Család

Kutyának sem való élet: van, akire nem szabadna állatot bízni?

„A kutya az ember legjobb barátja” – tartja a mondás. De vajon fordítva is igaz ez? Az ember tényleg barátja a kutyának? Millióan tartanak világszerte háziállatot, van aki papagájt, cicát, halakat vagy teknőst. Minden egyes állatfaj más és más környezetet, nevelési, gondozási módszereket igényel. A kutyák esetében ez egy fokkal még bonyolultabb lehet, hiszen nagyra nőnek, ezáltal a mozgás és helyigényük is nagy. Megdöbbentően intelligensek, tehát vágynak a társaságunkra, a velünk való játszásra és agyi stimulálásra, új dolgok tanulására. Ám ezt a tényt sajnos sok gazdi szőnyeg alá söpri. A kutya pedig szenved.

Hogyan döntsd el, hogy való-e neked kutya?

Mielőtt beszereznél egyet, először csak képzeld el, milyen lenne vele élni. Gondold át egy átlagos napodat, a teendőidet, elvégzendő feladataidat, szabadidőd hosszát. Próbáld meg beilleszteni a kutyával való időtöltést ebbe a napirendbe. Ha már gondolati síkon sem megy a dolog, inkább ne legyen kutyád, mert ha nem lesz rá elég időd, akkor ő is szenvedni fog és téged is marni fog a bűntudat.

Aztán vizsgáld meg, vagy-e olyan anyagi helyzetben, hogy tápláló módon etesd a kutyust, megvásárold neki az ápolásához szükséges dolgokat, játékokat. Ha beteg lesz, vajon tudod-e fizetni az állatorvosi díjakat? Ha ezeket a költségeket átgondolva úgy érzed, hogy szűkösebben élnél és esetleg egyéb fontos kiadásokra szánt összeget kellene átcsoportosítani, talán nem éri meg kutyát fogadnod.

Gondold át, a családtagjaid is ugyanúgy vágynak-e a kutyára, mint te? Esetemben ez egyértelműen eldöntötte a kérdést, mert kislányom retteg tőlük, pedig soha nem érte negatív élmény. Férjem a kertben széthagyott kutyaürülék miatt érzi úgy, hogy nem vágyik ebre. Ha szereted, hogy otthonodban és kertetben rend van és tisztaság, ráadásul rosszul tolerálod, ha a rend bomlik, akkor egy kutya nem neked való. Bármennyire édes kis szőrgombócok kölyökként – ami nagyon csábító –, a szőrük hullik, a nyáluk folyik, játékokat, papucsokat apró darabokra rágnak, hatalmas gödröket ásnak a kertben és a sok vizelettől még a fű is kikopik.

Fontoljátok meg azt is, hogy egy kutya jellemzően sokáig él. Az évek során igazi családtaggá válik és a gyerekek vele együtt nőnek fel. Viszont érdemes ezzel tisztában lenni: egy kutya 12, de sok esetleg 15 évig is élhet. Biztos képes vagy egy ennyire hosszú távú elköteleződésre?

A kutya nem ember, ezért ne is próbáljuk úgy kezelni.

Ne támasszunk felé túl magas elvárásokat és ne büntessük nagyon, ha olyat tett, ami óriási bosszúságot okoz nekünk. Nem is gondolnánk, hogy az „állatkínzás” szó a túlkényeztetést is magába foglalja. Bár hajlamosak lehetünk azt hinni, hogy a kutya igényli és élvezi a gyakori kozmetikai ápolást, a cuki kutyaruhák viselését, a fodrászkodást csattal, hajgumival és az ölelgetést, szakértők szerint ezek az állatok nem feltétlenül szeretik az ilyesmit, csak nem tudnak szólni, ellenkezni. Ha pedig az egyed ellenségessé, szembetűnően kártékonnyá válik, a háttérben az állhat, hogy próbál közölni velünk valamit. Talán azt, hogy „csak hagyj lenni”.

Nem kutyának való élet

Egy kutyát soha ne amiatt vegyünk magunkhoz, hogy a gyerekeknek legyen mit nyúzni-húzni. Persze labdázni, frizbizni, botot visszahozni szeretnek, de sokszor a kicsik nem tudják, hogyan szabad bánni velük. Tépik a szőrüket, fülüket, farkukat, belerúgnak… Mi pedig mélységesen felháborodunk, ha a kutya odakap a gyereknek.

A folyamatos pórázon tartás pedig az egyik legrosszabb dolog, ami egy kutyával történhet. Mivel még a kerten belül sem sétálhat kedvére, unatkozik. Ingerszegény és sivár az élete, ő maga pedig szinte cselekvőképtelen. A lánctól vagy szíjtól a nyaka kisebesedhet, amiről lehet, hogy tudomást sem szerzünk, mert a szőre eltakarja az eleven részt. 

Szomorú, de az ország szinte összes menhelyén teltház van. Ha úgy érzed, hogy te lelkiismeretes gazdi tudnál lenni, a legszebb dolog, amit tehetsz az, ha felkeresel egy ilyen menhelyet és onnan fogadsz örökbe egy új családtagot. Mivel sok egyed él az ilyen gyűjtőpontokon, kedvedre válogathatsz, az ott dolgozók el tudják mondani, hogy melyik kutya milyen habitusú. Gazdiként pedig érdemes megfontolni az ivartalanítás kérdését. Ez manapság egy egyszerű rutinműtét, amit gyorsan és kíméletesen végeznek az állatorvosok. A beavatkozás után néhány órával már viheted is haza az ebet.

Mit tehetünk, ha kóbor kutyát látunk az utcán?

Velem épp néhány nappal ezelőtt esett meg, hogy kislányomért az iskolába szaladva hozzám szegődött egy csodaszép husky. Ápolt, kedves teremtés volt, aki vágyott a figyelemre és arra, hogy valaki segítsen neki. Sajnos nem tudtam mit kezdeni vele, mert bevallom, kicsit féltem tőle, és nem vihettem haza, mert a cicáink ott szaladgálnak a kertben. Helyette a városomban élő anyukák egyik Facebook-csoportjában megosztottam az információt, miszerint egy gyönyörű husky rója az utakat, kérdeztem, nem hiányzik-e valakinek?

Perceken belül többen is küldtek nekem egy négy nappal ezelőtti posztot, hogy egy hölgy husky-ja kiugrott a kerítésen, keresik.

Felhívtam a gazdit, beszéltem vele, elmondtam, hol láttam a kutyát, akit még aznap este megtalált. Leírhatatlan érzés volt számomra, hogy a kutya végre otthon van, biztonságban.

Sok menhely, állatvédő és kutyamentő szervezet van, a városunkhoz legközelebb eső hely telefonszámát könnyen megtalálhatjuk interneten. Egyetlen telefonhívással életeket menthetünk. Ha a környezetünkben olyat tapasztalunk, hogy valaki kínozza kutyáját, szörnyű körülmények között tartja, alig ad neki enni, esetleg rendszeresen rugdossa, merjünk lépni, keressünk fel egy állatvédő szervezetet. 

Háziállatot gondozni nem könnyű. Sok törődésre és figyelemre vágynak ők is, éppúgy, mint gyermekeink. Akár gazdiként, akár még csak kiskedvenc befogadásán gondolkodóként, mindenképp érdemes beszerezni néhány „hogyan gondozd háziállatod” könyvet, amelyekből az állattartáshoz szükséges tudásodat bővítheted. 






Ajánljuk még:

Fészekmodell – válás után mi a jó a gyereknek?

Egy nagyon kedves ismerősöm, nevezzük Melindának, válásra készül. A férjével együtt úgy látják, hogy nem igazán működik a kapcsolatuk, viszont van egy tündéri négyéves kislányuk, akinek mindketten a lehető legjobbat szeretnék adni. Anyagilag van rá lehetőségük, elgondolkodtak hát a fészekmodell, vagy másnéven svéd modell kialakításán az életükben.

 

Már követem az oldalt

X