Aktív

Őszi bakancslista a tudatos jelenléthez

A kedvenc hónapom az aranyfényben és csupa bordó-sárga falevélben úszó október, és nem azért, mert ekkor van a születésnapom, hanem mert egész évben soha nem tudok úgy lelassulni, mint ilyenkor. Maximum a forralt boros december második felében.

Jó dolog a slow living életmód, de ember legyen a talpán, aki az évnek mind a 365 napján képes rászánni egy-egy félórát arra, hogy kiélvezze a pillanatokat, amelyeket éppen átél – én sajnos még messze állok a buddhaságnak ettől a fokától.

Az ősz viszont mindig elandalít kicsit a maga szépségével, talán a természet változásának egyértelmű jelei késztetnek rá, hogy olyan kreatív elfoglaltságokat és szokásokat vezessek be ilyenkor a mindennapjaimba, amelyek segítenek kicsit jobban jelen lenni. 

Néhány kipróbált és bevált tippem:

1. Ismerkedj meg az ízig-vérig őszi gasztronómiával!

A környezettudatos háztartásvezetés jegyében igyekszem mindig olyan alapanyagokból főzni, amelyeket nem kell másik kontinensről hozni, így az október beköszöntével nálam vége van a paradicsomszezonnak, cserébe érkezik helyette sütőtök, szőlő, lilakáposzta és szilva végtelen mennyiségben. Az év más szakaszaiban nyilván ezeket nem vásárolom, így a vasárnapi sült kacsacomb mellé (mert nem, nem mondok le teljesen a húsról a környezetvédelem miatt) tett édesburgonya püré és sült körte igazi különlegességnek számít. A forró csoki vagy a boros tea ideje is ilyentájt köszönt be nálunk – hát lehet annál léleknyugtatóbb, mint egy vastag takaróba csavarva állni esténként a hideg teraszon egy bögre meleg itallal a kezünkben?

2. Készíts dekorációt abból, amit a természetben találsz!

Bár igyekszem minden évszakban alkalomhoz illően öltöztetni az otthonom, valahogy mindig meg kell várnom az őszi időszakot, hogy igazán hangulatosnak érezzem a házat, mert egy csokor nyári virág minden bája ellenére sem ér fel a skótkockás takarókkal, aranyló falevelekből font koszorúval az ajtón vagy a faragott töklámpásokkal. Idén – szégyen vagy sem – az erdőben sétálva „elloptam” egy szép, dús faágat a földről és hazahoztam, ebből hamarosan a bejárati ajtó mellé készül egy gyertyákkal megvilágított „kísértetfa”.

3. Látogass meg egy szüreti programot vagy egy klasszikus őszi helyszínt!

Az a helyzet, hogy szőlőtaposásra és mustpréselésre többnyire csak évente egyszer van alkalom – mondjuk szeptember-október tájékán. Szerintem az őszi néphagyományokat sokkal kevésbé ismerjük, mint az egyéb évszakok szokásait, pedig egy szüreti nap legalább olyan nagy élmény tud lenni, mint a közös tojásfestés Hollókőn vagy a Luca-szék faragása a helyi közösségi házban. Ünnep a szürke hétköznapokban. Elismerem, a jelenlegi vírushelyzet nem kedvez a szüreti fesztiváloknak, de van ennek egy másik alternatívája is: meglátogathatsz egy olyan igazán festői, őszi tájat, mint például az Őrség.

4. Nézz családi filmeket és romantikus vígjátékokat a borongós időben!

Nem vagyok tévézős típus, főleg nem a hétköznapok során, mert úgy érzem, csak vesztegetem a másra fordítható időmet egy-egy film megnézésével, de az őszi-téli időszakban valahogy kedvem támad néha bekuckózni a meleg takaró alá és megnézni valamit, miközben odakint szakad az eső a szürkületben. Ilyenkor jön meg a kedvem azokhoz a rém szirupos amerikai családi filmekhez vagy romantikus vígjátékokhoz, amelyek Hálaadás napja körül játszódnak – ezek még nem karácsonyi történetek, de már megvan a begubózós hangulatuk. Néha ezeknek is helyet lehet adni az életben...

5. Írj őszi bakancslistát az apróságokról!

Az első négy pontban nagyobb változtatásokat soroltam fel, olyanokat, amelyekhez talán kedvet is kell gyűjtened – de az őszi hangulat előcsalogatásáért apróságokkal is tehetsz. Hallgass jazzt, miközben odakint besötétedik. Kóstold meg a sült gesztenyét valamelyik árusnál az utcán és sétálj egy nagyot. Faragj töklámpást és tedd ki világítani az ablakba. Húzz vastag pulóvert és hemperegj egy zizegős avarkupacban, mint az óvodások. Gyújts meg egy fahéj illatú gyertyát. Csinálj bármit, ami kicsit kiszakít a hétköznapokból, és esélyt ad, hogy megállj egy percre. Mert ősszel tényleg könnyebb megérezni, hogy az apró-cseprő dolgok is segíthetnek, hogy két nagy rohanás között ne késs le a saját életedről...

 

Már követem az oldalt

X