Aktív

Szabadulás a hétköznapokból: zuhogó esőben is igazi kalandok várnak

Egy-egy esős hétvégén hajlamosak vagyunk bekuckózni, és a huszadik sorozatot nézve várni, hogy végre elálljon az eső. Pedig rengeteg beltéri programlehetőség van, amelyek közül ilyenkor is választhatunk! Ezúttal egy izgalmas válogatással segítünk a programszervezésben: Magyarország legextrémebb szabadulószobáit mutatjuk be, ahol kicsik és nagyok vagy éppen csak nagyon nagyok kereshetik az önfeledt kikapcsolódást.

Mi az a szabadulószoba?

Évek óta hódítanak a szabadulószobák: azok a szolgáltatóhelyek, ahol választott csapattársainkkal jellemzően egy órára bezárnak bennünket, és az ajtó megnyitásához logikai-ügyességi feladatok során szerzünk kulcsot. A szobában egy másik valóságba csöppenünk (általában valamilyen kitalált történet, tematika mentén), és bár a veszély nem valós, a megélt izgalom és a kihívások nagyon is valósnak hatnak! 

Mára a legkülönfélébb szobákat találjuk, föld alatt és föld felett, a természetben, magánházaknál... gyakorlatilag a készítők kreativitásától függ, hol és mivel kápráztatják el a kikapcsolódni vágyókat. A legtöbb szobába csak alsó korhatár szabályozza a belépést, a csoportlétszámot pedig a hely sajátosságai határozzák meg – van, ahol ketten is indulhatunk már ilyetén kalandra! 

S bár őrültségnek hangzik, a szabadulószobák sikere töretlen. Emberek ezrei élvezik, hogy egy kreált „veszélyhelyzetbe” csöppennek, s onnan ki kell szabadítaniuk magukat. De miért is? 

Szabadulószobák pszichológiája

Ha puszta adrenalinlöketként játékos élvezetként él a fejünkben a szabadulószoba kihívása, nagyot tévedünk. A különböző tematikák szerint berendezett helyszínek mögött ugyanis kőkemény tervezettség áll, ami minden esetben az emberi psziché „rögzültségeire” hat. Szakemberek a keresztrejtvények háromdimenziós rokonának nevezik a szabadulószobákat, és ha jobban körbenézünk, nem is annyira távoli e párhuzam, a szabadulás felé vezető úton ugyanis a szobában átélt vizuális ingerek és élmények egy olyan kaput tárnak ki elménkben, amelyet ritkán használunk. 

Vizuális ingerek rengetegéhez szokott az agyunk, így a már-már felszínes észlelés nyomán pillanatok alatt átsiklunk a tárgyak felett, anélkül, hogy különösebben elgondolkodnánk azok használati lehetőségeiről. Ez a való életben nem jelent gondot, egy szabadulószobában viszont annál inkább. Ha ott jól akarunk teljesíteni, el kell szakadni hétköznapi felszínességünktől, ez pedig az agyunk számára új kihívás.

Amikor észre is vesszük az ingereket, a megoldás nem egyértelmű, ugyanis mindennapi életünkben a kreativitásunkat nem feltétlenül használjuk. Csakhogy egy szabadulószobában a mindennapos sablonok nem sokat segítenek, s ha azokon nem tudunk túllépni, jön a pánik, a lefagyás, a döntésbénulás, és tik-tak-tik-tak, és máris lejárt az idő. Ha pedig túl tudunk, jön a flow, a koncentrált odafigyelés, a kreatív energiák pezsgése, és már kint is vagyunk!

Egy szabadulószobában gyakorlatilag harcolunk a saját elménkkel és küzdünk az ösztönös észlelésünkkel, ami a maga berögzült szabályainak köszönhetően újra és újra tévútra akar vinni bennünket.

Talán ezért is olyan népszerűek a szabadulószobák: pszichés alapokon nyugvó adrenalinlöketet adnak, mert lehetőséget nyújtanak számunkra a küzdésre. Olyan stresszhelyzetet teremtenek bennünk, ami motivál bennünket, s amit jó eséllyel tudunk kezelni, de itt ahhoz, hogy sikeresek legyünk játékosak, kreatívak, innovatívak kell legyünk. Vagyis a legjobb oldalunkat kell mutatnunk, azt, amit a munkánkban, a gyereknevelésben lehet, már rég használtunk, ha csak a megszokás görgeti előre életünket. (Ezért is jó, ha a szabadulószobába járunk kikapcsolódni: megérezhetjük, hogy lehet másképpen is csinálni!) A szabadulószoba tehát nem más, mint egy játékos keretekbe foglalt önismereti „félóra”, ami az emberi tudat behatárolt megszokottságát igyekszik feltörni, és a kreatív gondolkodás új útjaira terelni. 

Ha kedvet kaptatok kipróbálni egy ilyen kalandot, az alábbi listában valamilyen szempontból különleges, látogatásra érdemes szabadulószobákat mutatunk:

Speckó, Budapest

Több, valóban speciális szabadulójátékokból álló programcsomagot állított össze a Speckó, és amit eddig próbáltunk, mindet szerettük! Egyes programokon megbirkózhatunk a környezeti problémákkal és a felénk száguldó űrszeméttel, máshol egy igazi erdőben élhetjük át a kalandok és szabadulás különleges élményét!

A Speckó nem egy szimpla szabadulójáték-szervező közösség, hanem egy olyan különleges élményekre és elfogadásra építő csapat, ami igyekszik a legkülönfélébb módokon becsempészni az értékeket a játék részleteibe. A fogyatékkal élők elfogadása és segítése, a társadalmi és környezeti problémákról való egyeztetés is terítékre került már náluk. Egyik kedvenc kezdeményezésem tőlük a nagyszülők bevonása: „50 százalék kedvezményt kapnak a szabadulós játékunk árából azok a csapatok, amelyek 60 év feletti játékost integrálnak. Hozd el a nagypapád, a nagymamád, idősebb rokonodat” – szuper ötlet, nem? 

CRAZYGARAGE, Sopron

Családoknak, barátoknak, céges csapatépítésre vágyóknak egyaránt remek választás a crazygarage, ahol cellarácsok mögött törhetjük a fejünket az előző rabok által otthagyott feladványokon vagy megkísérelhetjük elcsenni az ősök autóját. A mobil szabadulószobáknak köszönhetően akár

házhoz is rendelhetjük az élményt.

Az igazi rózsaszín pamacsokat kedvelőknek még kifejezetten csajos szoba is akad, ami mobil pálya lévén kitelepülve is kérhető. De ha más tematikák jobban vonzanak, itt készíthetünk hordágyat és kerülgethetjük az aknamező robbanófejeit is... kinek, mi tetszik!

MisztIQum, Veszprém

„Eddigi ismeretlen, 4500 évvel ezelőtt uralkodó egyiptomi királyné sírját fedezték fel… Azért legyetek óvatosak! Egy csapda vár titeket: amint beléptek a kapun, az azonnal rátok zárul! 60 percetek van, hogy kiálljátok a próbákat és megtaláljátok a kiutat! Ha nem sikerül, az örök fogság vár rátok” – olvasható a Kripta szobában, ahonnan akár már hatéves gyerekkel is megpróbálkozhatunk kijutni. Egy másik izgalmas kaland a városi nyomozós Mr. Anonymus játék is, ami két óra intenzív izgalmat és pezsgést kínál a résztvevőknek, már 10 éves kortól. Tiniknek pedig ott a Da Vinci Kód-ex szobája, és akik elég felnőttnek érzik már magukat, egy túszjátszma-játékot is bevállalhatnak.

Pániqszoba, Budapest

Az igazi keménymotoros hely ez… A legtöbb szoba kifejezetten felnőtteknek és erős idegzetűeknek ajánlott: van itt Fűrész, Erogén zóna, Trónok harca, Csernobil, Lidércnyomás és Predator szoba is, az Észvesztőben pedig több szobán át tart a szabadulás, és ha egy ajtó bezárul, már nincs visszaút… Szerencsére a könnyebb témákat kedvelőknek is van választék: a Sherlock és a Szemfényvesztő szobák igazán izgalmasak különösebb sokkhatások nélkül is. A szabaduláson kívül lehet még itt más őrültséget is csinálni: kipróbálhatjuk magunkat baltadobálásban és fröcskölésben is. 

Tömlöc, Szombathely

„Ne feledd, nincs egészséges ember, csak kevés elvégzett vizsgálat”- izgalmas, és kissé kétségbeejtő nyitánya ez a Rendelő szobának, amit a Fóbia kaland követ a sorban. Már a névválasztások is figyelemfelkeltőek, mert amellett, hogy kiráz tőlük a hideg, a kíváncsiságomat sem hagyják nyugodni. A galéria képeit nézve meglepően megnyugtatóak a helyszínek,

nem amolyan tipikus szabadulószoba-félék.

És lehet, hogy csak én vagyok túl gyanakvó, de talán pont ezért sejtek igazi fóbiás meglepetést mögöttük… 

Szabadulock, Ajka

Az ajkai Frankenstein szobának sem kell elbújnia, ha hidegrázásversenyt rendeznek… Aki ismeri az eredeti sztorit, az nagyjából tudja, mire számíthat, ezért a gyerekeket inkább vigyük el a nagyszülőkhöz! Vagy kerüljük el messzire a labort, és vegyük az irányt a hagyaték szoba felé, ahol „David nagypapa halála után a korábbi lakosztályába lépve szembesültök azzal, hogy az elhunyt nagybácsi teljes vagyona Titeket illet, de bizony a furfangos kis öreg nem könnyíti meg a dolgotokat, nem adja könnyen az örökségét. Utolsó éveiben izgalmas fejtörőket és talányokat eszelt ki melyeken át kell küzdenetek magatokat.”

Neverland, Budapest

Az egyik első szabadulószoba Budapesten, egy kis plusszal: a játék mellett bár és étterem is várja a vendégeket. Különleges és komplex,

egész estés programot kínáló szabadulószoba ez,

a legkülönfélébb tematikákkal: zártosztály, mágusok, azték sírkamra, vadnyugat és gyilkosság is akad a választékban, a nagy izgalmak után pedig csak egy karnyújtásnyira van a kedvenc italunk. A hely különlegessége egy foglalható VIP szoba, ami klasszikus szivarszobák világába repíti az igazán extrém élményekre vágyókat.

Magicrooms, Budapest

Igazi újgenerációs szabadulószobák, amikben a látványelemek hangsúlyos szerephez jutnak. A legnagyobb filmklasszikusok közül válogathatunk: a Star Wars éppúgy megtalálható itt, mint a Harry Potter, A Karib-tenger kalózai vagy éppen a Másnaposok őrült éjszakája. Varázslótanoncoknak kifejezetten ajánlott e hely, hiszen a szobák mellett egy igazi varázs-étterem is helyet kapott. A romantikus pillanatra vágyók választhatják a randi szobát, ami minden bizonnyal erősebb kapcsolatépítő, mint egy punnyadt moziest.

Brainmaze, a multiroom szabadulószoba

A brainmaze-nél szervezett játék különlegessége, hogy a programban két csapat vesz részt, akik két külön szobában küzdenek a feladatokkal, de a játék során a másik szobából szabaduló csapattal is össze kell dolgozniuk. Igazi személyiségfeltáró játék, hiszen időnként válaszút elé kerülnek a csapatok: eldönthetik, segíthetik vagy akadályozzák a szomszédokat. 

Természetesen a fenti lista csak egy kis szelete annak a kínálatnak, ami idehaza szabadulószoba-terén elérhető. Rengeteg izgalmas, különleges és garantáltan felejthetetlen élményt kínáló hely van még országszerte, érdemes kipróbálni őket! 

Ajánljuk még:

Dobozba zárt szeretet: hogyan küldjünk külföldre ajándékot?

Többféle lehetőség közül választhatunk, ha valamilyen meglepetést szeretnénk küldeni külföldön élő rokonunknak, ismerősünknek. Érdemes előre tájékozódni, mit tehetünk a dobozba és mit nem (ez főleg az Egyesült Királyságban élők esetében lényeges), valamint azt is tudjuk meg, melyik az az utolsó időpont, amikor még karácsony előtt megérkezik a csomag. Még időben vagyunk, de nem érdemes ezt sem az utolsó pillanatra hagyni.

 

Már követem az oldalt

X