Vadlovak, szalakóták, katonazenekarok és fényünnep – ez a hétvége is jól kezdődik!

Aktív

Vadlovak, szalakóták, katonazenekarok és fényünnep – ez a hétvége is jól kezdődik!

Felfedezni, megfigyelni, elmerülni a látványban: erről szól e hétvégi programajánlónk, melyben nemzeti parkok különleges túravezetései, exkluzív kastélylátogatás, katonazenekarok nemzetközi találkozója és fényfesztivál is helyet kapott. Hétről-hétre egyre nehezebb szűrni a programkínálatot, hogy tényleg csak a legkülönlegesebbeket mutassuk, hiszen a nyár közepe felé robogva egyre több a fantasztikus ajánlat. Csábuljatok el valamelyikre!

Vadlovak hétvégéje a Hortobágyi Vadasparkban

A világon, egyedülálló módon az utolsó fennmaradt vadlófaj a Przewalski ló. Ennek a kipusztulás széléről megmentett állatnak a története nemcsak sikeres fajvédelmi programnak mondható, hanem szimbólum is: nemzetközi összefogással és következetes, kitartó munkával megakadályozható a ritka, különleges fajok eltűnése. Július első hétvégéjén rövid vadlovas szakvezetést tartanak a Hortobágyi Vadasparkban, melynek során közelebbről megismerhetjük ezeket a lenyűgöző patásokat.

Fotó: Hortobágyi Vadaspark

A szakvezetések időpontjai:
2024. július 6-7.: 11.00 és 13.00 órás járatoknál

A vadaspark fakultatív programja továbbá az extra szafari, melynek során terepjáró segítségével megtekinthető a bemutató legelőnk vadlóháreme a rekonstruált őstulkokkal együtt. A szafari program időjárás és talajviszonyfüggő.

Megközelítés: a Hortobágyi Vadaspark a nemzeti park járművével közelíthető meg, mely a Hortobágy Infó épülete melletti parkolóból indul 10.00-16.00 óra között minden egész órakor.

További információ:
HNP Látogatóközpont
Tel.: 52/589-000 (kedd-vasárnap 10.00-15.45)
E-mail: info [at] hnp [dot] hu

Szalakóták a Cserebökényi pusztán – természetfotósok örömére

A Körös-Maros Nemzeti Park különleges programja a szalakóták megfigyelésére alkalmas szakvezetéses túra, melyen megismerkedhetünk az alföldi puszták e színpompás madarával. Az ilyenkor nagy létszámban kirepülő fiatal madarak színpompás kavalkádja kiváló fényképezési lehetőséget nyújt a madarak megörökítésére. A túrán való részvételhez előzetes bejelentkezés szükséges.

A túra hossza: 6-7 km

Időpont: 2024. JÚLIUS 6. 16.30
Helyszín/találkozó: Szentes, Cserebökény buszmegálló
Részvételi díj: Felnőtt: 1.500,- Ft/fő; Diák, nyugdíjas 1.000,- Ft/fő
Információ, jelentkezés: Őze Péter természetvédelmi területfelügyelőnél (+36 30 425 4300)

Térkép és bővebb információ ITT érhető el.

Work in Progress Kiállítás Veszprém megújuló várnegyedében

A Veszprémi Főegyházmegye Work in Progress (WIP) egyedi kiállításának résztvevői a megújuló várnegyed egyes épületeibe látogathatnak el, és annak megújítási fázisait tematikus séták keretében ismerhetik meg. Az érdeklődők többek között azt is megtudhatják, évszázadokkal ezelőtt milyen volt az élet a várhegyen, ugyanakkor rácsodálkozhatnak a várnegyedben ma is fellelhető középkori emlékekre.

Fotó: Veszprémi Érseki Turisztikai Központ

Vezetett túrák indulnak szombat, vasárnap 11:30; 14 és 16 órakor a Biró-Giczey Házból, ahol egyúttal a várhegyen talált régészeti leletekből összeállított kiállítás is megtekinthető.

Nemzetközi Katonazenekari Fesztivál Debrecenben

Igazi különlegességgel vár a cívis város ezen a hétvégén: Látványos bemutatókkal, tíz külföldi és két hazai társulattal várja közönségét Debrecen főterén az idei Nemzetközi Katonazenekari Fesztivál. Történelmi örökségünk ünnepe, az ország legnagyobb nemzetközi katonazenei találkozója fergeteges koncertekkel és látványos szakalaki bemutatókkal ingyenesen várja az érdeklődőket.

A Magyar Honvédség legjelentősebb zenei találkozóján július 3. és 6. között Magyarországot a Magyar Honvédség Debrecen Helyőrségzenekar és a Magyar Honvédség Központi Zenekara képviseli, míg a nemzetközi palettáról Csehország, Ausztria, Szlovákia, Horvátország, Hollandia, Olaszország, Egyiptom, Románia és Lengyelország mutatkozik be a közönségnek. A Honvédelmi Minisztérium és Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata kétévente rendezi meg a fesztivált, melyen idén csaknem 600 hangszeres résztvevője ragad hangszert.

Fotó: XXII. Nemzetközi Katonazenekari Fesztivál

Ingyenes vasárnapi látogatás a móri Lamberg-kastélyban

Minden hónap első vasárnapján ingyenesen látogathatják a móri Lamberg-kastély állandó kiállításait (tárlatvezetéssel) azok, akik a 26. életévüket még nem töltötték be, illetve 18 év alatti személyt kísérő legfeljebb 2 fő. Az állandó kiállítások kizárólag tárlatvezetéssel tekinthetők meg!

A késő barokk Lamberg-kastély állandó tárlataiból megismerhetjük a Mór történetét, a borvidéket, a svábok, az ide telepített német lakosság hagyományait, Wekerle Sándor, Victor Vasarely és dr. Zimmermann Ágoston életét.

Tárlatvezetések időpontjai: 10:00, 12:00, 13:30.

Fotó: Lamberg-kastély

Zsolnay Fényfesztivál Pécsett

Nyolcadik alkalommal élvezhetjük az európai viszonylatban is különlegesnek számító Zsolnay Fényfesztivált, mely Pécs belvárosában 30 helyszínen kínál izgalmas programokat. A fényfestés nemzetközi élmezőnyébe tartozó magyar szakemberek a zene és a látvány ritmusával rajzolják újjá a dél-magyarországi nagyváros tereit, épületeit. A Fényfesztivál letölthető programfüzetéből részletesen is tájékozódhatunk a kulturális csemegékről.

Fotó: Zsolnay Fényfesztivál

Nyitókép: Unsplash / Sixteen Miles Out

Ajánljuk még:

A Mandoki Soulmates Budapest szívében

Időben szólunk, hogy senki se maradjon le róla: Szent István ünnepe alkalmából Budapest szívében, a Bazilika előtti téren idén, augusztus 18-án 19:00 órától újra életre kel a többszörös platina- és aranylemezes Mandoki Soulmates muzsika. Az est folyamán a már megszokott varázslatos élmények mellett friss szerzeményekkel várják a rajongókat, ugyanis ezúttal a korábbi nagy dalok mellett bemutatásra kerülnek a Soulmates új korongjáról, A Memory Of Our Future-ről is a fülbemászó, fajsúlyos dallamok, igényes és világszínvonalú hangszerelésben.