Család

„Az evést is meg kell tanítanunk” – a gyorsétterem-emberiségről

Bárhol járunk is a világban, (szinte) mindenhol hódítanak a gyorséttermek. A nap minden szakában megtelnek a fényárban úszó étkezdék, és ami a legszomorúbb: kilencven százalék feletti arányban tízen- huszonéves fiatalokkal találkozhatunk bennük. Ennek okán (szinte) az egész világon feladattá vált a „relearning how to eat”, vagyis az étkezés „újratanulása”. Ez a fogalom egykoron egy-egy betegség utáni lábadozás feladatát jelentette, ma viszont egyre inkább az egészségünk megőrzésére irányuló tevékenységet takar. Egy olyan folyamatot, amiben a nagyszülőknek kulcsszerepe van.

A Covid kitörése előtti hetekben az olaszországi Bariban és Leccében dolgoztam, s a szabadidőmben jártam a várost. Azt vettem észre, hogy a hagyományos, családi éttermekben, de még a kisebb pizzériákban is kevesen vannak, holott az árak nem voltak túl magasak. Ellenben a gyorséttermek tele voltak, s a fiatalok nemcsak ettek, hanem mobiltelefonjaikkal a kezükben órákig beszélgettek az asztaloknál. Fast food, fast life (gyorsétel, gyors élet) – mondhatnánk, de fontos hangsúlyozni, hogy ez az életmód veszélyes is lehet. Pláne, ha az étkezdékben – ahogyan Olaszországban tapasztaltam – valódi közösség formálódott, közösségteremtő ereje volt a közös burgerezésnek, és a közösségben maradás, a baráti kapcsolatok feltétele is volt, hogy ott együtt (l)egyenek a fiatalok.

Félreértés ne essék: az, hogy az asztal körül épül a barátság, természetes. Az pedig, hogy a fiatalok együtt töltik az időt, szintén természetes, és jó is. Jelen esetben csak azt találtam aggályosnak, hogy mindehhez egy gyorsétterem asszisztanciájára volt szükségük.

Többféle gondot is látok abban, ha a közösségi élet a gyorséttermek köré szerveződnek. Vegyük az alapvetést: az egészségnek nem tesz ez túl jót. Tudjuk, hogy az ízfokozók és tartósítószerek gyomor- és bélrendszeri problémákat okozhatnak, a típusételek fogyasztása cukorbetegséghez és vitaminhiányhoz vezethetnek – aki látta a Super Size Me című dokumentumfilmet, az pontos képet kaphat minderről. Hiába hirdetik gyorséttermek menüiken a különféle salátákat, legtöbbször nem salátázó fiatalokkal találkozunk, ha bepillantunk egy-egy étkezdébe. Ez nem is meglepő, hiszen ott az XXL-es hamburger, az óriási méretű sültkrumpli, a hatalmas kóla és a fagyi, csodás öntetekkel – ezek cukros ízorgiája sokkal csábítóbb.

Mit tehetünk mi, idősebbek az étkezési kultúra látványos és szomorú leépülésével szemben?

Azt hiszem, három dolgot: egyrészt elmondjuk gyermekeinknek és unokáinknak, hogy az étkezésnek meg kell adni a módját, egyáltalán nem mindegy, hogy mit, milyen mennyiségben és milyen sebességgel eszünk meg. Másodikként elvihetjük őket valódi, igényes éttermekbe, ahol megtapasztalhatják a gyorsétterem és a valódi étkezési kultúra közötti különbségeket. Mindezen túl azonban talán a legfontosabb a harmadik: mi magunk is készítsünk nekik minőségi reggelit, ebédet és vacsorát, és vonjuk be őket a főzésbe!

Egy négy-ötéves unoka már szívesen és örömmel dagasztja a tésztát a mamával, és ha természetesen nem is a kenyérvágást vagy a krumplihámozást bízzuk rá, szívesen megkennek egy kenyeret, összekevernek egy krémet, pláne, ha néha az orruk is maszatos lesz. A nagyobbacskák már fel is tudják tenni a terítéket az asztalra, hajtogathatják a szalvétát, így a közös lakomát kicsit a magáénak érezhetik.

Miközben ezt a munkát végezzük, meg kell mutatni és el is kell mondani nekik azt, hogy micsoda igényességgel, figyelemmel, aprólékos pontossággal főzünk, mert ilyenkor, a családi ebédnél az a cél, hogy a lehető legjobb ízt érjük el. Megtaníthatjuk, hogy a másik táplálása egyben szeretetcselekedet is, amivel örömet szerezhetünk. Beszélgethetünk a minőségi alapanyagok jelentőségéről, a tápértékről, arról, miért fontos vegyszer- és GMO-mentes termékeket vásárolni, nem utolsó sorban megtaníthatjuk nekik, hogyan tudják később házi koszttal ellátni magukat, a saját családjukat. 

Persze nem vagyok naiv. Nem gondolom, hogy a gyorsétteremben látott olasz fiatalok közül senkinek ne lenne otthon tésztagyúró nagymamája, jó húsokat, finom borokat ismerő nagypapája. Ez pedig bizakodásra ad okot: ha a fiatalok ismerik a jó ízeket, az igazi ételeket, hiszem, hogy megérzik a különbséget a gyors és a valódi étel között. Amíg pedig tudják, hogy melyik jó, van ízlésük és érzik a különbségeket (hiszen ismerik mindkét világot), hiszem, hogy hosszú távon ők is a minőséget választják majd. Egy kamasz természeténél fogva lázad: szereti az egészségtelen ételt, a sokat kárhoztatott olcsó hamburgert és a cukros szénsavas üdítőt. Élvezni fogja hát a barátaival eltöltött időt egy gyorsétteremben – és nincs is ezzel baj, amíg ez egy időszakos program. Az a gyerek, aki megismerte a házi kosztot és elsajátította a főzés alapjait, felnőve aligha elégszik meg a rendszeres és folyamatos gyorséttermezéssel. 

Nagyszülőként, szülőként tehát abban van nagy szerepünk, hogy

még a kamaszkor előtt kialakítsunk egy egészséges viszonyt gyermekeinkben az ételek irányába.

Nem kell semmit tiltani, ahogyan tukmálni sem. Példát érdemes mutatni jó ételek fogyasztásával, és figyelni arra, hogy a bármiért is adott jutalom ne egy hamburger legyen, a közös, jó emlékek pedig ne a gyorsétteremhez kössék majd az utódot.

Nincs olyan illúzióm, hogy a gyermekeink vagy unokáink egyszerre csak abbahagyják a gyorséttermek látogatását. Azt viszont annál inkább gondolom, hogy tehetünk azért, hogy kevesebben és kevesebbet járjanak ilyen helyekre, hogy megérezzék a házi koszt örömét és erejét, s ezáltal egészségesebbek, igényesebbek és boldogabbak legyenek!

Ajánljuk még:

Tudtad, hogy ez is magyar? – Tojásfehérjéből készít tejtermékeket egy szigetcsépi vállalkozás

A tejről sokak lemondanak akár meggyőződésből, akár egészségi okokból, ezért évről évre ismertebbek a növényi tejpótlók, ezeket viszont ízük, állaguk, erős allergizáló hatásuk miatt nem kedvelik néhányan. Számukra, és igazából mindannyiunk számára jó hír az, hogy egy magyar cég olyat hozott létre, amit eddig senki más: tojásfehérjéből készítenek különféle tejtermékeket.

 

Már követem az oldalt

X