Egészség

4 érv a sütőtök mellett, és 4 fogás, amiben kipróbálhatod

Nemcsak egészséges, finom is!

A sütőtököt időről időre újra felfedezzük mint az ősz csodás, díszes, finom kincsét. Nemrég interjút készítettünk Filep Lászlóval és Piroskával, nagydobosi töktermesztőkkel, akik igazán nagy szeretettel meséltek a náluk már családtagnak számító zöldségről.

„Én szinte szerelmes vagyok a tökbe, viccen kívül, nem ismerek nála intelligensebb növényt, szinte látom, ahogy gondolkodik, megoldásokat keres. Olyan okos! Minden levélnyél alá lever egy »szöget«, majd itt bolyhos gyökeret fejleszt. Nem bízza a véletlenre a dolgot, vagyis nem csak a fő gyökérről táplálkozik, hanem száz kis kapaszkodóval küzd az életért és el is éri, amit akar: a lehető legnagyobb életteret foglalja el magának” – mondta az interjú során Piroska. 

Tököt termeszteni pedig márcsak azért is megéri, mert a termése ezer jót tesz nekünk! Ebből gyűjtöttünk most néhányat.

1. Tele van a szevezeted számára fontos anyagokkal, így megvéd a betegségektől

A sütőtök számos vitamint, nyomelemet és antioxidánst tartalmaz. Gazdag karotinokban – ezért sárga a színe – sok A-, B- és C-vitamint tartalmaz, de sok vasat, magnéziumot és kalciumot is rejt.

Éppen azért, mert sokféle, szervezetünk számára fontos tápanyag található benne, számos betegség ellen megvédhet bennünket, de a prevencióban is segít azáltal, hogy ellenállóbbá teszi szervezetünket.

Köztudott, hogy látásunk megőrzésében segítségünkre lehet a sütőtök, magas A-vitamin tartalma okán. Kevesebben tudják, de a benne található béta-karotin miatt a rák megelőzéséhez is hozzájárulhat, de csökkenti az asztmarohamok erősségét is, illetve a tüdő védelmében is jó szolgálatot tehet. A tökmag pedig a szív védelméhez is hozzájárul

2. Fogyókúra alatt is ajánlott fogyasztani

100 gramm sütőtök mindösszesen 26 kalóriát tartalmaz, 7 g szénhidrát és 1 g fehérje van benne. Rosttartalmának köszönhetően eltelíti az embert, ugyanakkor nem terheli meg az emésztőrendszert

3. Jót tesz a szépségednek

A szabadgyökök semlegesítésével csodát tesz a bőrünkkel is; élettel telibb, kisimultabb bőrre számíthatunk, ha rendszeresen fogyasztjuk a sütőtököt!

4. Minden formában finom

Az eredetileg Amerikából származó növény régóta elterjedt Európában is, ugyanis igen ellenálló növény, ami a nehéz időkben sok nélkülöző családon segített az elmúlt évszázadokban. Mára – a krumplihoz hasonlóan – számos formában elterjedt: sütve, főve, süteményben, levesben, de még nyersen, salátákban is találkozhatunk vele.

Az otthoni kísérletezéshez négy receptet is ajánlunk:

1. Gyömbéres leves

Elsőként rögtön Piroska kedvenc gyömbéres sütőtökrémlevesének receptjét, amit ide kattintva érhettek el.

 

2. A vállalkozó szelleműek kipróbálhatnak egy frissítő salátát Borbás Marcsi receptje nyomán:

sütőtökös lencsesaláta zellerfasírttal

 
Fotó: Krisztics Barbara

3. Édesség is készülhet sütőtökből, például egy

Mákos-sütőtökös tekercs

 

4. De még palacsintatölteléket is készíthetünk belőle, ha egy diétásabb édességre vágynánk: 

Diétás palacsinta

 
Borbás Marcsi

A cikk megjelenését a Gallmet.hu támogatta.

Ajánljuk még:

 

Már követem az oldalt

X