ha nem

Azt hiszem, az ünnepek alatt jutott belőle bőven, talán sokan vannak, akik elő sem merik venni a mérleget… De egy közhelyet segítségül hívva mondhatjuk: szép volt, jó volt, elég volt! Térjünk vissza a kiegyensúlyozott étrendhez, és nézzük meg, miért is jó nekünk, ha mihamarabb elhagyjuk a cukrot!

A szakemberek azt javasolják, hogy a bevitt kalóriák 10 százalékánál ne legyen több az egy napra jutó cukorfogyasztásunk. Persze ebben sem ért egyet minden hozzáértő: vannak megengedőbb, és egészen szigorú álláspontok is, az American Heart Association például legfeljebb napi 6 teáskanál (100 kalória) cukrot javasol a nőknek és 9 teáskanalat (150 kalória) a férfiaknak. Ezzel szemben a felnőttek átlagosan napi 17 teáskanálnyit fogyasztanak… 

Ugyanakkor abban minden tudós egyetért: a túl sok cukor károsíthatja az egészségünket. Nagyobb kockázatot jelenthet a szívbetegségek, a májbetegségek, a cukorbetegség, az elhízás és más egészségügyi állapotok kialakulása esetén, és kiemelten rossz hatással van általános egészségügyi állapotunkra is. Ha azonban odafigyelünk, és drasztikusan csökkentjük – a normálisnak nem nevezhető mértékben megemelt – átlagfogyasztásunkat, akkor képesek vagyunk olyan változásokat is elérni, amelyek újabb és újabb löketet adhatnak a folytatáshoz.

A cukor elhagyása ugyanis segít szabályozni a vércukorszintet. Annak érdekében, hogy szervezetünk vércukorszintje megfelelő legyen, a hasnyálmirigy az inzulin nevű hormont bocsátja ki, ami lehetővé teszi a cukor bejutását a sejtekbe. Azonban ha túl sok cukor kerül egyszerre a véráramba, a hasnyálmirigy sok inzulint bocsát ki, hogy lépést tartson, és ha ez elég gyakran megtörténik, akkor kialakul az inzulinrezisztencia. Ilyenkor a sejtek nem reagálnak az inzulinra, és a cukor felhalmozódik a véráramban, ez pedig 2-es típusú cukorbetegséghez is vezethet. Számos tanulmány kimutatta azt is, hogy azoknál az embereknél, akik gyakran fogyasztanak cukros italokat, megnő a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázata. 

A magas cukortartalmú étrend összefügg az elhízással és a túlsúly kialakulásával is. A túlzott cukorfogyasztás a hasi zsírok felhalmozódásához vezethet, ez pedig körülveszi a hasi szerveket, és krónikus betegségeket is okozhat. 

A bőrünkről se feledkezzünk meg: a túl sok cukor miatt a szervezet több inzulint és ehhez kapcsolódó hormonokat bocsát ki, amelyek hatással vannak a bőrünkre, ami több androgén hormont (például tesztoszteront) és több faggyút (olajos anyagot) termelhet. Mindkettő aknéhoz vezethet. Ha visszavesszük cukorfogyasztásunkat, lassíthatjuk a bőr öregedését is. A cukor több olyan anyagot tartalmazhat, amely reakcióba lép a bőr kollagénjével és rugalmas rostjaival. Minél több cukrot fogyasztunk, a bőrünk annál gyorsabban veszíti el rugalmasságát. 

A legújabb adatok szerint a túlzott mennyiségű cukor fogyasztása összefüggésben állhat bizonyos zsírmájbetegségekkel is. Az ilyen típusú májbetegség nem kapcsolódik alkoholhoz, nehézfém-mérgezéshez vagy vírusfertőzéshez sem. Hogy miért? Mert a májunk feladata, hogy lebontsa a fruktózt. De a felesleges fruktóz zsírrá alakul, és ha túl sok zsír raktározódik a májban, kialakulhat a zsírmáj.

Akiknél az összes elfogyasztott kalória 20 százaléka cukrokból származik, számolni érdemes a magas trigliceridszinttel, ami növelheti a szívbetegségek kockázatát. Egy hatalmas mintán végzett kutatás során arra az eredményre jutottak, hogy azok a résztvevők, akik napi kalóriájuk 25 százalékát vagy annál többet fogyasztottak cukorból, több mint kétszer nagyobb valószínűséggel haltak meg szívbetegségben, mint azok, akik 10 százaléknál kevesebb kalóriát fogyasztottak belőle. Ezt kortól, nemtől, etnikai hovatartozástól, valamint a fizikai aktivitás szintjétől függetlenül bekövetkezett, tehát szinte biztos, hogy

a cukor nagymértékben összefüggésbe hozható a szívbetegségek kialakulásával

Szánk egészségét is javíthatjuk, ha mellőzzük a túl sok cukor fogyasztását. Idővel a szájban lévő baktériumok ugyanis lebonthatják a cukrot, hogy savat állítsanak elő. Ez a sav fokozatosan tönkreteszi a fogak felületét, és fogszuvasodást okoz. A túl sok baktérium fertőzött vagy gyulladt fogínyhez is vezethet, ami ínybetegséget okoz. A WHO ajánlása szerint, ha az étrendben a hozzáadott cukor mennyiségét az összes kalória 10 százalék alá csökkentjük, csökkenthetjük a fogszuvasodás kialakulásának kockázata. 

És végül az egyik legfontosabb: mentális és érzelmi állapotunk. Az, hogy mit eszünk, hatással van hangulatunkra is. Számos kutatás jutott arra az eredményre, hogy a cukros italok és ételek a depressziós tünetek kialakulásához és a depresszió magasabb kockázatához kapcsolódnak. Ennek oka a függőségben kereshető: amikor cukrosat eszünk, az agyunk endorfinokat és dopamint szabadít fel. Ha pedig ezt megvonjuk magunktól, az nehezebbé teszi napjainkat. Persze csak ideig-óráig. A szakemberek szerint ugyanis

az első két hét a legnehezebb, utána már könnyűszerrel nemet tudunk mondani a csábításra.

Mindenképpen érdemes komolyan vennünk, figyelnünk, mennyi cukrot fogyasztunk, mert általa komoly hatást gyakorolhatunk szervezetünkre. Ha nagyon kívánjuk az édeset, inkább válasszunk olyan ételeket, amikben természetesen előforduló cukrok vannak, például gyümölcsöket. A finomított kristálycukrot viszont tegyük félre, mondjuk jövő karácsonyig… vagy legalább a következő vasárnapig!

Kassai Tini szerzőnk itt mesélt arról, neki milyen volt lejönni a cukorról, s hogy bár még nem kívánja a karalábét a csoki helyett, már sokkal könnyebben áll ellen, mint valaha gondolta volna!

Ajánljuk még:

 

Már követem az oldalt

X