Aktív

Ha összejövetelre mész, ez az egyik legjobb ajándék, amit vihetsz

Az egész társaságnak örömet szerez, összekovácsol, megnevettet – ráadásul ingyenes! Emellett pedig akkor is jól jöhet, ha tanulnál a gyerekkel, de egyikőtöknek sincs hozzá igazán sok kedve...

A közelmúltban családi összejövetelen ünnepeltünk egy születésnapot, és igencsak törtem a fejem azon, mit vigyek ajándékba. Szerettem volna valami egyedit adni, valami nagyon személyeset. És akkor eszembe jutott diákjaim nagy kedvence, a kahoot. Ez egy olyan kvíz, amiben az egész osztály részt vesz (okostelefonnal vagy gépen), minden kérdés után megmutatja, ki áll az első öt helyen, a végén reflektorfényben tűnik fel a győztes neve, és mindenki megnézheti, hány kérdésre tudta a helyes a választ. Egyszerűen, könnyen el lehet készíteni, és igazán izgalmas. Nem kell hozzá más, csak egy projektor (okostévé képernyője, de akár egy mindenki által látható laptop is megteszi), és hogy mindenkinek legyen okostelefonja.

Mi az a kahoot?

A Kahoot! egy norvég, játékokra építő, elsődlegesen tanulást segítő platform. Mindenféle témában készíthetünk benne kvízeket, amik kapnak egy kódot. A játékosok, akik részt vennének az adott menetben beírják a játék kódját, így elérhetővé válik számukra a felület, és saját telefonjukon vagy gépükön végigmehetnek a kérdéseken. A gyerekek jellemzően szeretik, mert játékos formában tanulhatnak így. Ugyanakkor egyre több baráti kör és osztálytermen kívüli közösség fedezi fel magának a programot.

Nemrégiben tehát ajándék gyanánt készítettem egy kahootot, amelyben a „ki ismeri legjobban az ünnepeltet” jellegű, valamint a családot érintő kérdéseket soroltam. Óriási sikert aratott, nem is tudom, mikor éreztük utoljára ennyire jól magunkat. Dőltünk a nevetéstől, versengtünk, szurkálódtunk, aztán meghatódtunk, nosztalgiáztunk meg „jé, tényleg!”-eztünk, és ami a fő: együtt voltunk. Nem ment ki senki járni egyet, nem merült beszélgetésbe itt ez a csapat, ott meg amaz, együtt volt mindenki, a család összeforrasztó, emlékekkel zsúfolt, örökké összekötő közegében.

Szerintem érdemes nekivágni egy ilyen közös kvíznek, legyen szó osztálytalálkozóról, családi partiról, céges buliról – bármilyen rendezvényről, ahol több olyan ember van, akit összekötnek a közös ismeretek, amiket jó újra felidézni. Bárki készíthet saját kvízt – nagyon hamar kész van!

Először regisztrálnod kell a kahoot.com-ra. Itt a Teacher (tanár) gombot nyomd meg, így tudod irányítani majd a játékot.

A következő platformon a School-ra kattints. A regisztráció egyszerűsített, akár rögtön be is léphetsz a Google-fiókoddal.

A jobb felső sarokban nyomj a Create-ra, és máris kezdheted a kvízt. Ilyen felületet ad:

Erre beírhatod felül a kérdést, alul pedig megadhatod a válaszokat, kipipálva a helyeset:

 

 Bal oldalt új és új kérdéseket adhatsz hozzá:

Arra vigyázz, hogy csak a négy választásos kérdést és az igaz-hamisat szerkeszd be (a többi mellett csillag van), mert csak azt engedi ingyenesen. (Nincs benne lehúzás, ha véletlenül fizetőset raktál be, egyszerűen csak nem tudod élesíteni a kvízt, és át kell szerkesztened).

Ha kész vagy, már „viheted is magaddal” az összejövetelre. A helyszínen belépsz a kahoot-ba, és elindítod a kvízt (Library könyvtárban, Start gombbal). A gép ekkor egy PIN-kódot generál.

 A többieknek a telefonjukra kell letölteni az alkalmazást, ez csupán már másodpercet vesz igénybe, és szintén ingyenes. Ha megvan, beírják a PIN-kódot, majd a nevüket, és már ott is vannak a kvízben.

 A kérdést a kivetítőn látják, a telefonjukon viszont csak ezt:

 

Itt megnyomják azt a jelet, ami szerintük helyes. Minden kérdés után látják, hogy hányan válaszoltak helyesen, ki volt a leggyorsabb, a végén pedig a három nyertes kerül a pódiumra.

Próbáld ki csak a szűk családoddal első körben, a gyerekek is imádni fogják! Ha pedig nagyon elhivatott vagy, készíthetsz ezzel egy-egy leckét a gyereknek a nagydolgozat előtt – garantáltan szívesebben nyomogatja majd a telefont, minthogy a könyv fölé görnyedjen, de így is tanulni fog!

Ajánljuk még:

 

Már követem az oldalt

X