Egészség

6 érv, hogy pulykahús kerüljön az asztalra (minél többször)

Finom, kiadós, és zsírszegény – és akkor még csak három nyilvánvaló érvet soroltunk fel a pulykahús fogyasztása mellett. A tengerentúlról származó baromfi azonban ennél több figyelmet érdemel, hiszen gasztonómiai kultúránk egyik legjobban variálható, tápanyagokban gazdag alapanyaga. Miért érdemes rendszeresen fogyasztanunk pulykát? Utánajártunk!

1. TELVE VAN CSUPA JÓVAL

A pulyka húsának magas tápértékét többek között az biztosítja, hogy a madár sokféle tápanyagot fogyaszt: magvakat, vadon termő bogyókat, lucernát, lóherét, de bogarakat, szöcskéket is eszik. Ez a vegyes, igen széles táplálék-spektrumot átölelő táplálkozás magas minőségű, fehérjékben és aminosavakban gazdag alapanyaggá teszi a pulykahúst.

Egy adagnyi pulykahús például az emberi szervezet napi szelénszükségletének a felét is képes fedezni, de vastartalma meghaladja a marhahúsét is. Továbbá gazdag B-vitamin-forrás, kálium-, réz-, cink-, magnézium- és foszfortartalma is értékes az emberi szervezet számára. Nem csak diétázóknak érdekes ugyanakkor, hogy a pulykahús telítetlenzsírsav-tartalma igen jelentős: omega-3 és omega-6 zsírsavban gazdag.

„Sokan nem tudják, hogya pulyka kétféle húst is tartalmaz: a pulykacomb vörös húsnak számít, a pulykamell és a pulykaszárny fehér húsnak, tehát kétféle hústípus előnyeivel táplál a pulyka” – mondja Dr. Némedi Erzsébet élelmiszermérnök, biotechnológus, az Expedit Nodum Kft. igazgatója, hozzátéve, hogy egy korábbi visszaesés után Magyarországon ismét fellendülőben van a pulykahústermékek fogyasztása. 

2. NEM ZSÍROS

Miközben a pulykahús igen kiadós és finom, kevésbé zsíros a többi húsféléhez képest, így jól variálható és könnyen elkészíthető. Kevesen tudják, hogy a triptofán nevű esszenciális aminosavat, amelyet szervezetünk nem képes önállóan előállítani, a pulykahúsban jelentős mennyiségben megtaláljuk. Niacin-tartalma révén a pulykahús a káros koleszterin ellensége: csökkenti annak szintjét a vérben és növeli a jó koleszterin mennyiségét. Szeléntartalma révén kifejezetten hatékony antioxidáns, így segít a rákmegelőzésben, csökkenti a szabadgyökök rákkeltő hatását – egyszerűen fogalmazva: kifejezetten immunerősítő. Emellett a szelén köztudottan a pajzsmirigy hormon egyensúlyát szabályozó ásványi anyag, és a pulykahúsban található mennyiség jelentős mértékben hozzájárul a pajzsmirigybetegségek elleni sikeres védelem fenntartásához.

Sportolók és diétázók kedvenc húsétele, nem véletlenül:

a sovány és tápláló pulykahústól csak akkor hízunk, ha a készítés során „elrontjuk”.

3. AZ IDEGRENDSZERED IS HÁLÁS LESZ

A fent említett triptofán segíti a melatonin és a szerotonin előállítását az agyban: ez a két hormon felel az idegrendszer relaxációjáért, a nyugalomért és a minőségi alvásért. A rendszeres pulykahúsfogyasztás tehát idegrendszerünk karbantartása miatt is kulcsfontosságú. Hasonló funkciót tölt be, azaz kognitív képességeinket erősíti ennek a gazdag fehérjének a komplex B-vitamin-tartalma: csökkenti a homociszteinszintet a szervezetben – ez utóbbi aminosav felel a kognitív károsodásért.

4. SZINTE MINDENKI SZÁMÁRA JÓ

Ma már kiemelt szempont az élelmiszerek megválasztásánál, hogy minél kevésbé tartalmazzanak allergén anyagokat. A pulykahús a legkevésbé allergizáló húsfajta, ezért már kismamák és egészen kicsi gyermekek is biztonságosan fogyaszthatják.

Fotó: Unsplash

5. NEM CSAK A HÚSA

Bizonyára sokunknak feltűnt már, hogy miközben tyúktojás szinte mindig minden háztartásban található, az ugyancsak magas tápértékkel bíró pulykatojást sokan meg sem kóstoltuk még életünkben. Logikus volna a méretben nagyobb és kifejezetten finom, egészséges pulykatojást előnyben részesíteni a tyúktojással szemben, ez mégsem terjedt el – nemcsak nálunk, világviszonylatban is „hiánycikk”. Ennek egyszerű prózai oka van: míg a tyúk naponta tojik egy tojást, a pulyka hetente maximum kétszer tojik és nagyüzemi tartásban sokkal érzékenyebb a tyúknál és a többi baromfinál.

Ugyanakkor hosszabb életciklusú szárnyas, így később kezd tojást rakni, 7 hónapos korában, míg a tyúkok már 5 hónaposan termékeny tojásrakók.

A minőségi pulykahús természetesen csakis minőségi körülmények között nevelt baromfiból származhat, ezért vásárláskor mindenképpen elsősorban a Magyar Baromfi Védjeggyel ellátott pulykát keressük. Ez szavatolja ugyanis, hogy a megvásárolt hústermék hazai gyártótól származik, szigorú minőségellenőrzésen ment keresztül, magyar alapanyagból készült és élelmiszerbiztonságát a Baromfi Termék Tanács garantálja. A védjegy azt is megmutatja, milyen utat tett meg a fogyasztásra kínált pulyka a tojástól a csomagolt áruig.

6. bővülőben a készételek választéka

„Megváltozott az életformánk és a fogyasztási igényeink, ezért a pulykahús fogyasztásban is a feldolgozott, ready-to-eat termékek irányába tolófik el a hangsúly. Az élelmiszeripari innováció is ebben az irányban fejleszt” – magyarázza Dr. Némedi Erzsébet élelmiszermérnök. Érthető, hiszen a mai rohanó életformához jobban illenek a könnyen elkészíthető, hamar elfogyasztható élelmiszerek, ugyanis a hétköznapok forgatagában kevesebb idő jut rutinfőzésre. A pulyka viszont kiadós, sokoldalú alapanyag, a belőle készült hidegkonyhai termékeket is könnyen beépíthetjük változatos étrendünkbe.

A cikk megjelenését a Magyar Pulykaszövetség, a Baromfi Termék Tanács tagja támogatta.

Ajánljuk még:

 

Már követem az oldalt

X