Magyar sztárparádéval vár az idei Sziget Fesztivál

Aktív

Magyar sztárparádéval vár az idei Sziget Fesztivál

A Sziget kétségtelenül egyik legnagyobb hozadéka, hogy a hat fesztiválnap alatt Budapestre hozza a világ számos, idén is mintegy hatvan országból érkező fellépőinek hosszú sorát, a zenei műfajok sokszínűségét és sok mindent a zenén túl, legyen az tánc, színház, cirkusz vagy egyéb művészeti ág. Headliner sztárokat, nagy kedvenceket, izgalmas zenei és kulturális csemegéket, itthon talán kevésbé ismert, feltörekvő tehetségeket láthatunk több tucat helyszínen, a Szabadság Szigetének 76 hektáros területén. 

„A Sziget a hazai zenei/kulturális szcéna legnagyobb szereplője is egyben, ahol évente több száz magyar fellépő teszi teljessé a programot, lehetőséget kapva arra is, hogy – túl a saját közönségükön – a világ minden pontjáról érkező látogatók előtt is bemutatkozhassanak” – emelte ki Kádár Tamás, a Sziget főszervezője.

Impozáns felhozatallal vár az idei Sziget Fesztivál: a Nagyszínpad egyedi koncertjeitől kezdve a további nagy helyszínek – a Colosseum, a Bolt Party Aréna, a Revolut Színpad – fellépőin át, az idén új névvel jelentkező ibis × ALL presents The Buzz, a népszerű dropYard vagy a nettó hazai koncerteket sorakoztató Petőfi Színpadig. Ezt a kínálatot gazdagítják a Global Village, a Sziget Beach programjai és a magyar nem zenei performanszok: bőven lesz tánc, cirkusz és sétáló utcaszínház is.

Fotó: Sziget Fesztivál 

Nagyszínpad továbbra is azon hazai fellépőknek ad helyet, akik olyan egyedi koncertekkel készülnek a Szigetre, amelyek egyrészt az újdonság erejével hatnak a magyar közönségre, a nemzetközi hírnevet is megalapozhatják. A sorban első itt Azahriah, aki hosszú idő óta az első olyan itthoni fellépő, aki a headliner előtti sávban kapott helyet. A nemrég koncert-történelmet író zenész most a Sziget Nagyszínpad akár 60-70 ezresre duzzadó közönségét igyekszik meghódítani egy speciális show-val. Rendhagyó programmal érkezik Beton.Hofi is a Szigetre, aki

a világhírű Rajkó Cigányzenekarral lép színpadra.

A Sziget Nagyszínpadán ezúttal a teljes, 14 fős – hegedűművészeket, csellistát, nagybőgőst és cimbalmost is felvonultató – zenekar képviselteti magát a műsor egy részében, ahol a Beton.Hofi dalok az ő hangszerelésükben szólalnak majd meg. Az idén tízéves Margaret Island első Sziget nagyszínpados fellépésére pedig egy összművészeti produkcióval készül. A koncert során vendégeik lesznek a Szegedi Kortárs Balett nemzetközileg is nagy sikert arató táncosai. Folytatva a nagy helyszínek sorát a Revolut Színpadon lesz látható a Platon Karataev vagy az Analog Balaton, a Bolt Arénában lépnek fel – mások mellett – a Next Level partysorozat alapítói, Dublic és B’Andre valamint a Be Massive brand-et képviselő Metha is. A Colosseum pedig több mint húsz hazai fellépőnek ad helyt a különböző napokon és idősávokban – érdemes a Sziget weboldalán elkalandozni.

Fotó: Sziget Fesztivál 

dropYard a Sziget hip-hop és rap színpada, ahol a nagy nemzetközi merítés mellett szép számmal mutatkoznak be a műfaj hazai képviselői is. A teljesség igénye nélkül csak néhány név: itt lesz majd Pogány Induló és Ótvar Pestis, 6363, Sisi, Bongor vagy Lil FrakkThe Buzz lett az Európa Színpad új neve, ami nem véletlen, hiszen a kezdetektől az volt a cél, hogy az itt fellépő zenekarok körül legyen egy kis buzz. A sorban pedig a hazaiak: Co LeeElefántFreakin' DiscoThe Anahit, iamyank, Jazzbois. 

Sziget Beach az a helyszín, ahova el lehet vonulni a nagy nyüzsgésből, ha valaki egy kis nyugalomra, pihenésre vágyik. 

Itt a több, mint harminc hazai közt fellép majd Barabás Lőrinc SoloSuperflake, Zsüd, Naga & Beta és olyan Dj csapatok, mint a Hulable, az Eclipse Bali, a Budapest Calling, a Syndanz, a Treehouse crew és a Sandbox. A Global Village egy sziget a zenei óceánban, ahol a fesztiválozók különböző kultúrák hangzásvilágát fedezhetik fel a tradicionális zenétől az elektro-world-ig, magyar részről – többek mellett – a Besh o Drom, a Bohemian Betyars, a Duckshell, a Romano Drom vagy ZitheRandom közreműködésével.  A Petőfi Színpadon a legnagyobb a magyar zenekarok sűrűsége, említsünk néhányat is közülük: Esti Kornél, Ivan & The Parazol, Abigél, Anna and the Barbies, Sziámi, a metál vonalon pedig a LAZARVS és a Devil’s Trade. Idén is a Sziget árnyas északi csúcsát tölti meg programokkal a LightStage, a nemzetközi fellépők mellett természetesen hazaiakkal is, mint a Voice győztes Szakács Erika vagy a The Curious Kind.

Fotó: Sziget Fesztivál 

A nem zenei programokban pedig szintén szemezhetünk a magyarok közül: a Színház és Tánc helyszínen ott lesz az AHA Kollektíva, Oberfrank Réka, Cserepes Gyula, Tózsa Mikolt és a Sleeping Beauty Project, a sétáló utcaszínházak közt a Brass On The Road és az Óriás Buborék Show, a Cirque du Sziget nagy sátrába pedig visszatérnek a Baross Imre Artistaképző növendékei legújabb darabjukkal. Évek óta nagy siker a Szigeten a Karzat Színház utcaszínházi előadása, a Vándor Vurstli is, ahol ismét képviselteti magát a Magyar Zsonglőr Egyesület, és itt lép fel Nizsai Dániel bábművész is.

A Global Village programhelyszínén a Magyar Kör Egyesület táncházai várják az érdeklődőket.

Természetesen a Magic Mirror programjában is helyet kaptak a hazai fellépők: mïus koncertje, a Triton bulija és a The Pamperers workshopjai mellett az idei év záróbuliját három progresszív hazai csapat együttműködése szolgáltatja. Szintén ezen a helyszínen tekinthetik meg a látogatók a Trojka Színházi Társulás előadását Gryllus Dorka rendezésében, Lakatos Márk főszereplésével, illetve a szombati napon a Sziget Comedy színpadán is két hazai fellépő nevetteti meg a közönséget Nagy Kitty és Said Dániel személyében. A dropYard break, hip-hop és dance programkínálata a legjobb hazai táncosokat és csapatokat vonultatja fel a Cypher Town szervezésében, a Medence Csoport által kurált ArtGarden programkínálata pedig a hazai képzőművészeti szereplők sorát mutatja be.

Fotó: Sziget Fesztivál 

A hazai és a nemzetközi előadók fellépéseit tartalmazó részletes programot a Sziget weboldalán találhatunk.

Ajánljuk még: