Család

Egy kendőben az élet, avagy karácsonykor a hiány tépte seb is jobban sajog

Az öreg, vastag kendőknek párja nincs – takarózni abba kincs. Gyerekkorom óta imádom a vállkendőket, bár nekem nem volt, csodálattal adóztam mindazoknak, akiknek meg igen. Akiknek az anyukája, nagymamája horgolt egyet, és ő hordhatta boldogan. Repkedhettek benne, mint pillangó a fényben. Nekem a vállkendő a valahova tartozás szép, színes szimbóluma volt gyerekként, és amikor saját családom lett, akkor is az maradt. 

Ahogy mondtam, szép színes szimbólum volt számomra a kendő, ami sokkal többet jelentett egy ruhadarabnál. Azt mutatta, valakinek családja, boldogsága van. Miután megházasodtam, átalakult bennem a kép: a kendő már fekete színű, rojtos, vastag, Dédószagú ruhadarab volt lelki szemeim előtt. Ez a darab sokszor melegítette őt, de legalább annyiszor az én gyerekeimet. Dédó ugyanis nem nagyon hordott kabátot. Odahaza a kertben, vagy ha hozzánk átbaktatott minek vette volna fel, a kisutcában végképp nem kabátozott. A hideg ellen ott volt a kendő. A berliner, amit ő csak beringernek mondott, és nem volt szívem kijavítani soha. Különben is, kit érdekel a pontos hangzás akkor, amikor a legnagyobb havazásban is átcsoszogott, hogy ölbe kapja valamelyik gyereket. Vagy akkor, amikor a vastag kendőbe bugyolálva, ölelve vitte át magához a legkisebbet.

Olyankor, amikor a kendő mélyére került valamelyik gyerek, az orruk hegye se látszott ki a ráncok közül. Ott lapultak, csak a szemük csillogott boldogan és tűrték a szoros ölelését, meg a kendő rojtjainak csiklandozását örömmel, mert tudták, a kendős utazás után a szomszédban határtalan a szabadság, és sokkal több forró kakaó vár rájuk, mint amennyit én odahaza engednék.

Havat is lapátolt Dédó, abban a téltűrő kendőben, meg azt terítette a hátára, ha kiszaladt a fagyban még kis zöldet csípni, vagy magot szórni a tyúkok elé. Abban futott át jóízű pletykára a barátnőjéhez, aki az utca végén lakott, abban loholt ki, ha csengetett a postás, meg azt kapta magára, ha kis lábaskában, óvatosan lépegetve – ki ne lötyögjön – hozta a frissen főzött levest nekünk. Legtöbbször a csipetkéset, mert az volt a kedvenc, mindegy, hogy bab, borsó vagy lencse volt a csipetke mellett. Azt terítette fájós hátára, amikor kukorica csutát hozott kosárban, meg gyújtóst hasogatott az öreg tőkénél, meg akkor is, amikor kihordta nálam is a hamut a kályhából. Amikor begyújtott kora reggel titokban, hogy mi már melegre ébredjünk, ne hidegben szaladjunk arcot meg fogat mosni. Hanem olyan melegben, ami akkor válik igazán értékessé, amikor már lehanyatlik az a kéz, ami azt a tüzet gyújtotta.

Az a nagy, vastag kendő azonban nemcsak ruhadarab volt, de takaró is. Tudom, hogy édes álmuk volt azalatt a kendő alatt a kicsiknek. Tudom, mert én is ébredtem úgy néhányszor, hogy Dédó a gyerekekkel együtt engem is betakart. Annál vastagabb, puhább és melegebb takaróm sose volt, máig siratom, hogy amikor Dédó elment, a berliner kendő is elveszett.

Nem ment azonban ki teljesen a divatból az a kendő, éppen a minap bukkantam egy hirdetésre, egy online használtcikk-piacon árulnak olyat is. Azt írják, hogy „vastag, fekete és van barna is. Mind 170-200 cm között mozog. És mind nehéz darabok.”

Elhiszem, hogy nehéz. Ahogy szaladnak az évek, úgy érzem a súlyát annak a valaha velünk élt kendőnek egyre inkább.

Így érzem a hiányát is annak, aki azt hordta, viselte éveken át. Aki azt megosztotta velünk.

Aki abba bugyolálta a kicsiket, aki azzal takarta be az egész családot, meg ne fázzunk. Bajunk ne essen.

Nem tudom, hova lett az a kendő. De ha meglelném, magam is viselném. De leginkább használnám. Takaróznék vele kakaót kortyolós téli estéken. Meg takargatnám vele azokat, akik fáznak, akiknek a leginkább szükségük van gondoskodó kézre, telet távol tartó ölelésre, és egy sokat megélt, leves-, meg palacsinta- meg hószagú kendőre.

Ajánljuk még:

Az együttlét maga a program – luxus helyett azt adom az unokáknak, amire a leginkább vágynak

Nagymamának lenni csodálatos, és egyben olykor nehéznek tűnő feladat. Néha csak rövid időt tölthetünk az unokával, és amúgy is sok a feladat, ezért amikor együtt vagyunk, szeretnénk mindenképp megmutatni, mennyire szeretünk, mi mindenre vagyunk képesek (a gyerekért). De azt hiszem, tévút ez, mert az unokáknak valójában nincs szüksége semmi másra, csak az együttlétre. Ha pedig az megvalósul, nem az a kérdés, mivel teljen el az idő, hanem az, hogyan.