Aktív

Érdemes edzeni járnunk, ha sportolhatunk otthon is?

Azt már tudjuk, hogy az edzés akkor eredményes, ha rendszeresen végezzük, hosszabb kihagyások nélkül. Ideális esetben megvan rá a lehetőségünk, hogy hetente több alkalommal eljárjunk sportolni az edzőterembe, csoportos órára vagy az uszodába. Sajnos azonban a többség számára a mindennapi teendők mellett ez kivitelezhetetlen. Ilyenkor szokott felmerülni sokakban az otthoni edzés gondolata. Ez lenne a megoldás, vagy halva született ötlet? Nézzünk néhány érvet mellette és ellene!

Mellette:

Időt spórolsz

Bepakolni... odautazni...átöltözni... edzeni....visszaöltözni... hazavergődni... Így egy nettó 45 perces edzés is könnyen elvehet 1,5 - 2 órát a napunkból. Mennyivel egyszerűbb lenne letudni az edzést otthon, a nappalink kényelmében, fele ennyi idő alatt, igaz? Az biztos, hogy rengeteg időt nyersz ezzel a módszerrel, emellett akkor kezdesz neki, amikor szeretnél: reggel felkelés után vagy két mosás között, amikor éppen kedved, időd van rá.

Nincs tömeg, nincs idegeskedés

Idegőrlő tud lenni, amikor pont akkor vannak öten-hatan egy sávban, amikor nagy nehezen lejutsz végre az uszodába, vagy éppen akkor van tele a kardiószekció, amikor felállnál a futópadra, esetleg a világ végén sem találsz parkolóhelyet, amikor sietnél az esti jógaórára. Előfordul, hogy már mielőtt elkezdenénk sportolni, 200-ra emelkedik a vérnyomásunk valamilyen külső tényező miatt. Pedig ennek pont nem erről kellene szólnia. Itthon ettől nem kell tartanod, maximum a család húzhatja keresztül a számításaid.

Te alakítod a körülményeket

Csontig hatolóan fájdalmas tud lenni, amikor ezeregyedszer is ugyanaz a Coronita-lista szól az edzőteremben maximum hangerőn, amitől már a falra tudnál mászni.

Vagy éppen megfájdul a fejed az állott levegőtől, amikor belépsz az ajtón. Esetleg megjöttek az állandó szellőztetők, akik még a januári fagyok idején is kereszthuzatot csinálnak a teremben. Otthon te kezeled a hangfalat és a termosztátot.

Pénzt spórolsz

Nem mellékes, hogy egy kondibérlet 10-20 ezer forint között mozog havonta, nem is beszélve az utazási költségekről vagy a muszájbüfézésekről edzés után. Otthon olcsóbban kijössz. Mindössze néhány eszközt kell beszerezned, ami egyszeri kiadás. Zsámoly, egykezes súlyzók, bokasúly, szivacs, szalagok: ennél többre nincs szükséged.

Bevonhatod a családot

Tök jó buli tud lenni, ha nem egyedül, hanem a férjjel, feleséggel, gyerekkel vagy a tesóval csináljátok végig közösen az aznapi edzést.

Garantáltan jobb a hangulat, mint a betonarcú gyúrósok vagy éppen szelfiző macák között.

És mehet a versengés is, hogy ki nyeri meg aznap a mosogatást!

 

Ellene:

Kevesebb lehetőség

A sok pozitívum után, a korrektség jegyében el kell mondanom: az otthoni edzés vészmegoldásnak tökéletes, de összességében kevésbé hatékony, mint az edzőtermi körülmények között végzett tréning. Ennek egyszerű oka van: egy edzőteremben számtalan erőgép és végtelen mennyiségű eszköz áll a rendelkezésünkre, amikkel az összes izmunkat meg tudjuk dolgoztatni. Otthon sokkal korlátozottabb az eszköztárunk, ezáltal a lehetőségeink is. 

Nincs felügyelet

Újabb hátrány, hogy otthon, ha rosszul csinálsz egy gyakorlatot, nincs aki segítsen, kijavítson. Egy fitneszteremben azért többnyire akad valaki, aki szól, ha valami nagyon nem oké az edzéseddel.

Kevésbé motiváló a környezet

Bizony, a kényelemnek megvannak az árnyoldalai is.

Otthon hajlamosak vagyunk félbehagyni az edzést, ha valami kizökkent bennünket.

Ugat a kutya, megy valami jó műsor a TV-ben, csörög a telefon... Ilyenkor sokszor a fele sem sikerül az aznapi vállalásnak. A nappali sajnos nem olyan motiváló közeg, mint az edzőterem vagy az uszoda.

A lényeg, hogy lehetőségeinkhez mérten, de mindenképp törekedjünk rá, hogy minél többet sportoljunk. Ha épp az élethelyzetünk azt engedi meg, akkor tornázzunk otthon, ha van rá időnk és lehetőségünk menjünk el futni, úszni, kirándulni, edzeni, kutyát sétáltatni, ami éppen jól esik. Mert ahogy kifogást, úgy lehetőséget is mindig találhatunk a sportolásra!

Ajánljuk még:

Az ország északkeleti szegletében kincsre bukkantunk: bejártuk az edelényi kastélyszigetet

Ma 40 éve nyilvánították műemlékvédelmi világnappá április 18-át azzal a céllal, hogy többszáz éves épített örökségeinkről rendszeresen megemlékezzünk. Ez alkalomból egy valódi építészet- és kultúrtörténeti csemegére hívjuk fel a figyelmet, amely tavaly nyár óta ismét látogatható: Magyarország hetedik legnagyobb kastélyát és környezetét, az edelényi kastélyszigetet mutatjuk be. Budapesttől bő kétórányi autóútra, Miskolctól 25 km-re található Edelény, a Bódva-völgy kapuja, egy 11 ezer lelket számláló kisváros. Nevezetessége a Bódva-szigeten álló kora barokk edelényi L'Huillier-Coburg kastély, amit egy iglói vándorfestő tett híressé.

 

Már követem az oldalt

X