Hogyan állítsuk vissza alvási rutinunkat a nyár végén?

Aktív

Hogyan állítsuk vissza alvási rutinunkat a nyár végén?

A nyári szabadság gyakran a pihenésről, lazításról és a szokásos napi rutinok félretételéről szól. Kicsit kényelmesebb az élet, tovább alszunk, este a csillagos ég alatt beszélgetünk, koccintgatunk. Azonban amikor visszatérünk a munkába vagy az iskolába, ráadásul beköszönt az ősz is, ezek a nyáron beállt alvási szokások általában felborulnak. Ilyenkor mindenképpen nagyon fontos, hogy minél hamarabb visszaállítsuk a megfelelő alvási rutint, hogy elkerüljük a fáradtságot, a koncentrációs problémákat és a hangulatingadozásokat. A Somno Center Alvászavar Központ tanácsai szerint az alábbiakra érdemes figyelni!

Vegyünk sorra néhány egyszerű és praktikus lépést, hogy minél előbb visszaálljon bioritmusunk:

  • Legyen fokozatos az átállás! Ha a szabadság ideje alatt későn feküdtünk és ennek következtében későn keltünk, visszatérve a hétköznapokhoz próbáljunk meg fokozatosan, napi 15-30 perccel korábban lefeküdni és felkelni, amíg el nem érjük a napi programunk által kívánt alvási rutint.
  • Teremtsünk alvásbarát környezetet! Hazatérve ismét figyeljünk arra, hogy hálószobánk kellőképpen sötét, hűvös és csendes legyen. A nyári szabadság alatt könnyen elfelejthetjük, mennyire fontos a megfelelő környezet az alvásminőség szempontjából.

Fotó: Arteregó 

  • Vissza a digitális detoxhoz! Ha a nyaralás alatt lazábban is kezeltük ezt, például este későn még megnéztünk egy filmet, ilyenkor kerüljük a képernyőket. Legalább egy órával lefekvés előtt már kerüljük a telefon, laptop, TV használatát, mivel a készülékekből sugárzó kék fény megzavarhatja a melatonin termelését, amely az alvási ciklust szabályozza.
  • Ügyeljünk a szabályos étkezési időkre! Nyaralás közben ebben is hajlamosak vagyunk kicsit elengedni magunkat, de visszaállva a hétköznapokba állítsuk vissza ismét a rendszeres étkezési időket is, mivel ezek hatással vannak a bioritmusunkra. Kerüljük a nehéz ételeket és a koffeint az esti órákban.
  • Iktassuk be a rendszeres testmozgást! Ne túl késői órákban legyen, de igyekezzünk hetente több ízben számunkra megfelelő testedzést végezni.
Loft apartments, brick wall and Christmas tree. Bed in the bedroom, high large Windows

Fotó: 123RF 

Az ősz közeledtével, amikor a nappalok rövidülnek és a hőmérséklet csökken, az is különösen fontos, hogy odafigyeljünk az immunrendszerünkre. A Somno Center szakértői szerint az egészséges alvás kulcsszerepet játszik az immunrendszer erősítésében és a betegségek megelőzésében is.

A bioritmusunk, vagyis a testünk belső órája, szabályozza az alvási ciklusunkat és a hormontermelést. Ha ezt a ritmust felborítjuk, például nem megfelelő alvási szokásokkal, az immunrendszerünk is gyengülhet.

A melatonin nemcsak az alvást segíti, hanem antioxidáns tulajdonságokkal is rendelkezik, amelyek hozzájárulnak az immunrendszer erősítéséhez. Az elegendő és megfelelő minőségű alvás tehát közvetlenül támogatja a szervezet védekezőképességét. Az átállás időszakában különösen fontos, hogy visszaállítsuk a megfelelő alvási rutint, hogy bioritmusunk és ezzel együtt az immunrendszerünk is helyreálljon. 

Helyes rutinnal a stressz alváskárosító hatásai ellen

A nyár vége sokak számára stresszes időszak lehet, mivel újra szembe kell nézni a munkával, iskolával és egyéb kötelezettségekkel. Ez a stressz jelentős hatással lehet az alvásra, amit azonban kezelni lehet néhány egyszerű lépéssel.

  • A megnövekedett stressz szintje gyakran vezet alvási nehézségekhez, mint például elalvási problémákhoz vagy éjszakai felébredésekhez. Ez ördögi kört indíthat be, hiszen a kevesebb alvás tovább fokozza a stresszt.
  • Az olyan technikák, mint a mélylégzés, a meditáció vagy a progresszív izomlazítás segíthetnek csökkenteni a stresszt és javítani az alvás minőségét.
  • A rendszeres napi rutin kialakítása, beleértve az állandó alvási időt, segíthet a stressz szintjének csökkentésében és az alvás minőségének javításában.

Fotó: 123RF

Mi a teendő, ha nyáron romlott az alvásminőségünk?

  • Kezdjünk el alvásnaplót vezetni, hogy nyomon követhessük alvási szokásainkat, és azonosíthassuk, mi lehet az alvásminőség romlásának oka!
  • Ne próbáljuk meg egyik napról a másikra visszaállítani a megszokott alvási rutint! Kezdjük apró lépésekkel, például az elalvás idejének fokozatos előrehozásával.
  • Ha pedig bármilyen alvási problémát tapasztalunk, ne habozzunk segítséget kérni: a Somno Center Alvászavar Központ szakemberei segíthetnek megtalálni a legjobb megoldást a problémáinkra.

Ajánljuk még: