Művészet és történelem – a tartalmas hétvégi kikapcsolódásért

Aktív

Művészet és történelem – a tartalmas hétvégi kikapcsolódásért

Minél melegebb van, annál jobban esik a múzeumok hűvösében lubickolni valamilyen kulturális csemegében: éppen ezért erre a hétvégére főként ilyen programokat válogattunk össze. Csodálatraméltó alkotók fantasztikus öröksége, a történelem sodrásából kiszűrődő tanulságok, értékek és kuriózumok várnak az ország különböző múzeumaiban, váraiban, kulturális rendezvényhelyszínein. 

Végvári Vigasságok az egri várban

Ha történelmi fesztivál, akkor Eger! Ma kezdődik és egész hétvégén tart a XXVIII. Végvári Vigasságok a Dobó István Vármúzeum szervezésében. Ez alkalomból megtelik élettel az egri vár: 13 hagyományőrző csoport, 3 régizene együttes és kézművesek sora várja a vitézi élet és az egri hagyományok iránt érdeklődő közönséget.

A nagymúltú rendezvénysorozat első napján tárlatvezetések sorába lehet bekapcsolódni, melyet az egri vitézek és a helyi néprajzos, muzeológus szakemberek tartanak az érdeklődőknek. Szombaton és vasárnap már a szó konkrét értelmében is puskaporos lesz a hangulat: fegyverropogás kíséri majd a korabeli fegyverzettechnikai bemutatókat, miközben a vár különböző pontjain a kora újkori magyar gasztronómiai örökséggel is megismerkedhetnek a látogatók. 

Olyan érdekességekre is fény derül, mint hogy hogyan élelmezték a vár népét az ostrom idején, hogyan készül a fekete leves és miként lesz a kovászból cipó.

Két ágyúdörgés között a Bordó Sárkány, a Keleti Szél és a Sonivius Vappae régizenei együttesek zenészei muzsikálnak, de lesz kézműves bemutató és foglalkozás, zászlóforgatók és középkori táncelőadás is. A legkisebbek kipróbálhatják a Betyártanya és a Kalandozó Komédium játékait, a kisvitéz-képzőben pedig felkészülhetnek és török-magyar csetepatéra is!

A nagy népszerűségnek örvendő rendezvény szervezői nemcsak a szórakozásra gondoltak, de közösségi, társadalmi ügyeket is kihangosítanak ez alkalomból: lehetőséget teremtenek az önkéntes véradásra is. A pontos program a rendezvény honlapján érhető el.

Ha már Egerben járunk a hétvégén, érdemes a vidék „borospincéjébe”, az egri Szépasszonyvölgybe is ellátogatnunk, ahol  vasárnap este a Cinemafónia Egri Szimfonikus Zenekar filmzenei koncertjén vehetünk részt.

Látogatás Zichy Mihály otthonában

A kúria (8660 Zala , Zichy Mihály utca 20.), ahol Zichy Mihály grafikus- és festőművész, a magyar romantikus ábrázolóművészet kivételes tehetsége, az orosz cárok udvari festője született, és ahol hazatérve nyarait töltötte, egy természetvédelmi területként védett parkban áll, Zalában – ma emlékházként működik. A múzeumot a festőművész születésének századik évfordulójára alapította unokája, Zichy Mária Alexandra és a férje, Csicsery-Rónay István. Az azóta több átalakítás és felújítást megért múzeumban a család eredeti bútorait, tárgyait, a család 4000 kötetes – főként német és latin nyelven íródott könyvekből álló – könyvtárát és dokumentumait láthatjuk, többek között Zichy Mihály Grúziából hazahozott tárgyait.

Zichy Mihály Emlékház folyamatos látogatható tárlata mellett egész évben tartalmas programokat is kínál, érdemes követni közösségi oldalukat.

Világhírű magyar fotóművészek közelről a Szépművészeti Múzeumban

Kertész, Moholy-Nagy, Capa… / Magyar fotóművészek Amerikában (1914–1989) címmel exkluzív, művészettörténeti szempontból is jelentős tárlatot láthatunk a Szépművészeti Múzeumban: első alkalommal készült ugyanis itthon átfogó kiállítás az Amerikába elszármazott magyar fotográfusok munkáiból. A több mint 30 fotóművész több mint 170 alkotását felvonultató tárlat a művészettörténészek által rövid 20. századnak nevezett időszak termése, a kiállított anyag stílusjegyekben a modern, a szürrealista és az absztrakt vonásait egyaránt képviseli.

A hétvégén tárlatvezetések keretében is megtekinthetjük a páratlanul gazdag anyagot – ezt nem szabad kihagyni!

André Kertész: Tűzlépcső – Fotó: Szépművészeti Múzeum /  Kertész, Moholy-Nagy, Capa… / Magyar fotóművészek Amerikában (1914–1989)

A kiállításon szereplő művészek: Aigner László, Albók János, André de Dienes, André Kertész, Arnold Eagle, Barna Anna, Berkó Ferenc, Cornell Capa, Drozdik Orshi, Gross-Bettelheim Jolán, Haár Ferenc, Ház Miklós, Kálmán Béla, Kepes György, Kondor László, Koráb Boldizsár, Lőrinczy György, Marion Palfi, Martin Munkácsi, Max Thorek, Michael Simon, Moholy-Nagy László, Muray Miklós, Révész Bíró – Révész Imre, Bíró Irma , Robert Capa, Somogyi Kornél, Stephen Deutch, Sternberger Marcell, Sylvia Plachy , Weisz Paula, Willinger László, Ylla – Koffler Kamilla.

Ezt tudtad? A Szépművészeti Múzeumban és a Magyar Nemzeti Galériában díjtalan belépésre jogosultak csak az állandó kiállításokra minden hónap harmadik szombatján a 26 év alatti személyek, illetve a 18 év alatti közeli hozzátartozóját kísérő egy vagy két fő felnőtt (csak az EGT tagállamok állampolgárai számára). Díjtalan belépésre jogosultak mind az állandó, mind az időszaki kiállításra nemzeti ünnepeken (március 15., augusztus 20., október 23.) állampolgárságra való tekintet nélkül minden látogató.

Fotó: Krisztics Barbara / pikta.hu

A Tóra Fényénél – különleges kiállítás egy letűnt világról a Holokauszt Emlékmúzeumban

A Tóra Fényénél – Sokszínű orthodox zsidó életvilágok a vészkorszak előtt című kiállításával a Holokauszt Emlékmúzeum túllépett az örökös fájdalom tematizálásán: az életről készített látleletet egy kevesek által ismert világról, melynek nyomait kutatni is egyre nehezebb. A 19. század társadalmi, technológiai és életmódbéli változásai ugyanis lassan megváltoztatták azt a világot, amelyet a különböző felekezetek és csoportok elődjeiktől örököltek többek között az ortodox zsidó közösségekét is. A 20. század közepéig ez a változás még inkább kiteljesedett.

A kiállítás a magyarországi hagyományos zsidóság közép-európai begyökerezettségét és életmódjának változását hivatott bemutatni, hangsúlyosan a cseh-morva és Habsburg Galícia területéről érkező zsidóság szociokulturális különbségeit, a magyarországi ortodox zsidóság Nyugat és Kelet közötti elhelyezkedését. 

A mentalitástörténeti kiállítás az életmód megőrzésének módjaira, a hagyományok átmentésének útjaira helyezi a hangsúlyt – a látogatók számára a mindennapi élet tükrében teszi megfoghatóbbá a témát.

Fotó: Krisztics Barbara / pikta.hu 

Célja nem pusztán a megkülönböztetés és a deportálás bemutatása, hanem a társadalmi begyökerezettség, sokszínűség felmutatásával a veszteség tudatosítása. A kiállítás a közösségi és családi élet tárgyi és dokumentum-örökségéből mutat be válogatást a kárpát-medencei hagyományos zsidóság differenciáltságát felmutatva, archív fotókkal gazdagon illusztrálva.

Milyen volt a városi kóser ellátórendszer, a divat, az elfogadható üdülés az ortodox zsidók szerint, és hogyan kívánták nevelni a gyermekeiket? 

Ezeket a kérdéseket járja körül a július 18-án és július 25-én ingyenes tárlatvezetés keretében megtekinthető kiállítás.

A vezetések kezdési időpontjai: 17:00 óra
A programok ingyenesek, de regisztrációhoz kötöttek.

Amennyiben részt kívánnak venni valamely ingyenes tárlatvezetésen, keressék a múzeum oktatási osztályunk munkatársait az oktatas [at] hdke [dot] hu email címen vagy a +36-1/455-3324 telefonszámon.

Fotó: vinczemill 

Vagyóczky Károly bankjegytervező kiállítása a szentendrei Vinczemill Papírmalom Műhelygalériában

Szombaton délután 17.00 órakor nyílik a pezsgő kulturális élet központjaként ismert Szentendrén Vagyóczky Károly festőművész, grafikus és bankjegytervező kiállítása, melyen dr. Feledy Balázs művészettörténész, művészeti író mond nyitóbeszédet.

Vagyóczky Károly alkalmazott grafikus, bélyeg- és bankjegytervező többek között a Hunyadi Mátyást ábrázoló ezerforintos és a Szent István király képmásával készült tízezerforintos bankjegyeink megalkotója.

A szeptember 15-ig látható időszaki kiállítás az egyik leggazdagabb életművel rendelkező kortárs bankjegytervező művész munkáit mutatja be, aki több mint három évtizedig a Pénzjegynyomda művészeti osztályát vezette és aki első bankjegyét 42 évvel ezelőtt tervezte. E különleges életmű kivételes figyelmet kíván, a kiállításmegnyitó pedig jó alkalom a művésszel való találkozásra is.

Jó szórakozást és töltekezést kívánunk erre a hétvégére is!

Ajánljuk még:

Limonádé-túra, reformkori séta és Királyi Napok egy kis mézzel édesítve – morzsák a hétvégi programtortából

Ismét élménygyűjtögetésre hívunk benneteket. Finom, szép, érdekes és hasznos: minden szempontból értékes programokat válogattunk a hétvégére. Ahogy egyre jobban közeledünk a magyar nyár csúcspontjához, az augusztus 20-i ünnepségekhez, egyre legérettebb programokkal kecsegtetnek a fővárosi és a vidéki intézmények, helyszínek. Kedvenceink közül hoztunk néhányat: válogassatok kedvetekre!