Család

Egy kis papagáj hazatérése – mesekönyve jelent meg az egy.hu szerzőjének

Egy kis papagáj, aki egy budapesti család kedvence, időről időre egy másik világban találja magát, kettős életet élve: az amazóniai dzsungelben vívja a harcokat önmagával és különböző veszélyekkel. A róla szóló meséket pedig nem más írta, mint állandó szerzőnk, Kassai Tini!

A kötet valós szituáció nyomán született: egy ötgyerekes család kedvenc papagája, Bonnie megbetegedett és elpusztult. Eredetileg a nagyfiú, Andris kapta a születésnapjára, de idővel mindenki megszeretette. A gyerekek édesanyja, Király Nóra pedig – bármennyire is fájt a szíve az elpusztult állatka miatt –, a kicsiket sajnálta leginkább, és igyekezett átsegíteni őket ezen a nehéz időszakon. Ezzel a helyzettel mindenkinek meg kell küzdenie, aki háziállatokat tart, de gyerekek esetében még nehezebb. Így alakult ki a mese megírásának ötlete.

Nóra ugyanis mindig is olvasó ember volt, a könyvek gyerekkorától kezdve támaszt nyújtottak számára a nehéz helyzetekben, így az olvasás szeretetét igyekezett a gyerekeinek is átadni, illetve arra jutott, hogy a gyászukat is segítheti egy megfelelő történet. Ezzel több legyet is ütött egy csapásra: Bonnie alakja a mesevilágban tovább élhet a számukra, kedves emlék lesz a könyv, de más olvasóknak ugyanígy segíthet, hiszen

ahol kisállat van, ott az elmúlás is előbb-utóbb kérdéssé válik.

Itt jött a képbe a mi állandó szerzőnk, Kassai Tini, aki nemcsak az élet nagy kérdéseiről ír mesésen, hanem valódi meséket is szokott írni gyerekeknek. Őt kérte fel Nóra, hogy segítsen formába önteni a kis papagáj mindennapjait, és Tini nem is mondott nemet.

kassi-tini-mesekonyv

Kassai Tini. Fotó: Vajda Zsuzsa

Összeültek, az anyuka mesélte a megtörtént, hol vicces, hol megható, hol bosszantó történeteket, Tini jegyzetelt, majd megálmodott egy kettős világot, amiben Bonnie egyszerre éli a félénk háziállat-életét, miközben időről időre átrepül egy másik világba, ahol bátorságával menti meg különböző veszélyektől a többi papagáj életét. Kömöcsi Fruzsina pedig mindezt megrajzolta hozzá.

A könyvbemutatón Király Nóra elsősorban az olvasás fontosságáról beszélt, míg Kassai Tini – aki a könyvborítón hivatalosabb formában, Kassai Etelkaként szerepel – azt hangsúlyozta, hogy a gyerekeknek a lehető legfontosabb az élőszavas mesélés, és az igazán jó mesék nem direkt erkölcsi példázatok, hanem búvó patakként, észrevétlenül tanítják meg az alapvető értékeket az újabb nemzedéknek. 

Ezt a célt szolgálja a Bonnie csodálatos élete című mesekönyv is, ahol sejtelmesen folyik össze a kismadár kétféle valósága. A mesék budapesti szála egészen az utolsóig lezáratlan, hiszen mindössze keretként szolgál ahhoz, hogy a mesék hallgatói, a gyerekek rájöjjenek: Bonnie igazi otthona bizony az amazóniai őserdő, nem véletlen, hogy ott érti meg az élet nagy dolgait, ott tud kiteljesedni az ő léte és bátorsága.

A mesék szövege és a hozzájuk tartozó illusztrációk alapján elsősorban az ovis, kisiskolás korosztálynak szól a kötet, ami talán egyben egy biztatás is: érdemes mesébe foglalni a történeteinket, legyen szó vidám, vagy a lehető legszomorúbb eseményekről. 

Nyitókép: Vajda Zsuzsa

Ajánljuk még:

Ezt olvasni kellene mindenkinek, aki majd meg fog halni

Jókai Anna regénye tulajdonképpen azt mutatja meg, hogyan is kell felkészülni az idősödésre – és bizony, a halálra. Mégsem szomorú, inkább felemel. Én rendre bele-beleolvasok, hiszen ahogy telnek az évek, egyre többet nyújt számomra.

 

Már követem az oldalt

X