Aktív

Játszani vészterhes időben is jó lehet: mi ezeket a társasokat forgatjuk idén

Itt az ősz, esik az eső, mi pedig bent kuckózunk a családdal. Ilyenkor a férjemmel és a gyerekekkel gyakran társasjátékozunk. És minél többet játszunk, annál inkább ráébredek: a játékok se nem unalmasak, se nem gyerekesek. 

Amikor én voltam gyerek, nekünk csak a Gazdálkodj okosan volt meg, sokat játszottunk vele, de nem különösebben éreztem úgy, hogy izgalmas és minőségi időtöltést nyújtana a társasozás. Ezen a felfogásomon a férjem óriásit változtatott! Ő olyan családban nőtt fel, ahol a sok testvérével mindig nagy társas-partik mentek és megszámlálhatatlan játék közül válogathattak. Eleinte, amikor a férjem forszírozta, hogy társasozzunk, csak vonakodva egyeztem bele, gondolván, biztos unalmas lesz, de legalább együtt csináljuk... Aztán egyre többször döbbenetes izgalom és versenyszellem kerített hatalmába. Rájöttem, hogy a társasozás az egyik legjobb dolog, amivel tölthetem az időt szeretteimmel és barátaimmal.

Ezek a mi kedvenceink: 

Agricola (1-5 fő, játékosonként 30 perc) 

Ez egy remek stratégiai játék, ahol az otthonodat és a gazdálkodásodat kell kiépítened. A társas minden eleme fából készült, ráadásul szép színes. Építhetsz karámot juhoknak, malacoknak vagy marháknak, lehet halas-tavad, és ha még több pontot szeretnél gyűjteni, akkor plusz szobákkal is bővítheted házad, hogy gyarapodhasson a család.

 

Ez azért is remek fogás, mert akkor a gyerekeket el tudod küldeni „dolgozni”, hadd gyűjtsenek faanyagot egy újabb kerítésépítéshez, vagy fogjanak néhány halat a tóból, hogy biztosan kerüljön vacsora az asztalra. Én azért szeretem az Agricolát, mert bár a játékosok egymás ellen vannak, mégsem kell erőszakosan versengeni, építheti mindenki a saját kis farmját anélkül, hogy különösebben borsot törne a másik orra alá.

Pandemic (2-4 fő, 40-90 perc)

Ez egy kooperatív társas, ketten is szuperül játszható, tökéletes választás pároknak. Persze minél többen játszák, annál több a lehetőség, annál izgalmasabb. Az elmúlt időszakot átélve csak még érdekesebbé vált ez a játék, hiszen jól bele tudunk helyezkedni az alapszituációba, amire a Pandemic épül: négy betegség tör ki a világban és egyre csak terjednek. A feladatunk visszaszorítani, esetleg teljesen megszüntetni a fertőződést.

 

Ki kell fejlesztenünk az ellenszérumokat az általunk telepített kutatóállomásokon és meggyógyítani az emberiséget. Mindezt csapatban, együtt, a lépéseket előre megbeszélve tesszük. A karakterek fantasztikusan kidolgozottak, mindegyiknek más a képessége és egytől egyig nagyon hasznosak.

CV (2-4 játékos, 60 perc)

A CV, vagyis Önéletrajz egy végtelenül humoros kártyajáték hozzá fejlesztett dobókockákkal. Ezzel a társassal kipróbálhatod, mi lett volna, ha annak idején mást tanulsz, más területen helyezkedsz el, atletizálsz, esetleg ikreid születnek. A kártyák gyűjtögetésével felépítheted egész életedet kiskorodtól a nyugdíjas évekig.

 

Bár ebben a játékban egymás ellen küzdünk, mégsem kell vérre menő csatákat vívni, mindenkinek jut elegendő kártya, hogy szép karriert fusson be, világot lásson, családot alapítson, otthonra leljen és közben még a környezetet is óvja.

Galaxy Trucker (2-4 játékos, 60-120 perc)

A Galaxis Roncsderbi egy sci-fi témára épülő, felettébb izgalmas taktikai kalandjáték, amelyben meg kell építened saját űrhajódat. Adott egy űrhajótest, ahol szabályokat betartva el kell helyezni az építőelem kártyákat. 

 

A játékot izgalmassá és viccessé teszi, hogy nem tudható, vajon sikerül-e épp azokat az építőelemeket megszereznünk, amikre vágyunk, lehet épp elhúzzák az orrunk elől. Összesen négy űrhajót lehet megépíteni, melyek egyre nagyobbak és bonyolultabbak. Ugyanis ebben a játékban fontos, hogy legyen lézerágyúd, (hogy megvédd magad az esetleges támadásoktól vagy az űrben keringő kőzetektől), rakéta hajtóműved, (hogy minél gyorsabban hasíthass és megelőzhesd társaidat), rakodótered, (hogy el tudd tárolni az értékes, sok pontot érő rakományt), az embereidnek pedig szállást, azaz kabinokat kell beépítened...

Dungeon Petz (2-4 fő, 90-180 perc)

E stratégiai társasjáték szabályának értelmezése kicsit több időt igényel, de egy-két próbajáték után belejön az ember és már rögtön nem tűnik bonyolultnak, viszont annál élvezetesebb! Manószerű lények mindenféle érdekes kisállatot tartanak.

 

Miután kiválasztottad az állatodat, el kell helyezned egy igényeinek megfelelő karámban, a kör végén biztosítanod kell neki ételt, attól függően, hogy hús- vagy zöldségevő. Gondoskodni kell a karám tisztaságáról is, mert bizony, mint minden háziállat, ők is hagynak sok kis „meglepetést” maguk körül, ami betegséget okozhat nekik. Miután több körön keresztül nevelgetted az állatodat, a piacon eladhatod jó pénzért.

Ticket to Ride (2-4 játékos, 20 perc)

Ez a stratégiai társas azoknak is jó választás, akiknek nincs két órájuk egyben játszani, viszont igénylik ezt a nagyszerű tevékenységet. A Ticket to Ride-nak rengeteg változata van, mindegyikkel egy-egy ország fővárosába vagy neves városába utazgathatsz, sétálhatsz az utcákon, keringhetsz a látnivalók között. Nekem a New York verzió van meg, ebben színes taxi tokenekkel lehet kiépíteni az útvonal hálózatot, amit titkos küldetésnek húzunk. A lényeg, hogy minél gyorsabban jussunk el egyik helyről a másikra. Jó érzéssel tölti el az embert, már csak elképzelni is, hogy a Times Square-ről sétakocsikázást tehet a Brooklyn hídig.

Sushi Go (2-5 játékos, 15 perc)

Az egész család kedvence a Sushi Go, a kicsik is könnyen tudnak vele játszani. A gyors és vidám kártyajáték lényege, hogy a japán konyha legfinomabb fogásaiból össze kell állítani egy minél több pontot érő étlapot. Az ételek ábrázolása kedves és szeretetreméltó, valószínűleg azért, mert a kártyák rajzolója az úgynevezett „kawaii” stílust használta, ami aranyosat jelent.  

 

Bolondos labirintus (2-4 játékos, 20-30 perc)

Ez egy retró társas, 1986-ból maradt ránk, de szerencsére a mai napig forgalmazzák, hiszen annyira jó! Gyerekek és felnőttek is szívesen játszanak vele. A játéktábla folyamatosan változik, ami kisebb-nagyobb kihívás elé állítja a kincskeresőket. Lapocskák betolásával változtatjuk meg a labirintus útvonalait. Ha nyerni akarunk, ha szeretnénk minél gyorsabban elérni a kincshez, aminek a kártyáját őrizhetjük, nemcsak gondolkodnunk, taktikáznunk is kell!  

Remélem, hogy a felsorolt játékok között minden társasozni vágyó talál magának érdekeset.

A játék fontos része az életünknek, ezt nem szabad elfelejteni, pláne nem egy ilyen vészterhes időben.

A társasjátékozás, amellett, hogy relaxál, kikapcsolódást biztosít, remek agytorna, hiszen sokat kell közben gondolkodni, logikázni és ami a legjobb az egészben, hogy ez óriási összekovácsoló erővel bír. Azt tapasztalom, hogy a gyerekek mérhetetlenül hálásak az ilyenfajta, szülőkkel töltött időért. Nem mellesleg „játszva” rengeteget fejlődnek.

Tipp: Érdemes kártyavédő fóliával bevonni a társasok kártyáit, mert egy idő után a lapok kophatnak, sarkuk gyűrődhet és sérülhet. Ilyen speciális fóliákat lehet kapni társasjáték-szaküzletekben vagy rendelhető online, csak tudnunk kell a pontos méretet.

Fotók: Markolt Nina

Ajánljuk még:

Fészekmodell – válás után mi a jó a gyereknek?

Egy nagyon kedves ismerősöm, nevezzük Melindának, válásra készül. A férjével együtt úgy látják, hogy nem igazán működik a kapcsolatuk, viszont van egy tündéri négyéves kislányuk, akinek mindketten a lehető legjobbat szeretnék adni. Anyagilag van rá lehetőségük, elgondolkodtak hát a fészekmodell, vagy másnéven svéd modell kialakításán az életükben.




 

Már követem az oldalt

X